search
Hollywood staakt: AI-experts gaat schrijvers en acteurs vervangen?

Hollywood staakt: AI-experts gaat schrijvers en acteurs vervangen?

De schrijvers en acteurs willen niet alleen regels voor het gebruik van kunstmatige intelligentie.

Daan Kusen
In Hollywood zijn er momenteel problemen tussen schrijvers, acteurs en de grote filmstudio's. Zowel de schrijvers als de acteurs zijn boos en hebben het werk neergelegd.

Ze willen dat er regels komen voor het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) bij het maken van films en tv-series.

Maar terwijl de stakingen gaande zijn, zijn de Hollywood-studio's niet stil blijven zitten. Ze zijn begonnen met het inhuren van dure AI-experts om toch door te kunnen werken.

Netflix en Disney nemen AI-experts aan


Grote studio's zoals Netflix en Disney zijn niet gestopt met het gebruik van AI, ondanks de stakingen.

Netflix heeft zelfs een baan voor een AI-productmanager aangeboden met een loon van $900.000. Andere Hollywood-studio's volgen dit voorbeeld.

Disney is bijvoorbeeld op zoek naar AI- en machine learning-experts, terwijl Sony bereid is $160.000 per jaar te betalen voor een ingenieur op het gebied van AI-ethiek.

Ook Amazon en Apple hebben veel vacatures voor AI-specialisten, waarbij één functie bij Prime Video een salaris van $300.000 per jaar aanbiedt.Stakingen zorgen voor problemen


De stakingen hebben ervoor gezorgd dat veel films en tv-series niet op tijd kunnen worden afgerond.

Onder andere Deadpool 3, Gladiator 2, Stranger Things en The Last of Us hebben last van de stakingen.

Het is niet duidelijk hoelang de stakingen zullen duren, maar sommige mensen denken dat het wel eens heel lang kan gaan duren.

De schrijver George R.R. Martin vergelijkt de huidige stakingen zelfs met een staking van 153 dagen in 1988.

Waarom strijden de schrijvers en acteurs?


De schrijvers en acteurs willen niet alleen regels voor het gebruik van AI, maar ze strijden ook voor hogere lonen en een betere vergoeding voor hun werk bij streamingdiensten.

Ze zijn bang dat AI in de toekomst hun werk kan overnemen.

Er zijn zelfs berichten dat sommige studio's AI willen gebruiken om het uiterlijk van figuranten te scannen om hun gezichten te kunnen gebruiken in andere films zonder dat de figuranten daarvoor betaald krijgen.

Toekomst van AI in Hollywood


Doordat de Hollywood-studio's nu actief op zoek zijn naar AI-experts, zal dit ongetwijfeld invloed hebben op de onderhandelingen tussen de schrijvers, acteurs en de studio's over de regels voor het gebruik van AI.Het lijkt erop dat AI een blijvend onderdeel zal worden van de filmindustrie, en dat betekent dat de stakingen nog lang niet voorbij zullen zijn.

Aanbevolen artikelen