search
'Doctor Who' moet het raadsel omtrent de Veertiende Doctor verklaren
Series / Nieuws

'Doctor Who' moet het raadsel omtrent de Veertiende Doctor verklaren

De Veertiende Doctor is dezelfde als de Tiende, de vraag is waarom.

De terugkeer van schrijver Russell T. Davies is door velen positief ontvangen. Daarnaast wordt dit jaar de zestigste verjaardag van de geliefde serie gevierd. Deze start met drie specials in de maand november.

Wat echter opvalt is dat de Veertiende Doctor precies dezelfde is als de Tiende. Iets dergelijks is in de geschiedenis van Doctor Who niet eerder voorgekomen, hieronder volgen drie mogelijke verklaringen.

Het terugbrengen van Donna's geheugen


Eerder in de serie werd duidelijk dat Donna (Catherine Tate) alleen gered kon worden door haar geheugen te wissen. Ook is duidelijk dat Donna het niet zou overleven als zij haar herinneringen terug zou krijgen.

In 'Day of the Doctor' werd duidelijk dat de Doctor door de incarnaties heen door kan blijven puzzelen. Zijn terugkeer als een eerdere incarnatie zou kunnen betekenen dat hij op deze manier Donna's geheugen kan herstellen zonder fatale gevolgen.

The Doctor reist terug


Een andere optie is dat The Doctor net zo verbaasd is over de terugkeer naar een eerdere incarnatie. Het kan het begin zijn van een regressie naar eerdere incarnaties van zichzelf.

Een dergelijke verhaallijn is destijds uitgewerkt in de 'Doctor Who'-strips, aan het begin van de jaren 80. Het is dus niet uitgesloten dat we naast de Veertiende Doctor ook andere versies tegen gaan komen.

De Vijftiende Doctor zit vast


In de aflevering 'The Power of the Doctor' werd bekend dat de eerdere incarnaties van The Doctor zich in een mysterieuze wereld bevinden. Deze is ook wel bekend als The Edge of Existence. Het is mogelijk dat er bij het regenereren iets mis is gegaan, en de Vijftiende Doctor (Ncuti Gatwa) vast is komen te zitten tussen verschillende realiteiten.

Dit maakt de Veertiende Doctor een atypische regeneratie. Hij gaat met andere woorden op zoek naar een manier om het evenwicht te herstellen. Er is geen gebrek aan speculaties over dit nieuwe fenomeen in de wereld van Doctor Who, en menigeen kijkt duidelijk met spanning uit naar november.

Je kunt de eerste tien seizoenen van Doctor Who zien op Prime Video. Later in 2023 zal de gehele serie te zien zijn op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen