search
Recensie Videoland-serie 'The Case Against Cosby'
Recensie

Recensie Videoland-serie 'The Case Against Cosby'

Een persoonlijk tweeluik over de vrouw die Bill Cosby achter de tralies kreeg.

Regie: Karen Wookey | Afleveringen: 2 | Speelduur: 45 minuten | Jaar: 2023

Een succesvolle Canadese atlete leidt een prima en onbezorgd leven. Haar geniale basketbalspel levert haar meerdere sportbeurzen op en ze heeft de universiteiten voor het kiezen. Haar keuze valt op Temple University in Philadelphia, waar ze haar uiteindelijke nemesis ontmoet: Amerika's meest geliefde televisiester.

Het bovenstaande klinkt als een spannende thriller, maar is het ware levensverhaal van Andrea Constand, die slachtoffer werd van Bill Cosby. En er zijn er velen zoals zij; zoveel is inmiddels duidelijk. In The Case Against Cosby krijgen we meerdere van Cosby's slachtoffers te zien en te horen. Ook mogen we meekijken met een therapiesessie van deze dames. Het is een intiem en soms ongemakkelijk inkijkje.

De dames uit deze sessie komen ook individueel aanbod. Zo wordt duidelijk dat Cosby vrijwel altijd dezelfde methode hanteerde: wek vertrouwen, drogeer haar met drugs en alcohol, misbruik haar en praat er niet meer over. Wanneer dat misging, kon Cosby het makkelijk oplossen. Met een geschat vermogen van vierhonderd miljoen dollar kun je immers vele monden snoeren en heel dure advocaten betalen. Met zijn geld en reputatie als geliefde acteur, weldoener en succesvolle tv-vader kon hij decennialang als seksueel roofdier zijn lusten blijven botvieren.

In de tweedelige documentaire volgt regisseur Karen Wookey niet alleen Constand en de andere slachtoffers, maar ook directe familieleden van Constand. Haar moeder vertelt bijvoorbeeld over de ellenlange telefoongesprekken die ze met Cosby voerde over het seksuele contact met haar dochter. Deze gesprekken heeft ze opgenomen en we horen er een fragment van, wat het misbruik onherroepelijk waar maakt.

Pijnlijk is zo'n gesprek tussen Cosby en de moeder. Hij erkent seks met Andrea te hebben gehad, maar blijft beweren dat het met wederzijdse toestemming gebeurde. "Mevrouw, uw dochter kreeg zelfs een orgasme," zou hij beweerd hebben. In een volgend gesprek biedt hij aan om een voor de familie onbetaalbare studie van Constand te betalen. Maar wanneer hij begint te vermoeden dat het gesprek wordt opgenomen is het contact snel verbroken.

De documentaire volgt chronologisch de strijd van een misbruikte vrouw tegen een zeer machtig en puissant rijk Amerikaans icoon. Een strijd die ze in eerste instantie verliest, maar middels doorzettingsvermogen alsnog wint. Het is een prima verslag van deze strijd. En er kan nooit genoeg aandacht zijn voor slachtoffers van seksueel misbruik. Deze mensen moeten gehoord worden. Ze verdienen een stem. Deze David dient te allen tijde zijn Goliath te verslaan.

Maar veel meer dan een podium voor Cosby's slachtoffers biedt deze documentaire niet. De invalshoek is weinig anders dan de stem van de moedige vrouwen, ook al doen de makers een verwoede poging om van Constand een moderne Jeanne d'Arc te maken. Onverschrokken staart ze recht de camera in en onthult welhaast in slowmotion haar tatoeages van 'truth' en '#tellsomeone'. Deze beelden leiden af van het verhaal. Natuurlijk is het dapper wat Constand deed en natuurlijk is zij een voorbeeld voor mensen die niet durven te praten, maar de adoratie voor deze vrouw ligt er veel te dik bovenop.

Dat neemt niet weg dat je The Case Against Cosby gewoon moet zien, al is het maar om eraan herinnerd te worden dat zoveel mensen te maken hebben met seksueel misbruik. En ook al blijven deze negentig minuten je mogelijk niet heel lang bij, ze zitten toch ergens in je geheugen. Zoals de psychiater in de documentaire uitlegt: je zal het je niet actief herinneren, maar het staat in je geheugen gegrift.

★★★☆☆

The Case Against Cosby is te zien bij Videoland.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen