Recensie SkyShowtime-serie 'Poker Face'

Recensie SkyShowtime-serie 'Poker Face'

Natasha Lyonne is de nieuwe Columbo in deze onconventionele detectiveserie van Rian Johnson.

Jennifer van der Weijden, 15-09-2023 20:57

Regie: Rian Johnson, Ian B. MacDonald, Janicza Bravo, e.a. | Cast: Natasha Lyonne (Charlie), Benjamin Bratt (Cliff), Simon Helberg (Luca), Adrien Brody (Sterling), Hong Chau (Marge), Chloë Sevigny (Ruby), Judith Light (Irene), Joseph Gordon-Levitt (Trey), e.a. | Afleveringen: 10 | Speelduur: 46-66 minuten | Jaar: 2023
Charlie heeft een bullshitdetector, waardoor ze weet wanneer iemand liegt. In het verleden wist ze daarmee geld te verdienen met poker, maar nu leidt ze een redelijk saai leven. Echter, wanneer ze plotseling in de problemen komt slaat ze op de vlucht. Tijdens de reis door de Verenigde Staten die volgt stuit ze op allerlei misdaden die ze met haar gave oplost.

Rian Johnson, regisseur van Knives Out, ontwikkelde Poker Face samen met hoofdrolspeelster Natasha Lyonne en liet zich daarvoor inspireren door series als Magnum P.I. en Columbo. Lyonnes Charlie is echter niet de standaard speurder, want ze is geen detective van beroep. Ze is serveerster in een casino, maar wanneer ze geconfronteerd wordt met onrecht kan ze dat niet zomaar loslaten.

Elke aflevering begint met een moord. Met introducties van rond de vijftien minuten krijgt de kijker de tijd om de daders en slachtoffers goed te leren kennen voordat de misdaad plaatsvindt. Vervolgens gaat het verhaal terug in de tijd om te laten zien hoe Charlie hierin past. Poker Face wijkt daarmee af van de formule van de welbekende whodunnit, waarin een detective onderzoekt wie de dader is en dit tegen het einde onthult. In Poker Face wordt die informatie direct gegeven en zit de spanning in de vraag of Charlie op tijd de zaak kan oplossen. Een 'howcatchem' dus.

Bijna als losse films spelen de afleveringen zich af op verschillende plekken die niet vaak in beeld worden gebracht. Benzinestations en afgelegen dorpjes zorgen iedere keer voor een nieuwe en interessante setting. Net als in Columbo spelen volop bekende acteurs een gastrol, van Adrien Brody en Judith Light tot Joseph Gordon-Levitt. Het ziet eruit alsof zij allemaal veel lol hebben gehad bij het neerzetten van een afwijkende rol dan we van ze gewend zijn. Deze acteurs mogen zich daarmee de ster van de aflevering wanen, maar Lyonne blijft de uitblinker.

Wie een gat in zijn leven ervaart na de annulering van Big Sky moet Poker Face zeker eens proberen. Ook fans van Psych zullen zich er waarschijnlijk mee vermaken, aangezien Charlie eenzelfde soort gave heeft als de hoofdpersoon van die serie. Poker Face is officieel een misdaaddrama, maar voelt meer als een komedie aangezien men het allemaal niet overdreven serieus neemt. Gelukkig wordt de serie wel serieus bekeken, dus is er al een tweede seizoen aangekondigd.

★★★★☆

Poker Face is te zien bij SkyShowtime.


Lees meer over: recensie, Poker Face, SkyShowtime, Rian Johnson, Natasha Lyonne, Benjamin Bratt, Simon Helberg, Adrien Brody, Hong Chau, Chloe Sevigny, Judith Light, Joseph Gordon Levitt, drama, komedie, misdaad

Populair nieuws

Laatste serienieuws

Mogelijkheid voor terugkeer 'New Girl'

Mogelijkheid voor terugkeer 'New Girl'

Populair nieuws

Actieserie slaat in en stormt Netflix top 10 in

Actieserie slaat in en stormt Netflix top 10 in