search
Heftige beelden uit oorlogsserie 'World War II: From the Frontlines' van Netflix

Heftige beelden uit oorlogsserie 'World War II: From the Frontlines' van Netflix

Deze zesdelige docuserie heeft een uniek element dat hem meer dan de moeite waard maakt.

Valeria Milić
De Britse documentairemaker Rob Coldstream komt met een miniserie over de Tweede Wereldoorlog. John Boyega, Finn uit de Star Wars-films, is de verteller. De gebeurtenissen zelf zijn onderhand wel bekend bij het publiek. De opzet van de serie maakt de kijkervaring echter uniek.

De serie maakt gebruik van archiefbeelden die zowel van de geallieerden als van Nazi-Duitsland zijn. De beelden zijn opnieuw ingekleurd en met elkaar 'vermengd' zodat het verhaal van beide kanten vertoond wordt.

Ouderwetse omroepstem


De docuserie start met een zwart-wit beeld van de planeet en een ouderwetse omroepstem. Vervolgens wordt een disclaimer vertoond die uitlegt hoe en waarom de archiefbeelden zijn bewerkt.

Hier blijft het echter niet bij. World War II: The Front Lines toont namelijk ook interviews met soldaten die aan de kant van de Geallieerden vochten, evenals soldaten die aan de kant van de Asmogendheden vochten. Tot slot komen ook overlevenden van de concentratiekampen aan het woord.

Geen droge opsomming


De docuserie is dus zeker geen droge opsomming van feiten. Een aardige bonus is daarnaast dat het conflict vanuit Europees perspectief omschreven wordt en niet zozeer vanuit de invalshoek van de VS. De laatsten werden partij in 1941, terwijl in Europa de oorlog in 1939 begon.Voor nieuwe feiten hoef je de serie niet te bekijken, maar wellicht wel voor een iets andere invalshoek. Kijk World War II: From the Frontlines op Netflix.

Aanbevolen artikelen