search
Recensie Disney+-serie 'I Leoni di Sicilia'
Recensie

Recensie Disney+-serie 'I Leoni di Sicilia'

De bijnaam 'Leeuwen van Sicilië' klinkt mooi, maar blijkt niet erg toepasselijk.

Regie: Paolo Genovese | Cast: Liz Burnette (Giuliana), Clara Tramontano (Angela Florio), Emmanuele Aita (Peppe Messina), Mark Lewis (Giovanni Portalupi), Guy Oliver-Watts (Ben Ingham), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 52-58 minuten | Jaar: 2023

I Leoni di Sicilia is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Florio-familie die in de negentiende eeuw op Sicilië vanuit het niets een fortuin vergaarde. Dat klinkt inspirerend, maar de Florio's verkregen hun rijkdom vooral door list en bedrog. De vrouwen in hun leven hadden veel te lijden onder hun hebzucht en agressie. Dat zijn dan ook de meest interessante personages in de serie.

In de eerste afleveringen is Vincenzo nog een kind dat van zijn hardvochtige vader Paolo leert hoe belangrijk geld en aanzien zijn. Ondanks dat kleine Vincenzo lijdzaam moet toezien hoe zijn moeder Giuseppina door zijn vader wordt mishandeld, groeit hij toch op als een aardje naar zijn vaartje. Vastberaden om steeds meer geld te verdienen en ooit het respect van de niet-werkende bovenklasse te verkrijgen vervalt Vincenzo vanaf aflevering drie in zijn vaders obsessie.

Dat de mannelijke hoofdpersonen zo onsympathiek zijn maakt de serie niet bijzonder prettig om te bekijken. Wat een hoop goedmaakt is de prachtige Italiaanse omgeving. Van de grootse architectuur tot de kleinste details, zoals een kraan in de vorm van een draalk. Een Italiaanse serie is altijd oogstrelend en een Italiaans kostuumdrama zo mogelijk nog meer.

Wat sterk opvalt is de soundtrack, die vaak moderne, Engelstalige nummers op de vreemdste momenten inzet die totaal niet bij de scène passen. De aftiteling wordt begeleid door een mooi nummer van Italiaanse ster Laura Pausini dat dan wel weer goed past, maar slechts kort te horen is omdat Disney+ al snel naar de volgende aflevering schakelt.

Naast de vreemde muziekkeuzes en het Italiaanse decor overheerst Vincenzo's halsstarrige houding. Alles moet wijken voor zijn doel om door iedereen behalve zijn naasten net zo gerespecteerd te worden als de aristocratie. Tegelijkertijd noemt hij de aristocraten respectloze parasieten. Een opvallende tegenstelling. Het lijkt er dan ook op dat Vincenzo wijzer wordt en zal leren dat er belangrijkere zaken in het leven zijn. Maar dat kwartje valt nooit.

I Leoni di Sicilia wordt verkocht als een liefdesverhaal. Maar als Vincenzo blijft volhouden dat Giulia, op wie hij verliefd wordt, onvoldoende status heeft om zijn vrouw te worden, hangt er weinig romantiek in de lucht. Dat weerhoudt de makers er niet van de muziek op net niet het juiste moment in te zetten. De kijker zal lang zitten hopen dat Giulia de moed vindt om de met wat anderen van hem denken geobsedeerde idioot de deur te wijzen, maar moet toekijken hoe ze in Vincenzo's mooie praatjes en halve beloftes blijft trappen.

Dan breekt er cholera uit, wat in deze post-pandemische tijden erg actueel is. Fascinerend om te zien hoe eeuwen geleden met een pandemie werd omgegaan, zowel de verschillen als de overeenkomsten. Jammer genoeg is er slechts één aflevering lang aandacht voor dit deel van de Siciliaanse geschiedenis. Al gauw gaan we weer over tot de orde van de dag: Vincenzo die zijn familie het leven zuur maakt. Zijn moeder, zijn lief, zijn kinderen – en dat houdt niet op.

De mannen komen er niet goed vanaf in I Leoni di Sicilia. Ze vechten zich niet vrij van anderen die hen hun wil opleggen. De vrouwen verzetten zich veel beter, waarmee De Leeuwinnen van Sicilië een betere titel was geweest. Zoals vaker krijgen vrouwen die een grote rol in een geschiedenis speelden daar niet de eer voor, maar gelukkig worden ze hier wel vertolkt door sterke actrices die het bekijken van de serie toch nog enigszins de moeite waard maken.

★★☆☆☆

I Leoni di Sicilia is te zien bij Disney+.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen