Mis het niet: De ultieme lijst van de tien beste 'Criminal Minds'-afleveringen

Deze afleveringen zorgen ervoor dat je alle seizoenen van 'Criminal Minds' opnieuw wil bekijken

Daan Kusen, 21-05-2023 16:55

Let op: dit bericht bevat mogelijk spoilers

Criminal Minds is de langlopende 'dader van de week' serie waarin een groep van getrainde FBI agenten de taak heeft om seriemoordenaars, terroristen en andere gevaarlijke mensen te vangen.
In latere seizoenen is de 'dader van de week'-routine wat veranderd en volgen we het team soms wel een seizoen lang in de jacht op het nieuwe gevaar.

Omdat de serie al vanaf 2005 loopt, levert dat ook een hoop geweldige afleveringen op.

10: Seizoen 8, aflevering 24: The Replicator

In het achtste seizoen jaagt het BAU (Behavior Analysis Unit) op John Curtis, ook wel bekend als The Replicator.

The Replicator is de definitie van een boosaardige genius: zijn methode was het kopiëren van moorden die het team al eerder had opgelost.

Als er iemand een boosaardig meesterbrein kan spelen is het Mark Hamill (Batman, The Animated Series) wel.


9: Seizoen 4, aflevering 3: Minimal Loss

Deze derde aflevering van het vierde seizoen is een aflevering die veel inspiratie haalt uit het bloedbad in Waco, Texas in 1993.

Toen FBI een schietgevecht aanging met "religieus leider" David Koresh en zijn mensen.

In deze aflevering zijn Reid (Matthew Gray Gubler) en de nog nieuwe Emily Prentiss (Paget Brewster) undercover in de cult van van Benjamin Cyrus (Luke Perry).


8: Seizoen 4, aflevering 1: Mayhem

De ontploffing van zwarte SUV in New York is het begin van een ijzingwekkende thriller aflevering.Wanneer blijkt dat er mogelijk een BAU lid in de zwarte SUV gezeten heeft, zet ht team alles op alles om de dader te pakken te krijgen.7: Seizoen 3, aflevering 9: Penelope

Wanneer Penelope Garcia (Kirsten Vangsness) wordt aangevallen door de nieuwe seriemoordenaar moet ze voor haar leven vechten, terwijl het team, en vooral Derek Morgan, verbeten naar de dader zoekt.De emotionele connectie van het team met Garcia maken deze aflevering tot een van de beste afleveringen.


6: Seizoen 3, aflevering 14: Damaged

In deze aflevering volgen we Rossi (Joe Mantegna) die een zaak gaat oplossen die al 20 jaar door zijn hoofd spookt.

Een gezin werd aangevallen, de ouders werden vermoord en de kinderen achter gelaten. Rossi heeft er indertijd voor gezorgd dat de kinderen goed terecht kwamen. De dader is echter nooit gevonden.

Een vergelijkbare zaak zorgt ervoor dat Rossi het verleden in duikt om deze dader wel te pakken.

De aflevering zorgt ervoor dat we Rossi beter leren kennen en die vooral zijn hart en zijn inzet voor het werk toont.


5: Seizoen 14, aflevering 1: 300

In de driehonderdste aflevering van Criminal Minds gaan we wederom naar het verleden. Dit keer naar de zaak uit seizoen 4, aflevering 3: Minimal Loss.

Er is een nieuwe cult-leider die met één van Cyrus' vrouwen een nieuwe cult is begonnen. Deze leider staat ook bekend als 'de Wurger' en heeft al 299 slachtoffers gemaakt.

In deze aflevering worden Reid en Garcia ontvoerd door cultleden die blijkbaar ook tot in de FBI zijn gedrongen.

De aflevering kijkt terug op 299 eerdere afleveringen van Criminal Minds en is een waardige opvolger van de aflevering uit het vierde seizoen.


4: Seizoen 2, aflevering 15: Revelations

Spencer Reid (Gubler) is een van de interessantste personages uit de serie.

In Relevations wordt Reid ontvoerd door de schizofrene seriemoordenaar Tobias Hankel (James Van Der Beek).

Reid wordt gedrogeerd en gemarteld door de voormalige ster van Dawson's Creek en moet zijn ontvoerder uiteindelijk doden om te kunnen ontsnappen.Reids angsten om, net als zijn moeder, vatbaar te zijn voor een gespleten persoonlijkheid maken dit tot een van de betere afleveringen.


3: Seizoen 2, aflevering 1: The Fisher King

Deze aflevering, en de laatste aflevering van het eerste seizoen, gaat over Randall Garner, een zwaar verbrande man.

Garner overleefde als enige van zijn gezin een brand die vrijwel zijn hele familie verzwolg. Garner verbleef in een gesticht, waar ook Spencer Reid's moeder Diana (Jane Lynch, Glee) zat.Uiteraard worden Reid en ook de rest van het BAU team targets voor Garner. Dit is de eerste keer dat Criminal Minds een verhaallijn over meer dan één aflevering vertelt.


2: Seizoen 5, aflevering 9: 100

Deze honderdste aflevering is wederom een topper. De unsub van deze aflevering is The Reaper / George Foyet (C. Thomas Howell).

Hij was de eerste unsub voor Aaron Hotchner (Thomas Gibson). The Reaper achtervolgt hem sindsdien en is uiteindelijk verantwoordelijk voor de dood van Hotchner's ex-vrouw Haley.


1: Seizoen 4, aflevering 8: Masterpiece

In deze aflevering is Jason Alexander de ijzingwekkende unsub Henry Grace. Een seriemoordenaar die geloofde dat hij een meester was in het moorden.Joe Mantenga's Rossi pakte zijn broer William, ook een seriemoordenaar, en ruïneerde zo het leven van Henry Grace. Zo wordt Rossi uiteindelijk doelwit van de op wraak bewuste moordenaar.


Kijk alle afleveringen van Criminal Minds terug op Prime Video.Lees meer over: criminal minds, bau, joe mantenga, kirsten vangsness, matthew gray gubler, thomas gibson, cbs, prime video

Populair nieuws

Laatste serienieuws

'The Big Bang Theory'-ster had een magische start

'The Big Bang Theory'-ster had een magische start

Populair nieuws

Geweldige oorlogsserie zet Netflix in vuur en vlam

Geweldige oorlogsserie zet Netflix in vuur en vlam