search
Recensie NPO Start-serie 'The Forest of the Missing'
Recensie

Recensie NPO Start-serie 'The Forest of the Missing'

De vondst van twaalf lichamen in het bos leidt tot een groot misdaadmysterie.

Regie: Ivan Fegyveres | Cast: Hélène de Fougerolles (Camille), Thierry Godard (Marc), Astrid Whettnall (Brigit), Tchékyu Karyo (Franz), Grégory Fitoussi (Erik), Natalia Dontcheva (Hanne), Laëtitia Eïdo (Eva), Aurore Broutin (Léa) e.a. | Afleveringen: 4 | Speelduur: 42-51 minuten | Jaar: 2022

In een afgelegen Frans deel van het Zwarte Woud, vlakbij de Duitse grens en in de buurt van Straatsburg, worden twaalf lichamen gevonden. Allemaal mannen, die bijna allemaal op dezelfde manier om het leven zijn gebracht en begraven. De zoektocht naar de dader begint. Al snel lijkt onderzoeksrechter Camille Hartmann iets met het mysterie te maken te hebben.

Met slechts vier afleveringen van ongeveer driekwartier is The Forest of the Missing met recht een miniserie te noemen. Het grote voordeel hiervan is dat er geen tijd is voor langdradigheid. Al in de eerste aflevering bevindt de kijker zich middenin het verhaal en wordt de nodige informatie prijsgegeven. Wat Camille precies met deze moorden te maken heeft is dan nog niet duidelijk, maar de zaak lijkt haar opvallend hard te raken.

Haar leven staat dan ook centraal. Na een ongeluk is ze vanwege geheugenverlies niet meer aan het werk, maar ze bijt zich vast in deze moordzaak. Of dit is omdat ze de onderste steen boven wil krijgen of omdat ze zelf iets te verbergen heeft, is echter geheel onduidelijk.

Voor meer vraagtekens heeft deze korte serie geen tijd. Hiermee hebben we direct een van de twee grote missers te pakken: het gaat allemaal te snel. Er is nauwelijks ruimte voor subplots en al helemaal geen ruimte om de kijker op het verkeerde been te zetten. Al heel snel wordt duidelijk hoe de vork precies in de steel zit. The Forest of the Missing kent dan ook weinig spanning en opbouw.

Het acteerwerk is oké, maar niet van spectaculair niveau. Hélène de Fougerolles is niet erg overtuigend als ervaren onderzoeksrechter en ook Tchékyu Karyo komt niet over als de doorgewinterde rechercheur die hij zou moeten zijn. Alle eer gaat naar Thierry Godard, die met volle overtuiging de rol van Marc, partner van Camille op zich neemt.

Het plot lijkt in eerste instantie best origineel en vernieuwend, maar al in de tweede aflevering wordt volkomen duidelijk welke kant het opgaat. Hoewel de laatste twee afleveringen nog wat onverwachte windinkjes bevatten, laat het einde zich al snel raden. Jammer, want als een van de wendingen in de tweede helft verder was doorgezet had dat voor een verrassende ontknoping kunnen zorgen.

The Forest of the Missing begint sterk, maar eindigt teleurstellend. Een of twee afleveringen meer en een wat minder voorspelbaar slot hadden de serie kunnen redden, maar helaas hebben de makers het zich iets te makkelijk gemaakt met een bondig maar vrij standaard verhaal. Hier had veel meer uit kunnen worden gehaald.

★★☆☆☆

The Forest of the Missing is te zien bij NPO Start.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen