search
Recensie Netflix-serie 'Queen Charlotte: A Bridgerton Story'
Recensie

Recensie Netflix-serie 'Queen Charlotte: A Bridgerton Story'

Historie en romantiek komen knap samen in dit biografische kostuumdrama.

Regie: Tom Verica | Cast: India Amarteifio (jonge Charlotte), Golda Rosheuvel (Queen Charlotte), Corey Mylchreest (de jonge King George), Sam Clemmett (Brimsley), Adjoa Andoh (Agatha), Michelle Fairley (Princess Augusta), Ruth Gemmell (Lady Violet) e.a. | Afleveringen: | Speelduur: 53-86 minuten | Jaar: 2023

In de populaire serie Bridgerton werd het verhaal van koning George en zijn koningin Charlotte van een afstandje gevolgd. Dit bijzondere liefdesverhaal verdient echter veel meer dan dat en krijgt met Queen Charlotte: A Bridgerton Story dan ook zijn eigen spin-off, waarin het leven van Charlotte en haar relatie met George verder worden uitgediept.

En dat is niet onterecht. Charlotte was een bijzondere vrouw en haar liefdesleven was ingewikkeld en zelfs bewonderenswaardig te noemen. In Queen Charlotte wordt getoond met welke problemen zij gedurende haar tijd als Britse koningin moet hebben geworsteld. Gebaseerd op ware gebeurtenissen, maar gefictionaliseerd ten behoeve van het entertainment.

Zo zou Charlotte zwart zijn geweest, of werd haar uiterlijk althans als zodanig bestempeld vanwege haar Moorse afkomst. De rol van Queen Charlotte wordt dan ook vertolkt door de donkere actrices India Amarteifio en Golda Rosheuvel. Laatstgenoemde deed dat ook al in Bridgerton en weet de intrigerende koningin opnieuw als een ijzersterke vrouw neer te zetten. Maar de echte hoofdrol van Queen Charlotte is voor Amarteifio, die de jongere Charlotte speelt. De vertelling wisselt namelijk constant tussen het heden en het verleden.

De twee afzonderlijke verhaallijnen verduidelijken en versterken elkaar. De ene introduceert het jonge koppel terwijl de andere een beeld schetst van hoe Charlotte haar latere leven heeft geleefd. De ene verhaallijn kan eigenlijk niet zonder de andere bestaan, omdat er dan te veel vragen onbeantwoord zouden blijven. Door beide verhaallijnen te combineren wordt een goed beeld gegeven van de basis van de relatie tussen Charlotte en George en hoe George in de loop der jaren steeds verder mentaal is afgegleden, tot het punt waarop Charlotte er echt helemaal alleen voor stond.

Het succes van Bridgerton is de basis van Queen Charlotte . De prachtige kostuums en zoetsappige romantiek laten menig kijker weg zwijmelen. Oude tijden herleven en nemen de kijker mee naar tijden van weleer. Queen Charlotte zit dan ook prachtig in elkaar, met rijkelijk versierde paleizen en paleistuinen, uitbundige kostuums en koninklijke rijtuigen. De entourage is met recht indrukwekkend te noemen.

Doordat het verhaal niet geheel waarheidsgetrouw wordt uitgevoerd is het lastig in te schatten waar feit eindigt en fictie begint. Dat een biografisch kostuumdrama als Queen Charlotte elementen bevat die ver van de realiteit liggen is echter niet storend vanwege de hoge mate van vermaak. Queen Charlotte eindigt met een ultiem romantische en liefdevolle afsluiting, waarin de liefde tussen het koppel ondanks al hun tegenslagen duidelijk naar voren komt. Een waardig einde voor wat een ultiem romantisch liefdesverhaal blijkt te zijn.

★★★★☆

Queen Charlotte: A Bridgerton Story is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen