search
Recensie Disney+-serie 'Vigilante'
Recensie

Recensie Disney+-serie 'Vigilante'

Zuid-Koreaanse actieserie is beter te volgen met een notitieboekje bij de hand.

Regie: Jeong-yeol Choi | Cast: Joo-hyuk Nam (Ji-yong Kim), So-jin Kim (Min-ryeo Choi), Ji-tai Yoo (Heon Jo), Seong-bong Ahn (Min), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 42-54 minuten | Jaar: 2023

Ji-yong Kim leert op jonge leeftijd dat sommige monsterlijke criminelen vervroegd worden vrijgelaten. Niet omdat ze hun les hebben geleerd, maar omdat ze een leuk verhaaltje ophangen. Wanneer hij ouder is en zich laat opleiden tot politieagent, besluit hij het recht in eigen handen te nemen: elke misdadiger die er te makkelijk vanaf is gekomen krijgt met hem aan de stok. Maar zijn acties trekken aandacht en dat heeft een gevolg.

Het is dat Ji-yong geen seriemoordenaar is, anders was deze omschrijving dezelfde als die van Dexter. Er zijn enkele overeenkomsten, maar Vigilante volgt een eigen weg. Die begint soepel, wanneer een nieuwszender bericht over deze burgerwacht en de kijkcijfers omhoog schieten. De journaliste die hiermee kwam dwingt af dat de zender focust op dit nieuws en zelfs andere snel vrijgelaten criminelen voordraagt. Interessante kritiek op de groeiende fakkels-en-hooivorken-mentaliteit, want sociale media laten zien dat steeds minder mensen een probleem zien in het recht in eigen hand nemen.

Er volgt al gauw een andere burger die zich voordoet als de geheime strijder, waarmee het een serie belooft te worden waarin voor eigen rechter spelen helemaal uit de hand loopt. Maar dan kiezen de makers ineens voor een makkelijker pad. Er wordt opgemerkt dat een rijke zakenman eigenlijk een louche misdadiger is en dat wordt vervolgens de slechterik waar iedereen zich op gaat richten.

Houd de aandacht erbij, want er volgt een reeks nieuwe personages en wat vertakte plotjes. We hebben Seeyool, de Muis, de Wesp, de Knijper, Meneer Bang en nog veel meer. De serie is gemaakt met oog op een internationaal publiek, dus zijn er bepaalde kenmerken waardoor ook kijkers buiten Zuid-Korea kunnen onthouden wie wie is. Maar het verhaal is lastig te volgen. Het missen van een enkele zin kan latere scènes onduidelijk maken.

Dit overschaduwt het morele aspect van Ji-yongs handelingen. Het effect van zijn publieke bekendheid wordt niet meer aangekaart. Of het Zuid-Koreaanse rechtssysteem faalt is niet aan de orde. Dat een nieuwszender openlijk uit was op bloed boeit niet meer. Er is alleen nog de jacht op de slechterik en die is niet bepaald grijpend.

Ook de emotionele band tussen Ji-yong en zijn beste vriend en klasgenoot Min wordt geïntroduceerd en opzijgeschoven. Misschien is het een cultuurverschil, maar via blikken en schuchtere glimlachjes wordt een diepere relatie tussen beide heren geïnsinueerd. In andere zaken is er definitief een cultuurkloof, zoals in de aandacht voor het tutoyeren. Kennelijk is iemand ongevraagd aanspreken met 'jij' bijzonder asociaal. Of de afgrijselijke werkcultuur: werkgevers geven hun personeel letterlijk klappen. Het lijkt zelfs alsof de acteurs echt meppen krijgen.

Enkele personages zijn wel interessant. Het meest imposante is Heon Jo, een breedgebouwde agent met haast bovennatuurlijke spierkracht. Ji-Tae Yoo speelt hem met een perfecte koele dreiging. Ook wordt de serie naar een hoger niveau getild door de beelden: de kadrering en het spelen met licht weten het passende stripboekgevoel consistent in stand houden.

De serie bouwt toe naar een slotaflevering die met een grootste knokpartij op een fotogenieke locatie best spectaculair is. Deze climax vindt plaats op een ietwat maffe omgeving, waar nog een onlogische wending om de hoek komt kijken, maar omdat Vigilante meer aanvoelt als een stripverhaal dan een realistische misdaadserie stoort dat niet al te zeer. Dat is niet zonder reden, want het bronmateriaal is een animatieserie.

De potentie van een serie die laat zien hoe het recht in eigen handen nemen verkeerd kan aflopen en waarom het nieuws dit niet moet aansporen, wordt helaas niet benut. Wat overblijft is een vlak held-versus-misdaadkoning-verhaal. Echter, op de kundigheid en originaliteit van de vechtscènes valt niets aan te merken. En daar moet Vigilante het toch het meest van hebben.

★★★☆☆

Vigilante is te zien bij Disney+.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen