Het succes van 'Friends' betekende bijna het einde van David Schwimmers carrière

Groot succes gaat in veel gevallen gepaard met grote problemen...

Nina Beerendonk, 28-05-2023 18:47

Beroemd zijn lijkt misschien ideaal, maar aan populariteit zitten ook mindere kanten. Overal waar je gaat constant gevolgd en herkend worden en altijd de intenties van de mensen om je heen in twijfel trekken is niet gemakkelijk. Dat ondervond ook Friends-acteur David Schwimmer.
Niemand in de cast van Friends had kunnen vermoeden wat voor immens succes de serie al na het eerste seizoen zou hebben. Het uitgangspunt van zes vrienden die een appartement in New York delen en proberen het leven uit te vogelen, bleek zo herkenbaar dat de sitcom een regelrechte hit werd.

Relatie met acteren heroverwegen

Schwimmer, die de rol van Ross Geller speelde, heeft natuurlijk alle extremen van beroemdheid mogen ervaren. Hieraan zaten ook enkele ernstige nadelen. Voor Schwimmer is deze roem zelfs ten koste gegaan van een passie voor acteren.

Zoals de acteur uitlegde in een podcast van The Hollywood Reporter, was de ervaring behoorlijk schokkend voor hem. Hoewel er vele deuren voor hem open gingen, vond Schwimmer dat hij zijn relatie met de mensen om hem heen en het acteren zelf moest heroverwegen.

Verstoppen

"Als acteur, zoals ik was opgeleid, was het mijn taak om het leven te observeren en andere mensen te observeren, dus ik liep rond met mijn hoofd omhoog, echt betrokken en naar mensen kijkend"."Het effect van beroemdheid was het tegenovergestelde: het zorgde ervoor dat ik me wilde verstoppen onder een baseballpet en niet gezien wilde worden", zei hij.

Achter de camera

Gelukkig vond de acteur zijn weg terug naar de industrie door meer taken achter de camera op zich te nemen en de kunst van het regisseren te verkennen. Dit, samen met zorgvuldig gekozen rollen tijdens en na Friends, hielp Schwimmer om een succesvol acteur te blijven en, belangrijker nog, dichtbij zichzelf te blijven.

Friends is te zien op HBO Max.
Lees meer over: David Schwimmer, Ross Geller, Friends

Populair nieuws

Laatste serienieuws

Kinderen 'GOT'-actrice moesten zwijgen over rol

Kinderen 'GOT'-actrice moesten zwijgen over rol

Populair nieuws

Heel Netflix in de greep van nieuwe misdaadserie

Heel Netflix in de greep van nieuwe misdaadserie