search
Deze imponerende oorlogsfilm uit de jaren '80 moet je kijken bij HBO Max
Films / Video/clip/featurette

Deze imponerende oorlogsfilm uit de jaren '80 moet je kijken bij HBO Max

Regisseur Stanley Kubrick wist in 1980 al een groot succes te behalen met 'The Shining'. Na dit succes was hij klaar voor het maken van een oorlogsfilm en ook dat heeft hij goed voor elkaar weten te spelen.

Het tot stand komen van Full Metal Jacket heeft heel wat jaren gekost. Je kan deze indrukwekkende oorlogsfilm streamen bij HBO Max.

Doordat het Amerikaanse leger niet mee wilde werken, heeft Kubrick de film in Engeland opgenomen en een leegstaande gasfabriek omgebouwd tot kapotgeschoten stad. Een hoop spullen moesten overkomen vanuit Vietnam en omstreken om alles zo perfect mogelijk na te maken. Dit alles maakte het een jarenlang project.

Moordmachines


In het eerste deel van de film ligt de focus op een US Marines trainingskamp waar de rekruten door een schofterige en sadistische drilmeester worden veranderd in moordmachines voordat ze naar de oorlog in Vietnam worden gestuurd.

Het tweede deel van de film laat zien hoe een van deze rekruten, genaamd Joker, de oorlog verslaat als reporter, tijdens het Tetoffensief.

Cast


We zien in deze film Matthew Modine, Vincent D'Onofrino, Adam Baldwin, Dorian Harewood, Arliss Howard en R. Lee Ermey. Deze laatste speelde de legendarische rol van de gevreesde drilmeester.



Het strippen van identiteit is een thema in de film en Kubrick wilde dit weerspiegelen door een cast aan te nemen die niet beroemd was ten tijde van de release van de film. Omdat hij onbekende acteurs in de hoofdrollen wilde, plaatste Kubrick overal in de VS advertenties voor jonge aspirant-acteurs om auditiebanden in te sturen.

Mega scores


De film scoort een hele goede 8.3/10 op IMDb. We zien op Rotten Tomatoes een gemiddelde score van 92% voor de film. Een echte aanrader om naar te kijken volgens velen. Een van de critici zegt het volgende over de film, "Een keiharde film doorspekt met momenten van donkere humor en boordevol sociaal commentaar, 'Full Metal Jacket' wordt gezien als een van de beste oorlogsfilms aller tijden."



HBO Max


Wanneer je een fan bent van dit genre films, of misschien ook wel niet, maar ook dan is het aan te raden om deze imponerende oorlogsfilm te kijken. Kijk de film nu bij HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen