search
Staking Hollywood gaat door: studio's zouden hun afspraken niet nakomen
Series / Nieuws

Staking Hollywood gaat door: studio's zouden hun afspraken niet nakomen

Het eerste overleg op 4 augustus heeft helaas niets opgeleverd, de staking gaat door.

De staking door zowel de schrijvers- als de acteursvakbond (WGA, respectievelijk SAG-AFTRA) is al een tijdje bezig. De WGA begon in mei en de SAG-AFTRA sloot zich vorige maand bij de collega's van de WGA aan.

De AMPTP, die de studio's vertegenwoordigt, deed onlangs een handreiking en men kwam zoals vermeld op 4 augustus bijeen. De WGA bericht op hun website dat de AMPTP tijdens dit overleg aangaf eerst met de studio's te willen overleggen. Het gaat hier om betere lonen, het gebruik van A.I., een aandeel in de streaming-opbrengsten (residuals) en de schrijverskamer.

Berichten aan de pers gelekt


De AMPTP gaf aan bereid te zijn om het over bepaalde zaken te hebben. Dit betrof de lonen en het gebruik van A.I., maar het voortbestaan van de schrijverskamer en de residuals waren wat hen betrof geen onderwerp van gesprek. Eerder schreef George R.R. Martin al op zijn blog over het vervangen van de schrijverskamer door de zogeheten mini-kamers, en wat een gruwel deze zijn.

Eigenaardig genoeg was de AMPTP er tijdens het overleg erg op gebrand om een mediastilte te houden. Men zou dus overleggen met de studio's waarna het overleg met de vakbonden hervat zou worden. Volgens de verklaring van de WGA werden hierna echter van de kant van de studio's opeens berichten naar de pers gelekt.

Weer aan het werk


In wezen wil iedereen weer aan werk, maar voor de schrijvers en acteurs zijn bepaalde zaken nu eenmaal harde eisen. Naast de wereldsterren en topproducers kent Hollywood immers ook genoeg starters en 'gewone mensen' die toevallig in de entertainmentindustrie werken. De WGA is duidelijk dat de staking door zal blijven gaan totdat er meer bestaanszekerheid is bereikt voor hun leden.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen