search
Recensie Netflix-serie 'Gadis Kretek'
Recensie

Recensie Netflix-serie 'Gadis Kretek'

Ontroerend verhaal over een onmogelijke liefde in de Indonesische kruidnagelsigarettenindustrie.

Regie: Kamila Andini, Ifa Isfansyah | Cast: Dian Sastrowardoyo (Dasiyah), Ario Bayu (Raya), Putri Marino (Arum), Arya Saloka (Lebas), Ibnu Jamil (Senu), Sheila Dara Aisha (Purwanti), Verdi Solaiman (Soedjagad), Rukman Rosadi (Idroes) e.a. | Afleveringen: 5 | Speelduur: 58-74 minuten | Jaar: 2023

Gadis Kretek ('het sigarettenmeisje'), vertelt over het leven van Dasiyah, een dochter van een Indonesische tabaksfabrikant die moeite heeft zich te schikken naar de gebruiken en tradities van haar tijd. Ze besluit uiteindelijk haar hart te volgen, maar waar dit heen leidt blijft lange tijd een groot mysterie. Decennia later gaan nakomelingen op zoek naar antwoorden.

In 2001 kampt de oudere Raya met gezondheidsproblemen en roept in zijn slaap regelmatig om ene 'Jeng Yah', maar wie dat is en waarom hij zich zo over haar opwindt is zijn kinderen een raadsel. Zijn zoon Lebas besluit daarom op onderzoek uit te gaan. Ondertussen start de tweede tijdlijn, maar blijft de kijker in het ongewisse.

In die tweede tijdlijn, die zich eind jaren zestig en begin jaren zeventig afspeelt, wordt de jonge Dasiyah uitgehuwelijkt aan militair Seno. Ondertussen ontdekt ze haar talenten én wordt ze verliefd op Raya, die voor haar vader werkt. Er wordt van haar verwacht dat ze trouwt, kinderen krijgt en nooit meer zal werken, maar dit idee staat haar tegen en ze beschikt over een uitzonderlijk talent waarmee ze de tabaksfabriek van haar vader weer groot kan maken. Een groot dilemma ontstaat, waarmee actuele onderwerpen als vrijheid en gelijkheid worden aangesneden.

Het mysterieuze tintje blijft lang hangen, hoewel de connectie tussen de twee verhaallijnen wel snel duidelijk wordt. De eerste afleveringen zijn behoorlijk langdradig, met in de vroegere tijdlijn een zoetsappig, standaard liefdesverhaal en in de meer recente tijdlijn een zoektocht die maar geen antwoorden lijkt op te leveren. Pas in de tweede helft van de serie wordt het verhaal spannender en ontroerender wanneer de puzzelstukjes op hun plaats beginnen te vallen. Hiermee wordt het plot meteen een stuk interessanter.

Hiermee is Gadis Kretek gered. De serie is mooi vormgegeven, met een goed onderscheid tussen de verschillende tijdlijnen, wat zorgt voor een rustige, prettige kijkervaring. Op het acteerwerk is ook weinig aan te merken. De prachtige Dian Sastrowardoyo zet op ontroerende wijze de rol van Dasiyah neer en weet daarmee het hart van de kijker te raken.

Voor een echte ontknoping moet de kijker echter wel tot het laatste moment wachten. De slotaflevering gaat ineens met een sneltreinvaart door het hele verhaal heen, als de zus van Dasiyah besluit onder het genot van een kop soep het hele verhaal te vertellen aan haar dochter en Lebas. Ondertussen lijken die laatste twee elkaar helemaal gevonden te hebben en blijkt er een nieuw zoetsappig liefdesverhaal te zijn ontstaan, waarmee een treurig verhaal toch een positief einde krijgt.

★★★☆☆

Gadis Kretek is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen