Welk deel uit de 'Saw'-filmserie is eigenlijk het beste, en welke het slechtste?

Filmnieuws - Het origineel uit 2004 was sterk, maar er zijn meer delen die in de smaak vallen.

Bram de Groot, 26-09-2023 12:22

In 2004 lanceerde filmmaker James Wan met Saw een indrukwekkende filmserie. De horrorfilmreeks over seriemoordenaar John "Jigsaw" Kramer en zijn slachtoffers krijgt binnenkort al zijn tiende film.
De tiende film is een vervolg op de eerste film en een prequel voor Saw II uit 2015. Tobin Bell is terug als Kramer en je ziet ook rollen van Shawnee Smith, Synnøve Macody Lund en Steven Brand.

Beste Saw?

De kans is groot dat je al snel zou zeggen dat de eerste film de beste is. Volgens de Tomatometer van Rotten Tomatoes is dat ook het geval. De film staat op 50 procent na 188 recensies. Andere graadmeters geven andere films als de beste in de reeks.

Zo heeft Saw III uit 2016 de hoogste score op Metacritic met een score van 48 ten opzichte van 46 voor de eerste film. Als we kijken naar de Cinemascore dan scoort juist Saw II het sterkst met een B+ ten opzichte van een C+ voor Saw en een B voor Saw III.

Zwakst

Het zwakst scoort Saw 3D / Saw: The Final Chapter met 9 procent op de Tomatometer en Saw V met een score van 20 op Metacritic. De C+ van de originele film is de zwakste score via CinemaScore. Opvallend, al komt dat waarschijnlijk doordat de eerste film nog een gemêleerder gezelschap en niet voornamelijk uit Saw / horrorfans.


De complete filmreeks is terug te vinden op Prime Video. Alleen de eerste film en Jigsaw kijk je zonder extra kosten. Voor de overige films wordt er een extra bijdrage gevraagd. Saw X draait vanaf 19 oktober in de Nederlandse bioscopen.

Lees meer over: Saw, Saw X, horror, John Kramer, Jigsaw, James Wan

Populair nieuws

Laatste serienieuws

Deze aflevering van 'Stranger Things' is barslecht

Deze aflevering van 'Stranger Things' is barslecht

Populair nieuws

Actieserie slaat in en stormt Netflix top 10 in

Actieserie slaat in en stormt Netflix top 10 in