search
Ontdek de acht ongelofelijke keren waarin 'Agents of S.H.I.E.L.D.' eerder was dan het MCU
Series / Featured

Ontdek de acht ongelofelijke keren waarin 'Agents of S.H.I.E.L.D.' eerder was dan het MCU

Voordat het duistere boek impact had in het MCU, deed het zijn intrede in Agents of S.H.I.E.L.D.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
Agents of S.H.I.E.L.D. bouwde een stevige fanbase op door risicovolle verhalen, concepten en personages te gebruiken voordat het Marvel Cinematic Universe dat deed.

8. Lichaamsstelers


De Skrulls uit Secret Invasion waren niet de eersten die stiekem de wereld probeerden over te nemen door te 'bodysnatchen', oftewel het gebruiken van lichamen als vermomming.

Agents of S.H.I.E.L.D. was hier als eerste met de introductie van Life Model Decoys (LMD's).

De LMD's waren oorspronkelijk ontworpen om de agenten van S.H.I.E.L.D. te beschermen, maar de kunstmatige intelligentie A.I.D.A had haar eigen plannen.

Met een nieuw gevoel van eigenwaarde verving A.I.D.A personages zoals Agent May door LMD's en ontdekte ze dat ze met haar technologie het team van binnenuit kon infiltreren.



7. Tijdreizen


Het Marvel Cinematic Universe had zich tot Avengers: Endgame verre gehouden van tijdreizen.

Door in de tijdlijn te springen om de Infinity Stones te verzamelen en een nieuwe Gauntlet te creëren, veroorzaakte dat een enorme kettingreactie.

Opeens was er eens serie als Loki er, om de gevolgen van onverantwoord tijdreizen te verkennen.



6. Het Multiversum


Met het introduceren van tijdreizen introduceerde Marvel verschillende tijdlijnen en daarmee het Multiversum.

Loki kwam met het idee van varianten van personages, en films zoals Spider-Man: No Way Home en Doctor Strange in the Multiverse of Madness hebben die ideeën verder uitgewerkt.

Agents of S.H.I.E.L.D. had een vergelijkbaar gevolg van hun eigen tijdreisavonturen. Schijnbaar werden meerdere tijdlijnen gecreëerd, met verschillende universums als gevolg daarvan.

Bijvoorbeeld, een toekomst waarin de Kree de macht hadden was slechts één mogelijk universum waarin het team terechtkwam.

Een andere verhaallijn ging over een kunstmatig gecreëerde realiteit, waar de eerder genoemde kunstmatige intelligentie A.I.D.A. zich voordeed als Madame Hydra, wat existentiële discussies op gang bracht over of deze wereld een ander deel van het multiversum vormde.



5. Onpartijdige Buitenaardse Toekijkers


Marvel's What If...? introduceerde Uatu The Watcher: een machtig buitenaards personage dat getuige was van de geschiedenis van een miljoen universums die allemaal tegelijkertijd plaatsvonden.

De Watchers werden geïntroduceerd in Guardians of the Galaxy: Vol 2, en ze waren bedoeld om onpartijdig te zijn. Uatu brak deze regel echter om te helpen.



De Eternals bewandelden een soortgelijke weg, belast met het nooit betrokken raken bij belangrijke gebeurtenissen in de tijdlijn.

Agents of S.H.I.E.L.D. introduceerde Enoch, een Chronicom die al duizenden jaren de mensheid observeerde, vermomd als een van hen.

Hij deed dit om hun geschiedenis te documenteren, maar raakte vooral gehecht aan de S.H.I.E.L.D.-agenten.

Uiteindelijk hielp hij hen om terug te vechten tegen zijn eigen soort en verloor daarbij alle neutraliteit die hij mogelijk nog had. Hij was volledig aan hun kant gekomen.



4. Inhumans


De Inhumans hebben tot nu toe maar een kleine impact gehad op het MCU, voornamelijk in de snel vergeten serie Inhumans, maar ze zijn er niettemin aanwezig.

In Doctor Strange in the Multiverse of Madness worden de kijkers voorgesteld aan de koning van de Inhumans, Black Bolt (Anson Mount), die zijn debuut maakte op het grote scherm.

Andere bekende Inhumans, zoals Ms. Marvel (Iman Velani), werden recentelijk ook in het MCU geïntroduceerd, maar dan als manier om de mutanten en de X-Men later makkelijker te kunnen introduceren.

De introductie van de Inhumans in Agents of S.H.I.E.L.D. verschilt niet veel van de benadering die het MCU nu neemt met de mutanten.

De show legde de nadruk op deze verborgen genen onder een deel van de mensheid en herschreef zelfs de geschiedenis van belangrijke personages zoals Daisy Johnson / Quake (Chloe Bennet) als Inhuman.

Dit verhaal leidde tot de spin-offshow Inhumans, die helaas niet in de smaak viel bij de fans en uiteindelijk na één seizoen weer werd gecanceld.



3. De Darkhold


De Darkhold vertegenwoordigde een van de meest sinistere wendingen in het MCU tot nu toe.

WandaVision trapte de langdurige corruptie van Scarlet Witch af door het boek te vinden onder de bezittingen van Agatha Harkness.

Dit zou zich voortzetten in Multiverse of Madness, waar het boek zou leiden tot de boosaardige transformatie en uiteindelijke ondergang van Wanda (Elizabeth Olsen).

Maar voordat het duistere boek impact had in het MCU, deed het zijn intrede in Agents of S.H.I.E.L.D..

Hoewel de verschijning anders was, luidde het een tijdperk van bovennatuurlijke verhalen in voor de serie, met onder andere Robbie Reyes' Ghost Rider.

Het team werd diep beïnvloed door de corrupte invloed van het boek en moest omgaan met de duistere gevolgen ervan.



2. Veranderingen het intro


WandaVision werd geprezen als een frisse wind voor het MCU.

De serie sprong tussen verschillende tijdperken in de sitcom-geschiedenis, en de intro veranderde met de tijden mee. Het logo en het themalied zetten de toon voor elke aflevering.



Agents of S.H.I.E.L.D. had al de standaard gezet wat betreft logo-veranderingen. Hoewel de serie begon met een logo dat lang het zelfde bleef, begon de serie te experimenteren.

Grotere gebeurtenissen zoals de Hydra-overname resulteerden in een Hydra-logo dat dat van S.H.I.E.L.D. verving.

Naarmate de seizoenen vorderden, evolueerde het logo verder, met buitenaardse sci-fi-varianten, lettertypen gebaseerd op specifieke tijdperken en een vlammende Ghost Rider-twist.

Het logo gaf elke aflevering een hint naar wat er zou gaan gebeuren.



1. Superfan wordt zelfs superheld


Een superheldenfan die zelf een held wordt, is een oude truc die het MCU heeft besloten te gebruiken.

In het MCU hebben we dit ook al een paar keer gezien: Ms. Marvel was altijd de grootste fan van Captain Marvel (Brie Larson) en was enthousiast om haar eigen krachten te ontwikkelen, waarmee ze haar idool nabootst.

Kate Bishop (Hailee Steinfeld) was al een groot fan van Hawkeye (Jeremy Renner) voordat ze door de Avenger zelf werd getraind.

In Agents of S.H.I.E.L.D. heeft Daisy Johnson een vergelijkbare ontwikkeling doorgemaakt en werd uiteindelijk de held Quake.

Maar de opkomst van Coulson (Clark Gregg) is misschien wel de meest opvallende. We leren Coulson kennen in The Avengers als een groot fan van Captain America.

In Agents of S.H.I.E.L.D. werd hij eindelijk zelf een superheld, met een holografisch schild.




Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen