search

Ons nieuws van vrijdag 3 november 2023

Recensie Disney+-serie 'I Leoni di Sicilia'
Recensie

Recensie Disney+-serie 'I Leoni di Sicilia'

De bijnaam 'Leeuwen van Sicilië' klinkt mooi, maar blijkt niet erg toepasselijk.

Regie: Paolo Genovese | Cast: Liz Burnette (Giuliana), Clara Tramontano (Angela Florio), Emmanuele Aita (Peppe Messina), Mark Lewis (Giovanni Portalupi), Guy Oliver-Watts (Ben Ingham), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 52-58 minuten | Jaar: 2023

I Leoni di Sicilia is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Florio-familie die in de negentiende eeuw op Sicilië vanuit het niets een fortuin vergaarde. Dat klinkt inspirerend, maar de Florio's verkregen hun rijkdom vooral door list en bedrog. De vrouwen in hun leven hadden veel te lijden onder hun hebzucht en agressie. Dat zijn dan ook de meest interessante personages in de serie.

In de eerste afleveringen is Vincenzo nog een kind dat van zijn hardvochtige vader Paolo leert hoe belangrijk geld en aanzien zijn. Ondanks dat kleine Vincenzo lijdzaam moet toezien hoe zijn moeder Giuseppina door zijn vader wordt mishandeld, groeit hij toch op als een aardje naar zijn vaartje. Vastberaden om steeds meer geld te verdienen en ooit het respect van de niet-werkende bovenklasse te verkrijgen vervalt Vincenzo vanaf aflevering drie in zijn vaders obsessie.

Dat de mannelijke hoofdpersonen zo onsympathiek zijn maakt de serie niet bijzonder prettig om te bekijken. Wat een hoop goedmaakt is de prachtige Italiaanse omgeving. Van de grootse architectuur tot de kleinste details, zoals een kraan in de vorm van een draalk. Een Italiaanse serie is altijd oogstrelend en een Italiaans kostuumdrama zo mogelijk nog meer.

Wat sterk opvalt is de soundtrack, die vaak moderne, Engelstalige nummers op de vreemdste momenten inzet die totaal niet bij de scène passen. De aftiteling wordt begeleid door een mooi nummer van Italiaanse ster Laura Pausini dat dan wel weer goed past, maar slechts kort te horen is omdat Disney+ al snel naar de volgende aflevering schakelt.

Naast de vreemde muziekkeuzes en het Italiaanse decor overheerst Vincenzo's halsstarrige houding. Alles moet wijken voor zijn doel om door iedereen behalve zijn naasten net zo gerespecteerd te worden als de aristocratie. Tegelijkertijd noemt hij de aristocraten respectloze parasieten. Een opvallende tegenstelling. Het lijkt er dan ook op dat Vincenzo wijzer wordt en zal leren dat er belangrijkere zaken in het leven zijn. Maar dat kwartje valt nooit.

I Leoni di Sicilia wordt verkocht als een liefdesverhaal. Maar als Vincenzo blijft volhouden dat Giulia, op wie hij verliefd wordt, onvoldoende status heeft om zijn vrouw te worden, hangt er weinig romantiek in de lucht. Dat weerhoudt de makers er niet van de muziek op net niet het juiste moment in te zetten. De kijker zal lang zitten hopen dat Giulia de moed vindt om de met wat anderen van hem denken geobsedeerde idioot de deur te wijzen, maar moet toekijken hoe ze in Vincenzo's mooie praatjes en halve beloftes blijft trappen.

Dan breekt er cholera uit, wat in deze post-pandemische tijden erg actueel is. Fascinerend om te zien hoe eeuwen geleden met een pandemie werd omgegaan, zowel de verschillen als de overeenkomsten. Jammer genoeg is er slechts één aflevering lang aandacht voor dit deel van de Siciliaanse geschiedenis. Al gauw gaan we weer over tot de orde van de dag: Vincenzo die zijn familie het leven zuur maakt. Zijn moeder, zijn lief, zijn kinderen – en dat houdt niet op.

De mannen komen er niet goed vanaf in I Leoni di Sicilia. Ze vechten zich niet vrij van anderen die hen hun wil opleggen. De vrouwen verzetten zich veel beter, waarmee De Leeuwinnen van Sicilië een betere titel was geweest. Zoals vaker krijgen vrouwen die een grote rol in een geschiedenis speelden daar niet de eer voor, maar gelukkig worden ze hier wel vertolkt door sterke actrices die het bekijken van de serie toch nog enigszins de moeite waard maken.

★★☆☆☆

I Leoni di Sicilia is te zien bij Disney+.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Formidabele ontvangst bloedstollende nieuwe misdaadserie op Netflix
Series / Nieuws

Formidabele ontvangst bloedstollende nieuwe misdaadserie op Netflix

De serie 'Till Murder Do Us Part: Soering vs. Haysom' scoort ontzettend goed op Netflix.

De True-crime docu Till Murder Do Us Part: Soering vs. Haysom scoort gigantisch goed in haar eerste dagen op Netflix. De serie behoort na een paar dagen direct tot de 10 meest bekeken series op de streamingsdienst.

De documentaireserie gaat over een brute moord op een welgesteld echtpaar in Amerika in 1985. Uiteindelijk kwamen hun dochter en haar vriend bovendrijven als de belangrijkste verdachten.

Moord


De serie werpt een blik op de moorden op Derek en Nancy Haysom en wat er gebeurde toen hun dochter Elizabeth en haar vriend Jens Soehring hun verklaringen veranderden en elkaar beschuldigden tijdens het daaropvolgende moordproces.

Toen dochter Elizabeth destijds werd ondervraagd over haar verblijfplaats op het moment van de moord op haar ouders, beweerde ze dat zij en haar vriend Jens Soering in Washington D.C. waren, maar de kilometerstand van hun gehuurde auto onthulde dat ze honderden kilometers omreden tijdens die reis, wat argwaan wekte bij de politie.

Vlucht


Elizabeth en Jens vluchten het land uit en werden pas een flink lange tijd later weer gevonden in Engeland toen ze daar werden betrapt op wat kleinere misdaden.Hoe dit verder afloopt, kun je bekijken op Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Fan van 'The A-Team'? Kijk dan ook deze 3 gave misdaadseries over de strijd tussen goed en kwaad
Series / Nieuws

Fan van 'The A-Team'? Kijk dan ook deze 3 gave misdaadseries over de strijd tussen goed en kwaad

3 goede series voor fans van 'The A-Team' en de strijd tussen goed en kwaad.

Ook zo fan van The A-Team? Een bonte groep buitenbeentjes die vecht tegen de schurken van de maatschappij? Wat is er nu bevredigender om te kijken naar varianten op dit klassieke thema? Hier zijn drie gelijksoortige tv-series die wij je aanraden.

Person of Interest


Harold Finch, een teruggetrokken miljardair, ontwikkelt een machine die misdaden voorspelt voordat ze gebeuren. Hij werft John Reese, een voormalig CIA-agent waarvan iedereen denkt dat hij dood is, om hem te helpen. De Machine spuwt Social Security-nummers uit van mensen die ofwel slachtoffers of daders zijn. Samen moeten ze uitzoeken wie wie is en de misdaad voorkomen.

Person of Interest is beschikbaar om te streamen op Prime Video.White Collar


Neal Caffrey, een oplichter, sluit een deal met FBI-agent Peter Burke: zijn vrijheid in ruil voor zijn hulp bij het oplossen van witteboordencriminaliteit. Elke aflevering bevat een nieuwe zaak waarin Neal zijn criminele vaardigheden tegen de echte criminelen gebruikt.

White Collar is beschikbaar om te streamen op Disney+.Justified
Agent Raylan Givens wordt overgeplaatst naar zijn thuisstaat Kentucky nadat hij een huurmoordenaar in Miami heeft gedood. Hij krijgt te maken met Boyd Crowder, een oude vriend die veranderd is in een neo-nazi-drugshandelaar. Raylans taak wordt om de wet te handhaven in zijn oude buurt.

Justified is beschikbaar om te streamen op Disney+.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Recensie Netflix-serie 'Till Murder Do Us Part: Soering vs. Haysom'
Recensie

Recensie Netflix-serie 'Till Murder Do Us Part: Soering vs. Haysom'

Lukt het de makers om uit het keurslijf van een Netflix-truecrimeserie te ontsnappen?

Regie: Andre Hörmann, Lena Leonhardt | Afleveringen: 4 | Speelduur: 43-52 minuten | Jaar: 2023

De moord op Derek en Nancy Haysom was in de jaren tachtig wereldnieuws. Het echtpaar werd in hun eigen huis dood aangetroffen, hun lichamen vol steekwonden. Beiden waren zowat onthoofd, zo diep was hun hals doorgesneden. Men dacht direct aan een satanisch ritueel, aangezien de lijken met bloed omlijnd waren en de slachting het werk leek van een zeer wraakzuchtig persoon, maar al snel kwam dochter Elisabeth als verdachte in beeld.

Het juridische proces dat volgde op de moorden is het uitgangspunt van de documentaire Till Murder Do Us Part: Soering vs. Haysom. De makers nemen daarbij uitgebreid de tijd om de relatie tussen Elisabeth Haysom en haar jongere vriend Jens Söring uit de doeken te doen. Allebei zeer intelligente, jonge mensen uit welgestelde kringen. Zij is rebels, bloedmooi en uitdagend. Hij is arrogant, nerd en absoluut onmogelijk in de omgang. Toch krijgen ze een intense relatie.

Uit de tientallen brieven die ze naar elkaar schrijven komen duidelijk de manipulatieve trekken van Haysom en de blinde liefde van Söring naar boven. Zij beschrijft de walging die ze voor haar ouders voelt, hij tikt terug dat hij ze voor haar zou vermoorden. Later wordt duidelijk dat ze hun plannen hebben uitgevoerd. In hun arrogantie denken ze niet te kunnen worden gepakt, maar het loopt anders. Ze vluchten naar Europa, waar ze met frauduleuze praktijken het hoofd boven water proberen te houden. Maar ook daarmee lopen ze tegen de lamp.

Söring probeert wanhopig in Europa te blijven. Als hij wordt uitgeleverd, eindigt hij waarschijnlijk op de elektrische stoel. Ondertussen probeert Haysom uit alle macht de jury te overtuigen dat zij niet bij de dubbele moord aanwezig was. Söring is de moordenaar, zij heeft hem enkel dusdanig gemanipuleerd dat hij tot zijn daad is overgegaan. Maar dan wordt Söring alsnog uitgeleverd. En waar hij in Europa een volledige bekentenis heeft afgelegd, verrast hij in de Verenigde Staten vriend en vijand: hij pleit onschuldig te zijn.

De eerste twee afleveringen van Till Murder Do Us Part: Soering vs Haysom zijn saai. Deze volgen uiterst keurig het inmiddels welbekende stramien van de Netflix-truecrimedocumentaire, inclusief een creatief bedoelde tijdlijn en nagespeelde scènes. Destijds betrokken rechercheurs komen uitgebreid aan het woord, net als aantal journalisten en wat familieleden. Ook worden foto's van de plaats delict getoond, zelfs die van de verminkte lijken. Voor het beeld van de gruwelijkheden is dat niet nodig. De liters opgedroogd bloed die alle andere foto's tonen geven een meer dan helder beeld van de huiveringwekkende doodsangst die de slachtoffers moeten hebben ervaren.

Wel hebben deze twee afleveringen een prachtige cliffhanger. Aan het einde van de eerste schuift Jens Söring persoonlijk aan en aflevering twee eindigt met een jonge Söring in de rechtbank, waar hij de legendarische woorden "niet schuldig" uitspreekt. En pas dan zit je op het puntje van je stoel. Want hoe kan hij zoiets zeggen als hij aan de andere kant van de oceaan precies het tegenovergestelde heeft verklaard? En hoe wil hij dat rijmen met de zeer plausibele getuigenis van Haysom? En – nog interessanter – hoe is hij ermee weggekomen? Want inmiddels leeft Söring als vrij man in Duitsland.

De makers weten zich enigszins aan het Netflix-stramien te kunnen onttrekken. Vanaf aflevering drie maakt het niet zoveel meer uit dat je dergelijke truecrimeseries al tientallen keren voorbij hebt zien komen. Deze zaak is retespannend en de opbouw en montage zodanig uitgevoerd dat je wil blijven kijken. Als het lukt jezelf door de eerste twee afleveringen te worstelen, blijf je na de laatste aflevering verwonderd achter.

Is dit de verdienste van de makers? Gedeeltelijk. Het is duidelijk dat ze echt hebben geprobeerd om buiten de Netlix-lijntjes te kleuren en dat lukt aardig. Ze hebben immers een van de daders te spreken gekregen en zeer gedetailleerde foto's mogen gebruiken. Maar het is vooral het gekonkel van de twee verdachten die de aandacht erbij houdt. Deze zaak is een echte pageturner die je na afloop met veel vragen achterlaat. Want nog altijd is niet duidelijk wie nu eigenlijk de ziel uit de slachtoffers gesneden heeft.

★★★★☆

Till Murder Do Us Part: Soering vs. Haysom is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Actrice uit 'Bridgerton' opgemerkt op 'Doctor Who'-set: dubbel succes in zicht?
Series / Nieuws

Actrice uit 'Bridgerton' opgemerkt op 'Doctor Who'-set: dubbel succes in zicht?

Speelt deze actrice straks in twee mega succesvolle series tegelijk?

Als een serie zo populair is als Bridgerton, is het logisch dat de acteurs ook in overvloed andere rollen aangeboden krijgen. Dat lijkt nu ook het geval te zijn voor Nicola Coughlan.

Coughlans personage Penelope Featherington is sinds het begin een belangrijk onderdeel van Bridgerton. Bovendien staat het verhaal van Penelope centraal in seizoen 3. En terwijl fans langzaamaan hun geduld verliezen tijdens het wachten op updates, lijkt het erop dat de actrice haar agenda heeft vrijgemaakt voor iets spectaculairs.

Te druk?


Coughlan werd namelijk gespot op een van de sets van Doctor Who, en het nieuws verspreidde zich snel onder beide fandoms. Een fan zag de actrice in de regen uit een auto stappen (bekijk het filmpje hier). Hoewel dat natuurlijk lang niet genoeg is om te bepalen wat voor rol Coughlan speelt, zijn fans van beide series meer dan enthousiast.

Terwijl sommige fans denken dat Coughlan het te druk heeft met Bridgerton om een vaste rol te spelen in Doctor Who, zijn anderen daar niet zo zeker van. Aangezien Millie Gibson (de actrice die metgezel Ruby Sunday zou spelen) al een tijd niet gespot is, denken sommigen dat de Coughlan de rol zou kunnen overnemen.

Geruchten


Hoewel ze nog steeds nodig zal zijn voor Bridgerton, zal Coughlan het na seizoen 3 niet zo druk meer hebben, omdat haar personage niet meer in de schijnwerpers zal staan. Bovendien was zelfs de Doctor zelf, Ncuti Gatwa, goed in staat om Sex Education af te ronden terwijl hij aan Doctor Who werkte.Interessant genoeg benoemde de actrice een jaar geleden al geruchten over een rol in Doctor Who tijdens een interview van Radio Times. Destijds ontkende ze dat ze zich bij de cast zou voegen. Of de plannen zijn veranderd of dat ze het geheim moest houden is niet duidelijk. Bekijk Bridgerton op Netflix.Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Epische eerste trailer samurai-serie 'Shogun'
Series / Trailer

Epische eerste trailer samurai-serie 'Shogun'

Hiroyuki Sanada (Mortal Kombat, Sunshine) speelt de hoofdrol in de verfilming van het beroemde gelijknamige boek.

FX heeft de eerste trailer vrijgegeven van de epische nieuwe miniserie gebaseerd op James Clavells historische boek Shogun.

Justin Marks en zijn vrouw Rachel Kondo schreven het script van de serie, die de botsing tussen twee ambitieuze mannen uit twee verschillende werelden en een mysterieuze vrouwelijke samurai laat zien.

Driehoeksverhouding


Het verhaal begint in het jaar 1600, bij de uitbraak van een belangrijke Japanse burgeroorlog.

Hiroyuki Sanada (Mortal Kombat) speelt Lord Yoshi Toranaga, een briljante strateeg en machtige daimyo die door zijn enorme hoeveelheid vijanden omringd wordt in Osaka Castle.

Interessante personages


Cosmo Jarvis (Lady Macbeth) speelt John Blackthorne, een dappere Engelse matroos die schipbreuk lijdt en in een Japans vissersdorpje terechtkomt, waar hij een nieuw leven opbouwt.Anna Sawai (Pachinko) is Lady Mariko, een vrouw met geweldige vaardigheden die haar waarde en trouw moet bewijzen.

Nieuwe verfilming


Shogun werd eerder verfilmd als een miniserie in 1980. Richard Chamberlain, Toshiro Mifune en Yoko Shimada speelden toen de hoofdrollen.

De nieuwe versie vertelt het verhaal vanuit zowel het Westerse als het Japanse perspectief.

Shogun wordt in februari beschikbaar gesteld door Hulu en FX.Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Prison Break' komt terug met nieuw seizoen!
Series / Nieuws

'Prison Break' komt terug met nieuw seizoen!

De beroemde serie keert terug met een nieuwe insteek, maar speelt zich wel in dezelfde wereld van de voorgaande seizoenen.

Hulu ontwikkelt naar verluidt een nieuw seizoen van de FOX-ser Prison Break

De oorspronkelijke serie debuteerde met veel succes in 2005 en omvatte uiteindelijk vier seizoenen en een (direct-naar-video) film.

Een nieuwe kans


De serie werd in 2017 ook uit het slop getrokken voor een vijfde seizoen. Hoofdrolspelers waren Wentworth Miller, Dominic Purcell, Amaury Nolasco, Sarah Wayne Callies, Paul Adelstein, Rockmond Dunbar en Robert Knepper.

De nieuwe incarnatie van Hulu zou zich naar verluidt in dezelfde wereld als de vorige seizoenen afspelen, maar de centrale personages van Michael Scofield (Miller) en Lincoln Burrows (Purcell) worden niet verwacht terug te keren.

Talent achter de camera


En dat is niet geheel onverwacht, want Miller kondigde in 2020 al eens aan klaar te zijn met de franchise.[i]Mayans M.C.-bedenker, -producent en -showrunner Elgin James zal het script schrijven van de nieuwe reeks en produceren via zijn productiemaatschappij Sierra Drive.

Geheimzinnige productie


Details over de plot worden vooralsnog geheimgehouden. 20th Television, producent van het origineel, zal ook ditmaal produceren.

Andere terugkerende namen zijn serie-bedenker Paul Scheuring en uitvoerend producenten Dawn Olmstead, Marty Adelstein en Neal Moritz.

Het is nog onbekend wanneer we het nieuwe seizoen van Prison Break kunnen verwachten.Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Seizoen 2 van 'The Gilded Age' gaat 'Breaking Bad' achterna met dit personage
Series / Nieuws

Seizoen 2 van 'The Gilded Age' gaat 'Breaking Bad' achterna met dit personage

'The Gilded Age' lijkt meer op 'Breaking Bad' dan je misschien zou denken.

Op het eerste gezicht heeft het kostuumdrama The Gilded Age niets gemeen met Breaking Bad. Het klinkt ook nogal onlogisch: waarom zou een serie over de rijkste leden van de New Yorkse samenleving van eind 19e eeuw ons herinneren aan een zelfbenoemde drugsbaron?

In seizoen 1 van The Gilded Age maken we kennis met Bertha Russell, de rijkste vrouw in de serie en de hoofdpersoon. In het begin steunen we haar en haar man George nog als kijker, maar in seizoen 2 veranderen er nogal wat dingen. Dat is dan ook wanneer er griezelige parallellen beginnen te ontstaan tussen Bertha Russell en Walter White.

Underdogs


In seizoen 1 zien we hoe Bertha en George Russell zich een weg proberen te banen in de kringen van oud geld, wat herhaaldelijk mislukt omdat de Russells zelf het zogenaamde nieuwe geld zijn. Hun pogingen om zich te associëren met het blauwe bloed slagen er niet in indruk te maken.

Op dat moment zien we Bertha en haar man als underdogs, afgezien van het feit dat ze heel veel geld hebben. Zij zijn de buitenstaanders, degenen met wie wij als kijkers sympathiseren. Ze worden vreselijk behandeld door de samenleving die hen omringt, en we steunen de Russells. Maar seizoen 2 laat ons een andere kant van Bertha Russell zien.

Schurk


We zullen spoilers vermijden voor als je seizoen 2 nog niet gezien hebt. Zelfs in seizoen 1 waren we getuigen van een paar twijfelachtige acties van Bertha. Maar seizoen 2 onthulde pas echt haar donkere kant, en we zagen dat dit niet enkel een verdedigingsmechanisme was.Ze is bereid om monsterlijke dingen te doen om haar doelen te bereiken. Bertha Russell is geen buitenstaander waar we medelijden mee moeten hebben: ze is de regelrechte schurk van het verhaal. En deze karakterontwikkeling weerspiegelt grotendeels die van Walter White.

Losgeslagen


Net als Walter begon Bertha als een underdog die tegen alle verwachtingen en ongunstige omstandigheden in probeert rond te komen. We sympathiseren met haar en steunen haar, en zij lijkt de held te zijn, ondanks enkele behoorlijk twijfelachtige keuzes. Net als Walter wordt langzamerhand onthuld dat Bertha ronduit gemeen en losgeslagen is.Of The Gilded Age ook het succes van Breaking Bad achterna gaat, moeten we nog zien. Stream The Gilded Age seizoen 2 op HBO Max.Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Nieuwe 'The Batman'-spin-off krijgt teleurstellende update
Series / Nieuws

Nieuwe 'The Batman'-spin-off krijgt teleurstellende update

De stakingen hebben ook invloed gehad op 'The Batman'-spin-off 'The Penguin'.

De uitbreiding van het The Batman-universum zal later plaatsvinden dan verwacht. De aankomende DC-serie The Penguin richt zich inmiddels namelijk op een nieuw releasevenster op HBO Max dan eerder werd verwacht.

Matt Reeves heeft momenteel meerdere spin-offs van The Batman in de maak, waar The Penguin er één van is. Hierin zien we Colin Farrell opnieuw als Oswald Cobblepot, voor de eerste keer als hoofdrol in zijn eigen serie.

Herfst 2024


Recent onthulde de contentbaas Casey Bloys dat The Penguin in de herfst van 2024 uitkomt. Het plan was in eerste instantie om de serie in de lente uit te brengen, maar gezien de stakingen is de première uitgesteld. Hoewel er dus gericht wordt op de herfst van 2024, is er nog geen specifieke datum onthuld.

Dat is logisch, omdat ze de releasedatum waarschijnlijk zullen aankondigen in de eerste trailer. De productie van seizoen 1 van The Penguin was al begonnen voordat het filmen werd opgeschort door de stakingen. Het is onduidelijk hoeveel afleveringen van de serie er op dit moment nog moeten worden opgenomen.

Kort na The Batman


The Penguin speelt zich kort na het einde van The Batman af, waarin Gotham City onder water werd gezet door The Riddler. Volgens Farrell, die ook uitvoerend producent is van de serie, begint de spin-offserie een week na The Batman. Dit betekent dat kijkers na de enorme climax niet veel zullen hebben gemist.Seizoen 1 zal uit acht afleveringen bestaan, met Lauren LeFranc als showrunner. Hoewel we nog niet veel weten over het plot van The Penguin, onderzoekt de serie de plaats van Oswald in de criminele onderwereld terwijl Batman een grotere bedreiging wordt voor de schurken van Gotham City.

Robert Pattinson?


Er gaan ook geruchten dat Robert Pattinsons Batman in The Penguin zal verschijnen, hoewel dat nog moet worden bevestigd door Warner Bros. Bekijk The Batman op HBO Max.Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Deze Hitchcock-refentie heeft iedereen over het hoofd gezien in 'Wednesday'
Series / Nieuws

Deze Hitchcock-refentie heeft iedereen over het hoofd gezien in 'Wednesday'

Iedereen heeft deze referentie gezien, maar niemand had het door.

Tim Burtons Wednesday veroverde de hele wereld en marcheerde rechtstreeks naar de toplijsten van Netflix. De serie slaagde erin moderne trends te gebruiken en nieuwe te creëren (de iconische Bloody Mary-dans). Ook geeft Wednesday af en toe een knipoog naar klassiekers en niet iedereen heeft deze opgemerkt.

Iedereen die van films houdt, had natuurlijk de referentie naar Carrie van Stephen King door toen Wednesday helemaal onder het bloed zat op het schoolbal. Ook was er een klein eerbetoon aan Beetlejuice van Burton met de kleine schedel onder een glazen koepel op het bureau van Weems (Gwendoline Christie).

De knipoog die niemand zag


Dat is echter niet de enige hint rondom het personage van Christie. Weems is in de serie altijd herkenbaar door haar outfits. Ze draagt bijna altijd lichte kleuren met een dichtgeknoopte jas.

Als je ooit Birds van Hitchcock hebt gezien, laten haar lange jassen misschien wel een belletje rinkelen. Dit is zeker geen toeval, want kostuumontwerper Colleen Atwood liet weten dat Tippi Hedren uit Birds de inspiratie was voor Weems.

De inspiratie


Atwood liet namelijk een poster van de film zien aan Christie en de actrice antwoordde zonder twijfel: "Ik vind het geweldig." Weems moest "haar eigen soort buitenbeentje zijn" en daar waren deze outfits perfect voor.Wednesday is te streamen op Netflix.Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Zo bedankte Matthew Perry zijn 'Friends'-collega's in zijn memoires
Series / Nieuws

Zo bedankte Matthew Perry zijn 'Friends'-collega's in zijn memoires

Matthew Perry pakte in zijn memoir een speciaal moment om de Friends-cast te bedanken.

De onverwachte dood van Friends-superster Matthew Perry was een enorme klap voor de hele wereld. Gelukkig blijft een deel van hem altijd bestaan met de serie en in zijn memoir, Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing: A Memoir, uit 2022.

Perry had tijdens de opnames van Friends een drugsverslaving, wat ernstige gezondheidsproblemen heeft opgeleverd. Vijf jaar geleden kreeg hij een darmperforatie door overmatig drugsgebruik en hierdoor kwam hij in een coma aan een hart-longmachine te liggen.

Zijn memoir


In zijn memoir waar hij over zijn vrienden, geliefden en zijn drugsverslaving vertelt, geeft hij ook aan hoeveel de rest van de cast van Friends voor hem betekende.

Zo bedankte hij Courteney Cox (Monica Geller), "omdat ze Amerika heeft laten denken dat zo’n mooi iemand met een man als [hem] zou trouwen." Ook bedankte hij David Schwimmer voor zijn toewijding aan de eerlijke salarissen voor de 6 vrienden.

Hartverscheurende teksten


Ook schreef Perry dat geen enkele vrouw hem zo hard heeft laten lachen als Lisa Kudrow (Phoebe Buffay) en prees hij Matt LeBlanc (Joey Tribbiani) voor het spelen van het grappigste personage.

Als laatste bedankte hij Jennifer Aniston (Rachel Green) dat hij elke dag twee seconden langer naar haar mocht kijken. De teksten laten zien hoe erg Perry van de cast hield en hoeveel ze voor hem betekenden.

Een hechte vriendschap


Deze stukken uit zijn memoir zijn op Reddit te lezen en laten zien hoe hecht Perry was met zijn 6 off- en on-screen vrienden.

Friends is te streamen op HBO Max.Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Recensie Apple TV+-serie 'Curses!'
Recensie

Recensie Apple TV+-serie 'Curses!'

Spannend familieavontuur dat tussen de actie door wat wijze lessen leert.

Regie: George Gipson, Leo Riley | Cast (stemmen): Gabrielle Nevaeh (Pandora), Andre Robinson (Russ), Lyric Lewis (Sky), Rhys Darby (Stanley), James Marsters (Larry), e.a. | Afleveringen: 10 | Speelduur: 24 minuten | Jaar: 2023

Een van de dingen waar kinderen uit de jaren tachtig nostalgisch over kunnen zijn, zijn de intro's van tekenfilms. Al die iconische series van vroeger hadden een memorabel liedje waarin soms het verhaal maar in ieder geval de personages genoemd werden. Menig Generatie X'er kan ze zo nazingen. Curses! doet denken aan dat soort series, maar de opening is een georkestreerd bombastisch werkje dat de indruk wekt dat de duivel op het punt staat uit de hel te herrijzen. Misschien iets té episch.

Russ en Pandora Vanderhouven ontdekken dat hun bloedlijn vervloekt is. Hun vader is zojuist in een standbeeld veranderd en als zij geen actie ondernemen staat hen hetzelfde lot te wachten. De vloek komt voort uit de vele historische voorwerpen die hun overgrootvader gestolen heeft en een verborgen vleugel van hun huis vullen. Aan Russ en Pandora de taak deze terug te brengen naar waar ze thuishoren.

Curses! doet eveneens denken animatieseries van weleer doordat er een les in zit. Vroeger ging dat vrij suf, met de held die tegen de kijker sprak om iets uit te leggen (zoals: steek geen bestek in een broodrooster), maar Curses! pakt het iets wijzer aan. De les onderdeel is namelijk onderdeel van de scène, zoals wanneer de familie een ritueel verpest en begrijpt dat dit gebeurde omdat niet eerst de tijd is genomen om te leren hoe het zou moeten gaan.

De belangrijkste les is die van het algehele plot, namelijk dat als een beschaving een voorwerp niet bewust heeft afgestaan aan een Westers museum dit inhoudt dat het simpelweg gestolen is. En in dat geval moet het voorwerp gewoon terug naar waar het vandaan komt. Dat daar heel nonchalant over wordt gedaan is terecht, want zo is het gewoon. Leuk dat in een Nederlands museum een tweeduizend jaar oude Egyptische vaas staat, maar die is ooit gewoon zonder pardon meegenomen in plaats van geschonken.

Nooit wordt dit er te dik bovenop gelegd of te lang besproken. Curses! is vooral een avontuurlijke serie over een broer en zus die samen met hun moeder proberen te ontdekken waar iets vandaan komt en hoe ze het kunnen retourneren. Dat dit nooit zonder hindernissen gebeurt maakt de serie net iets te eng voor de jongste kijkers.

De sterren van de show zijn Stanley en Larry, een Scandinavisch beeldje en een piratenschedel die kunnen praten en de familie Vanderhouven bijstaan. Ze zijn niet alleen behulpzaam, maar ook grappig en vooral schattig. Het is onmogelijk om niet voor ze warm te lopen wanneer Larry ervoor zorgt dat Stanley zijn mondharmonica bij de hand krijgt wanneer hij in een donkere kamer met een monster zit opgesloten. Stanley speelt een deuntje op zijn instrument, want dan is hij niet zo bang – smelt!

Stanley krijgt zijn stem van de Nieuw-Zeelandse Rhys Darby (What We Do in the Shadows) en Larry is een onherkenbare James Marsters (Buffy, the Vampire Slayer). Voor de menselijke hoofdrollen zijn geen bekende namen vastgelegd, maar in de bijrollen klinken Rhea Perlman en Phylicia Rashad, twee dames die lang meegaan, en die kwaadaardige overgrootvader heeft de stem van horroricoon Robert Englund.

De animatiestijl is er een die nu populair is: gemaakt op de computer maar ogend als handgetekend, inclusief een subtiele hakkeligheid om te voorzien in een ruw randje. Visueel is alles perfect te volgen, maar de vertelling verloopt af en toe wat minder soepel. Het lijkt soms alsof er een kleine scène is overgeslagen omdat een volgend moment twee stappen verderop begint, vooral tussen cliffhangers en het begin van een volgende aflevering.

Curses! heeft een vlot en interessant doorlopend verhaal met een einde, maar ook een heel korte en geforceerde cliffhanger aan het slot om een tweede seizoen af te dwingen. Waar de Netflix-animatieserie My Dad, the Bounty Hunter laat zien hoe het zou zijn als je ouders stiekem ruimtehelden blijken te zijn, toont Curses! hoe het is als ze als Indiana Jones waren en je mee mag op avontuur. En wie zou dat nou niet willen?

★★★☆☆

Curses! is te zien bij Apple TV+.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'The Last Of Us' seizoen 2: productie start binnenkort ondanks hindernissen
Series / Nieuws

'The Last Of Us' seizoen 2: productie start binnenkort ondanks hindernissen

Als het niet aan allerlei hindernissen had geleden was HBO al begonnen met seizoen 2.

Het heeft niet lang geduurd voor HBO's hitserie The Last of Us een tweede seizoen kreeg. De producenten van de succesvolle serie wilden al snel aan de slag, en kunnen nu eindelijk gaan beginnen.


Ook The Last of Us heeft vertraging opgelopen door de stakingen van de schrijvers en acteurs in Hollywood, maar nu dat nagenoeg opgelost is heeft HBO bekendgemaakt dat de productie begin 2024 weer van start gaat.

Toch nog even wachten


Bij een persconferentie kondigde HBO-baas Casey Bloys aan dat het tweede seizoen begin komend jaar in productie zal gaan. Hij vertelde dat de stakingen van de WGA en SAG-AFTRA de productie van het tweede seizoen van de populaire serie hadden vertraagd.

Hierdoor stond The Last of Us niet op de netwerkschema-presentatie voor 2024, wat betekent dat we seizoen twee op zijn vroegst pas in 2025 kunnen verwachten. Volgens showrunner Craig Mazin is het tweede seizoen in elk geval volledig uitgewerkt.

Meer chaos en verderf


Het tweede seizoen zal grotendeels gebaseerd zijn op het tweede deel uit de immens populaire reeks Playstation-computerspellen met dezelfde naam. Ontwikkelaar Neil Druckmann slaat de handen weer ineen met Mazin om het tweede deel te adapteren.Kijk nog eens het hele eerste seizoen The Last of Us op HBO Max.Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'The Fall of the House of Usher': verboden verhaal was de basis voor deze gruwelijke scène
Series / Featured

'The Fall of the House of Usher': verboden verhaal was de basis voor deze gruwelijke scène

Er zit een diepere betekenis achter deze verhaallijn, geïnspireerd op een controversieel verhaal van Poe.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
Frederick Ushers (Henry Thomas) marteling van zijn vrouw Morella (Crystal Balint) is een afgrijselijke scène in The Fall of the House of Usher. Dit terwijl je alleen de 'resultaten' van zijn verknipte gedrag ziet en niet de daad zelf.

Morella is volledig verbrand en kan fysiek vrijwel niets, waardoor ze aan de genade van haar man is overgeleverd. De scène waarin Frederick al haar tanden trekt is gebaseerd op een gecensureerd verhaal van Edgar Allan Poe.

Obsessie en waan


In Poe's korte verhaal Berenice is de hoofdpersoon totaal geobsedeerd door de tanden van zijn verloofde Berenice. Door zijn psychische wanen begraaft hij de zieke Berenice voor haar overlijden en trekt al haar tanden.

Het verhaal werd in 1835 gepubliceerd in een plaatselijke krant. Er klaagden echter zoveel mensen over de inhoud dat het uiteindelijk vijf jaar later pas opnieuw gepubliceerd werd. Uiteraard was dit een opgeschoonde versie, tot ontstemming van Poe zelf.

Doorgedraaid


Frederick is ervan overtuigd dat Morella vreemd wilde gaan met zijn broer Prospero "Perry" Usher (Sauriyan Sapkota). Mede hierdoor is hij doorgedraaid en heeft het meerdere malen over Morella's glimlach.Deze herinnering is kennelijk zo pijnlijk voor hem dat hij besluit om deze glimlach te verwoesten. De obsessie van Frederick is dus in de vorm gegoten van een controversieel verhaal van deze beroemde horrorschrijver.

The Fall of the House of Usher kun je streamen op Netflix.


Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Stranger Things'-theaterproductie biedt voorproefje met betrekking tot seizoen 5
Series / Nieuws

'Stranger Things'-theaterproductie biedt voorproefje met betrekking tot seizoen 5

Het toneelstuk dat binnenkort in Londen opgevoerd wordt is nog maar het begin.

Seizoen 5 wordt momenteel nog niet gefilmd in verband met de acteursstaking. Wel is het schrijven weer opgepakt, en voor we het slotseizoen te zien krijgen is er een bijzondere prequel te zien.

Het toneelstuk Stranger Things: The First Shadow is vanaf 17 november in Londen te zien. Schrijfster Kate Trefry licht in SFX Magazine een tipje van de sluiter op. Naast een geplande animatieserie zijn er ook diverse ideeën voor spin-offs.

Verwijzigingen


Het stuk is geschreven door Trefry zelf, en zij heeft het verhaal samen met de Duffer Broers en Jack Thorne bedacht. Stranger Things: The First Shadow speelt zich af in 1959 en verwijst naar elementen uit het slotseizoen.

Trefry: "Er zitten onderdelen in het stuk die hints geven over seizoen 5. Als je het hebt gezien dan snap je het laatste seizoen beter want je ziet het geheel meer. Maar geen zorgen, ook zonder het stuk kun je het slot van de serie goed volgen".

Begin


Het toneelstuk is nog maar het begin wat de wereld van Stranger Things betreft. Zo is er een officieel akkoord voor een animatieserie en daarnaast zijn er plannen voor meerdere spin-offs. De kans is dus groot dat er meer verhalen over Hawkins komen.Je kunt Stranger Things bekijken op Netflix.


Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
De beste horrorserie van dit moment heb je waarschijnlijk nog niet gezien
Series / Featured

De beste horrorserie van dit moment heb je waarschijnlijk nog niet gezien

'Dead Ringers' is gebaseerd op een gelijknamige film van horrormeester David Cronenberg

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
Dead Ringers is een psychologische horrorserie met een fantastische cast en een bijzondere twist.

De spannende miniserie is gebaseerd op een gelijknamige film van David Cronenberg uit 1988. Die film is echter weer gebaseerd op het boek Twins, van Bari Wood en Jack Geasand.

Sinistere tweeling


In Dead Ringers volgen we een tweeling, Beverly en Elliot. Beiden zijn ze gynaecologen die regelmatig medisch de fout in gaan.

De serie wordt echter duister wanneer de tweeling kennis maakt met een beroemde actrice. Elliot probeert haar te verleiden, vermomd als Beverly en zo ontstaat er een ongezonde driehoeksverhouding met bizarre gevolgen.

Topcast


De serie wordt aangevoerd door niemand minder dan Rachel Weisz, bekend van The Mummy, The Favourite en Marvel's Black Widow.Andere belangrijke namen zijn Britne Oldford (The Flash) als Genevieve Cotard, Poppy Liu (The Afterparty) als Greta, Jennifer Ehle (1923) als Rebecca Parker, en Michael Chernus (Severance) als Tom.

Ingewikkelde draai


Dead Ringers werd ontwikkeld door Alice Birch en is geregisseerd door namen als Sean Durkin (The Nest, Lauren Wolkstein (Queen Sugar) en Karyn Kusama (Jennifer's Body. De serie ging op 15 april op het Cannes-festival in première.De serie debuteerde met een 84% Fresh op Rotten Tomatoes. Een recensent van Variety noemde Dead Ringers "een ingewikkelde draai aan een nachtmerrie.".

De ijzingwekkende miniserie Dead Ringers is nu te zien op Prime Video.


Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.