Het cancellen van 'Shadow and Bone' onthult een groter probleem in de fantasywereld

Cancellen 'Shadow & Bone' onthult probleem fantasy

De annulering van 'Shadow and Bone' kwam als een klap voor fans, maar wijst op een nog groter probleem.

Nina Beerendonk, 20-11-2023 21:22

De annulering van Shadow and Bone is een enorme teleurstelling geweest voor fans van de Netflix-serie. Naast het feit dat het jammer is voor fans, benadrukt het echter ook een groter probleem als het gaat om verfilmingen van fantasyboeken.
Gebaseerd op de romans van Leigh Bardugo, transporteert Shadow and Bone kijkers naar de wereld van Ravka, een natie die in tweeën is verdeeld dankzij een donkere en gevaarlijke barrière genaamd Shadow Fold. Seizoen 2 kwam uit in maart 2023 en bracht Alina en haar metgezellen verder in hun pogingen om vrede te brengen in Ravka.

Diversiteit

Er waren in seizoen 2 een aantal grote veranderingen ten opzichte van de boeken, maar de optie werd opengelaten voor een derde seizoen en de spin-off van Six of Crows. Helaas heeft Netflix de serie en de spin-off geannuleerd, waarbij de recente stakingen als onderdeel van de reden werden aangehaald.

Het voortijdige einde van de serie onthult een groter probleem als het gaat om fantasyseries, dat streamingdiensten echt moeten gaan aanpakken. Shadow and Bone is een van de meest diverse fantasyseries van de afgelopen jaren, op het gebied van LGBTIQ+, huidskleur en personages met een beperking.

Weinig representatie

Dit was deels overgenomen uit de boeken, maar er werden ook dingen toegevoegd om een gebrek aan diversiteit in de boeken op te lossen. Zo werd Alina Starkov half Shu. Representatie op deze vlakken is echter zeldzaam in fantasy, zelfs nu het genre steeds populairder en inclusiever wordt.


Veel fantasyboeken die worden verfilmd, worden tot leven gebracht met overwegend witte acteurs – en elders is er ook niet veel representatie. Er zijn te weinig series die dit patroon proberen te doorbreken, en ze worden vaak geannuleerd voordat ze klaar zijn. De serie Shadowhunters had ook prominente LGBTQ+-relaties en werd voortijdig gestopt. Lockwood & Co. kwam ook na één seizoen ten einde ondanks de diverse cast.

Nieuwe fantasyseries

Naast dat fantasyseries met diversiteit veel te vaak worden geannuleerd, zijn er simpelweg niet genoeg inclusieve boeken binnen het genre die verfilmd worden. Er is absoluut geen tekort aan verhalen met geweldige representatie als het gaat om fantasyboeken. Helaas worden deze niet vaak genoeg op het scherm gebracht.


Streamingdiensten moeten ervoor gaan zorgen dat nieuwe diverse fantasyseries daadwerkelijk de kans krijgen om te groeien. Fans die zichzelf in de personages herkennen, verdienen een goed einde. Het produceren van meer inclusieve fantasieverhalen voor televisie is geen overwinning als deze het niet langer dan een paar seizoenen redden. Bekijk de twee seizoenen van Shadow and Bone op Netflix.
Lees meer over: Shadow and Bone, Jessie Mei Li, Ben Barnes, Archie Renaux, Eric Heisserer, Netflix

Populair nieuws

Laatste serienieuws

'Supernatural'-ster overleeft 6 hartaanvallen

'Supernatural'-ster overleeft 6 hartaanvallen

Populair nieuws

Actieserie slaat in en stormt Netflix top 10 in

Actieserie slaat in en stormt Netflix top 10 in