search
Controversiële onthullingen: Hoe ver ging 'The Simpsons' in deze afleveringen?

Controversiële onthullingen: Hoe ver ging 'The Simpsons' in deze afleveringen?

Naast het stadje South Park zorgt ook Springfield op zijn tijd voor controverse.

Valeria Milić
The Simpsons kregen in 1989 hun eigen serie die tot op de dag van vandaag succesvol is. In ruim 30 jaar zou het raar zijn als er geen ophef ontstond.

Een aantal afleveringen van de populaire animatieserie kreeg de nodige kritiek. Voor een bepaalde aflevering kwam de kritiek ook van de kant van de makers zelf. In een ander geval dreigde er een rechtszaak. Lees hieronder over drie afleveringen die veel stof deden opwaaien.

Blame It on Lisa


De Simpsons gaan op zoek naar Lisa's penvriend Ronaldo in aflevering 15 van het dertiende seizoen. Ronaldo blijkt vermist en het gezin reist af naar Rio de Janeiro om de weesjongen terug te vinden.

Dat de Brazilianen niet blij waren met de aflevering is zachtjes uitgedrukt. Brazilië werd neergezet als een Spaanssprekend land, wat natuurlijk een sullige fout is. Verder werd Rio de Janeiro neergezet als een aftandse stad die vergeven was van de ratten.

The Independent berichtte destijds dat het Bureau van Toerisme van Rio de Janeiro een rechtszaak aanspande tegen de tv-zender Fox. Dit was voor het bedrag van $ 18 miljoen, daar men naar eigen zeggen dit bedrag had uitgegeven om Brazilië in de VS te promoten. Pas nadat Fox officieel excuses aanbood zag men af van gerechtelijke stappen.

Homer's Greatest Enemy


Aflevering 23 van het achtste seizoen wordt door menigeen als een van de duisterste afleveringen gezien van de serie. Homer krijgt een nieuwe collega in Frank Grimes. Deze kan het echter niet verkroppen hoe de luie Homer zich overal onderuit weet te werken.

De rivaliteit maakt Frank letterlijk gek en uiteindelijk jaagt hij zichzelf de dood in doordat hij Homer wil verslaan. De roekeloosheid waar Homer mee wegkomt werkte in het geval van Frank duidelijk niet. Zelfs op Frank's begrafenis legt de overledene het af. Homer weet zich door zijn gebruikelijke fratsen weer eens in het middelpunt van de belangstelling te werken.

The Principal and the Pauper


Aflevering 2 van het negende seizoen wordt door de meesten als een van de meest controversiële afleveringen van de hele serie gezien. Het personage van schooldirecteur Seymour Skinner blijkt namelijk al die tijd een iemand anders te zijn geweest.

Wanneer de echte Skinner opduikt, bekent de 'namaak-Skinner' dat hij inderdaad diens identiteit had overgenoemen. Armin Tamzarian, zoals zijn echte naam luidt, meende dat zijn vriend uit het leger was omgekomen tijdens de Vietnam-oorlog.

Nocht de critici, noch het publiek, noch Matt Groening zelf hadden een goed woord over voor deze aflevering. Skinner had in de voorgaande acht seizoenen de nodige ontwikkeling doorgemaakt. Het verhaal van dit personage werd dusdanig drastisch omgegooid dat het door velen als onrealistisch en overdreven werd gezien.

Kijk The Simpsons op Disney+.
Aanbevolen artikelen