search
Streamingdienst Sooner gelanceerd in NL - het prijskaartje waard?

Streamingdienst Sooner gelanceerd in NL - het prijskaartje waard?

De sterke selecties van verschillende filmfestivals vinden een digitaal plekje op VOD-dienst Sooner.

Mitchell van Vuren

​​Met het Belgische VOD-platform Sooner proberen meerdere producenten en distributeurs uit het land Europese onafhankelijke en arthousefilms een platform te geven voor een breder publiek. Nu maken ze de stap naar de Nederlandse markt met een rijk aanbod aan films, documentaires en kortfilms. Lees hieronder alles over hun prijzen, aanbod en voordelen!Opgericht in: 2020
Hoofdkantoor in: België
Focus: Vlaamse en Europese arthouse
Betalingsvorm: Abonnement
Prijs: €8.99 per maand

In 2020 ontstond het platform Sooner als fusering van VOD UnCut en UniversCiné in België. Al gauw breidde de cinefiele streamingdienst zijn diensten uit naar de Duitse, Oostenrijkse, Belgische, Luxemburgse en Zwitserse VOD-markten. En in 2023 was het aan Nederland om zich bij het rijtje te voegen.

Ondanks de gronding in de Vlaamse cinema is de focus van het platform duidelijk Europees, met instroom van meerdere lokale filmfestivals en filmmakers (inclusief tips van bekende Belgen). Naar eigen zeggen weet Sooner zo de grootste catalogus van onafhankelijke films aan te bieden binnen onze taalgebied.

AanbodDe selectie van Sooner meet zich aan de selecties van grote filmfestivals, zoals de selectie van Un Certain Regard op Cannes en het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). Ook films van kleinere festivals hebben een plekje gevonden, zoals het Leiden International Film Festival (LIFF) en Filmfestival Gent.

Het brede aanbod aan films wordt gepresenteerd op gebruiksvriendelijke wijze, waarbij gefilterd kan worden op genres en categorieën (denk aan land van herkomst en tijdsperiode). De Kids-pagina mocht natuurlijk ook niet ontbreken, samen met de Love & Sex-categorie voor de volwassenen.

Qua series is er niet veel te vinden op het platform, maar mogelijk verandert dat binnenkort op de relatief jonge streamingdienst.

Vijf van de bekendste films op Sooner zijn:
1. The Father
2. Portrait of a Lady on Fire
3. Brimstone
4. Sans Soleil
5. The Imitation GameBeschikbaarheidSooner is in de hele EU te bekijken, zolang het account maar is aangemaakt in één van de landen waar Sooner is uitgekomen. Downloaden voor offline bekijken is helaas niet mogelijk.

De mobiele app van Sooner is te vinden in de Play en App Store, maar de dienst is ook beschikbaar via Smart TV's (Apple TV, Android TV, Xiaomi). Verder is Sooner te casten met Chromecast en Airplay.

Prijzen en abonnementenSooner wordt beschikbaar gesteld via twee pakketten. Bij maandelijkse betaling krijgen 2 schermen toegang tot de dienst voor €8.99 per maand.

Bij jaarlijkse betaling betaalt de gebruiker voor 2 schermen €89.99 per jaar. Daarmee krijg je dus circa 2 maanden per jaar cadeau.

Onze tipSooner is een boetiekplatform met de mooie missie om kleinere arthousefilms op de kaart te krijgen. Voor liefhebbers van het filmhuis die geen zin hebben de deur uit te gaan, is Sooner een erg fijn alternatief om aan hun dagelijkse dosis arthouse te komen.

Door zich te richten op deze niche komt de Belgische VOD-dienst in hetzelfde vaarwater terecht als de Nederlandse CineMember of de internationaal georiënteerde MUBI. Qua prijs liggen ze redelijk dicht bij elkaar, dus zal het voornamelijk moeten gaan draaien om wie de beste films uit Europa's grootste festivalselecties kan pikken.


Ga zelf naar Sooner


Aanbevolen artikelen