search
Stephen King's aparte kritiek op verfilming 'The Shawshank Redemption'
Films / Video/clip/featurette

Stephen King's aparte kritiek op verfilming 'The Shawshank Redemption'

Hoewel Stephen King de verfilming van het boek 'The Shawshank Redemption' vaak heeft geprezen, heeft hij toch wel een opmerkelijke klacht over de film.

Niet alleen StePhen King maar critici, recensenten en publiek over de hele wereld raken niet uitgepraat over de kwaliteit van de film en laten dit ook altijd merken in hun meningen en scores. King heeft echter wel een kanttekening bij de film.

In 1994 kwam The Shawshank Redemption naar de bioscoopzalen en konden we allen verwonderd worden door de indrukwekkende gevangenisfilm. Met onder andere Tim Robbins en Morgan Freeman is de film een van de beste van de jaren '90.

Cultstatus


De film deed het niet gelijk goed omdat het te concurreren had met films als Pulp Fiction en Forrest Gump. Toen bleek dat de film genomineerd was voor maar liefst zeven Oscars kreeg de film niet snel daarna een cultstatus. Jaren daarna en nu nog steeds, is de populariteit van de film alleen maar toegenomen.

De film van regisseur Frank Darabont heeft tot op heden niets meer dan bewondering gehad van King voor het verfilmen van zijn boek. Echter heeft hij toch wel een klacht over een van de grote wendingen van de film.

Cartoonachtig


King vond de film van Darabont niet alleen een van de beste films ooit gemaakt van zijn werk, maar ook een potentiële filmklassieker. King was alleen niet onder de indruk van één detail van de grote wending van de film: het gat dat Andy achterlaat in zijn gevangenismuur.



Volgens King was het gat in Andy's muur van zijn gevangeniscel in de film te cartoonachtig en rond, waardoor de realiteit een beetje te ver werd opgerekt.

Toch werkt het


Toch werkt het gat in de muur perfect voor de film omdat de vorm perfect weergeeft hoe Andy's ontsnapping een zorgvuldig geplande onderneming was die jaren van vastberadenheid en inspanning vergde.



De netheid van het gat in de muur lijkt te benadrukken hoe perfectionistisch Andy is, wat verklaart waarom hij, ondanks dat hij jarenlang aan zijn ontsnappingsplan heeft gewerkt, onopgemerkt blijft door de autoriteiten van de Shawshank State Prison. In veel opzichten weerspiegelt de perfectie waarmee Andy een gat in de muur hakt ook zijn persoonlijkheid.

Zelf nog een keer bekijken


Wil je zelf je mening vormen over wat King van dit stukje van de film vindt? Dat kan door de film te streamen bij HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen