search
Recensie Netflix-serie 'Bad Surgeon: Love under the Knife'

Recensie Netflix-serie 'Bad Surgeon: Love under the Knife'

Journalistiek onderzoek naar een dokter met godscomplex en slechte bedoelingen wijkt helaas af voor een liefdesverhaal.

Marta Kuijken
Regie: Ben Steele | Afleveringen: 3 | Speelduur: 43-58 minuten | Jaar: 2023

Een medisch wonder: chirurg Paolo Macchiarini heeft een manier gevonden om plastic luchtpijpen te ontwikkelen die patiënten met chronische luchtwegproblemen kunnen helpen. Alleen wordt al snel duidelijk dat Macchiarini niet is wie hij zegt te zijn en begint zich een bizar verhaal te ontvouwen. Bad Surgeon: Love Under the Knife laat zowel Macchiarini's ex-verloofde als een horde journalisten dit dubbelleven blootleggen. Maar wat een interessant onderzoek naar medische misstanden had kunnen worden, vervalt al snel in een overgedramatiseerd liefdesverhaal.

Hoe Macchiarini als chirurg is begonnen wordt nooit duidelijk, aangezien de documentaire daar geen aandacht aan schenkt. Wel is helder dat hij al vroeg goede connecties heeft gemaakt binnen het werkveld, waardoor hij is opgeklommen naar een positie waarin hij zijn experimenteleliechirurgie kan uitvoeren. Maar wanneer drie patiënten op rij na hun operatie sterven, beginnen journalisten in Macchiarini's verleden te duiken en blijkt zijn hele carrière een leugen. Op een vlot tempo ontrafelt zijn verhaal en wordt duidelijk in welke mate zijn handelen crimineel is.

Deze journalistieke invalshoek is erg interessant. Niet alleen om hoe de zaak wordt opengebroken, maar vooral omdat de grote invloed van de media bijdroeg aan Macchiarini's misstanden. Want juist dankzij de verschillende documentaires over zijn 'revolutionaire' werk kon hij zo lang met zijn ongure praktijken doorgaan. Dat verscheidene partijen op de hoogte waren van zijn gefingeerde uitslagen en successen legt de schrijnende machtshonger van de verantwoordelijke documentairemakers bloot.

Helaas schenkt Bad Surgeon: Love Under the Knife daar weinig aandacht aan. Al snel laat de documentaire de mediakritiek en onderzoeksjournalistiek links liggen en duikt in een liefdesverhaal. Macchiarini's ex-verloofde Benita Alexander, journalist en televisiemaker, vertelt persoonlijk haar hartenpijn en alle manieren waarop ze in de maling is genomen. Jammer genoeg voelt dit enkel als revanche voor haarzelf, in plaats van het daadwerkelijk blootleggen van het verhaal.

Door deze verhaallijn raken de grote misstanden richting de patiënten ondergesneeuwd. Dat mensen hun leven hebben verloren wordt op hetzelfde niveau geplaatst als vreemdgaan. Dit vermindert niet alleen de zwaarte van Macchiarini's daden, maar haalt ook het tempo van de serie onderuit. Verschillende dramatische elementen, zoals zijn godscomplex, zijn medische verleden en het omgekochte Zweedse ziekenhuis, worden hierdoor volledig aan de kant geschoven.

Niet geholpen door klakkeloze tijdssprongen is het eindresultaat een incomplete en uitermate chaotische vertelling over de onethische dokter. Door constant terug te grijpen naar Macchiarini's relationele misstanden blijft Bad Surgeon: Love Under the Knife hangen bij de partner met haar gebroken hart in plaats van te focussen op de menselijke proefkonijnen die aan de handen van deze kwakzalver kwamen te overlijden.

★★★☆☆

Bad Surgeon: Love under the Knife is te zien bij Netflix.

Aanbevolen artikelen