search
Van deze 'The Simpsons'-aflevering keerde Matt Groening zich helemaal af
Series / Nieuws

Van deze 'The Simpsons'-aflevering keerde Matt Groening zich helemaal af

Een specifieke aflevering werd publiekelijk onteigend door maker Matt Groening.

Gezien de nodige controverse die The Simpsons veroorzaakt hebben, is het verbazingwekkend dat Groening uitgerekend deze aflevering een probleem vond. Hij was zelfs niet op de aftiteling terug te zien.

Het betreft hier aflevering 18 uit seizoen 6 van de animatieserie, 'A Star is Burns'. De reden hiervoor was de crossover met een personage uit de animatieserie The Critic. Groening klaagde publiekelijk dat de hoofdpersoon uit deze serie, criticus Jay Sherman, naar het filmfestival van Springfield kwam.

Nieuwe serie


Groening is samen met James L. Brooks en Sam Simon de bedenker van The Simpsons. Indertijd was Brooks ook producent voor The Critic. Deze was ontwikkeld door Mike Reiss en Al Jean, die beiden onderdeel uitmaakten van het schrijversteam van The Simpsons. De hoofdpersoon in deze serie is filmcriticus Jay Sherman.

Op bezoek in Springfield


De aflevering gaat over een filmfestival in Springfield dat wordt georganiseerd door Marge. En uiteraard wil Monty Burns dat zijn film in de prijzen gaat vallen, dus schrikt hij niet terug voor wat omkoperij en andere bedenkelijke tactieken.

Het gastoptreden van Jay Sherman was een manier om wat aandacht te vestigen op deze nieuwe animatieserie. De LA Times berichtte over de ruzie die naar aanleiding hiervan ontstond. Daar Groening zelf niet betrokken was bij The Critic, klaagde hij publiekelijk over de aanval op zijn professionele integriteit. Verder werd naar zijn mening The Simpsons hier gebruikt als goedkope reclame.

Simpsons-aflevering?


Uiteraard viel dit in slechte aarde bij Brooks, Reiss en Jean. Met name Brooks wees er fijntjes op dat hijzelf, Reiss en Jean wel degelijk hadden bijgedragen aan Groening's roem en geld. Het eindigde er mee dat Groening's naam op de aftiteling ontbreekt. Ook is geen commentaar van Groening te horen op de dvd-versie van de aflevering.

Het ironische is dat de gebeurtenis de humor heeft van een Simpsons-aflevering. Er wordt een punt gemaakt van iets dat helemaal niet zo dramatisch is. Het personage van Jay past prima in het verhaal zoals dit verteld wordt, en jaren later blijkt de aflevering nog steeds sterk. Ook zonder Jay zien de kijkers de nodige grappen en verwijzingen zoals ze die al jarenlang gewend zijn van de populaire cartoon-familie.

Kijk The Simpsons op Disney+, en dat is inclusief 'A Star is Burns'.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen