search
Recensie Disney+-serie 'L-Pop'
Recensie

Recensie Disney+-serie 'L-Pop'

Verrassend vermakelijke tienerserie over de Zuid-Koreaanse popscene brengt je terug naar de tijd dat je zelf beroemd wilde worden.

Regie: Andres Lizarazo | Cast: Andrea de Alba (Andrea), Isan (Ji-Won), Alicia Jaziz (Pau), Arantza Ruiz (Indra), Ji-Moon (Hye-Jin), Juan Fonsalido (Tomás), Pamela Cervantes (Lety), Macarena Oz (Silvana), e.a. | Afleveringen: 6 | Speelduur: 29-43 minuten | Jaar: 2023

Het heerlijk herkenbare L-Pop haalt alles naar boven wat je als ongemakkelijke puber ooit zorgvuldig naar een hoekje van je herinneringen hebt verbannen. Je buitenboordbeugel was je grootste vijand en met posters van de Backstreet Boys aan de slaapkamermuur droomde je van een carrière als vj bij TMF. Ook Andrea wil niets liever dan haar naam in neonletters op de billboards en is vastberaden de K-popscene te veroveren en een superster te worden. Of is het misschien toch wijs om voor de veilige optie te gaan en te solliciteren voor dat baantje bij de tandarts?

L-Pop volgt het klassieke verhaal van een vriendinnenruzie die uitloopt in drama en eindigt in voortreffelijke wraak. Dansmaatje Lety trapt Andrea zonder pardon uit hun K-popclub, waarna de gedumpte op zoek gaat naar een nieuwe set gelijkgestemden. Vanzelfsprekend komen er enkel buitenbeentjes op de auditie af. Eenlingen die op het eerste gezicht geen schijn van kans maken een wedstrijd te winnen, maar zich na diepe dalen ontpoppen tot exact het tegenovergestelde. De rivaal? Dat is uiteraard de populaire bimbo met bitchy maniertjes en een voorliefde voor roze. En niet zeggen dat je die niet zag aankomen.

Natuurlijk bestaat de mogelijkheid om de taal naar Engels te switchen, maar de echte fijnproever kijkt L-Pop in het originele Spaans. Nu rollen de woorden bij Spaanstaligen sowieso al in een bliksems tempo over de lippen, maar gecombineerd met straattaal en hysterisch acteerwerk ben je de draad soms gewoon echt kwijt. Voeg daar een vleugje tienerpaniek en mitrailleurdialogen aan toe en je hebt een perfecte storm gelijk Hannah Montana en Gilmore Girls. Horendol word je ervan. Just how we like it.

Andrea de Alba en kornuiten hebben allemaal een irritant theatrale manier van acteren. Begrijpelijk, want de acteurs zijn elk opgezadeld met een stereotype: het knappe mokkel, de kneus, de zweverige chick en het mollige meisje met glitters in het haar. Poweracting past bij de doelgroep waar L-Pop zich op richt, maar is wel iets waar je doorheen moet prikken om in de juiste context te zien. Want een serie over jeugd kan niet zonder overdreven handgebaren en gezichtsuitdrukkingen, al leidt dit in sommige scènes ernstig af van de dialoog.

Wie verder kijkt dan de vrolijke chaos van de serie ziet het eeuwige dilemma waar we in elke fase van ons leven tegenaan lopen. We voelden ons waarschijnlijk allemaal wel een beetje verdwaald toen we na de middelbare school in het diepe werden gegooid. De hele wereld moet wat van je en pas wanneer je 's avonds doodongelukkig op de bank ploft kom je erachter dat je het verkeerde pad hebt gekozen. L-Pop verpakt deze les in een mooi jasje en een luchtig verhaal. Want opgroeien is een baan waarvan helaas niemand je de handleiding geeft.

★★★☆☆

L-Pop is te zien bij Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen