search
A.I. schrijft 'The Winds of Winter'?! George R.R. Martin klaagt ChatGPT aan
Series / Nieuws

A.I. schrijft 'The Winds of Winter'?! George R.R. Martin klaagt ChatGPT aan

Chatbot pleegt vermeende plagiaat en wordt door George R.R. Martin voor de rechter gesleept.

A.I. is in opkomst en de potentiële consequenties worden uitgebreid besproken door de media en mensen in de entertainmentindustrie. Zo was het gebruik van A.I. een belangrijke reden voor de Hollywood-staking.

Nu wordt het bedrijf OpenAI door de schrijver van A Song of Ice and Fire voor de rechter gesleept. De reden hiervoor is dat het bedrijf OpenAI onder andere Martins boeken gebruikt om ChatGPT te trainen. Daarnaast genereert de chatbot echter de laatste twee boeken uit A Song of Ice and Fire naast een prequelboek.

Meerdere schrijvers


Officieel is het niet Martin zelf die naar de rechtbank in New York is gestapt. Het Authors Guild, de Amerikaanse beroepsvereniging voor schrijvers, heeft de zaak aangespannen. Martin is naast John Grisham, Jodi Picoult en Jonathan Franzen een van de belanghebbenden.

Illegaal gebruik


De aanklacht betreft het gebruik van illegale digitale boeken van Martin, die vervolgens worden gebruikt om ChatGPT te trainen. Onderzoekers aan de Universiteit van Californië hebben vastgesteld dat ChatGPT inderdaad een grote hoeveelheid van Martins boekenserie opgeslagen heeft.

Zo worden er samenvattingen van de boeken uit A Song of Ice and Fire gegeven. Daarnaast komt ChatGPT desgevraagd op de proppen met de laatste twee boeken uit de serie, te weten The Winds of Winter en A Dream of Spring. Tot slot zou de chatbot zo creatief zijn geweest om een prequelboek te genereren, getiteld A Dawn of Direwolves.Naast het illegale gebruik van het werk van Martin worden dus ook boeken 'geschreven' die niet echt geschreven zijn. De rechtszaak is vanuit die hoek begrijpelijk, hoewel ongetwijfeld genoeg mensen nieuwsgierig zullen zijn naar het 'namaak-einde' van A Song of Ice and Fire.

Game of Thrones kun je zien op HBO Max.


Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen