search
Bizar: Deze Netflix-serie werd aangeklaagd door The Satanic Temple
Series / Nieuws

Bizar: Deze Netflix-serie werd aangeklaagd door The Satanic Temple

Wegens het foutieve gebruik van een standbeeld konden de makers rekenen op een rechtszaak van miljoenen dollars.

Rechtszaken zijn in de film- en televisiewereld aan de orde van de dag, maar in 2018 kwam er wel een erg bijzondere zaak langs. De Netflix-serie Chilling Adventures of Sabrina werd namelijk aangeklaagd door The Satanic Temple, een wereldwijde religieuze beweging. Waarom? Wegens het foutieve gebruik van een standbeeld.

De serie draait om de vrijgevochten heks Sabrina en haar strijd tegen het kwaad, maar daartegen had The Satanic Temple niet veel op te brengen. Het ging hen om het ongeoorloofde gebruik van het Baphomet-standbeeld in de serie.

Foutief gebruik


Baphomet is een occulte godheid die sinds lange tijd al aanbeden wordt door onder andere The Satanic Temple, maar ook door de geschiedenis heen door de Tempeliers. In de serie wordt hij geassocieerd met kwaad, moord en kannibalisme.


Deze associatie is waar het The Satanic Temple om ging. Volgens hen komt de verering van Baphomet niet overeen met de verering van het kwaad, en werd de godheid in hun ogen besmeurd door diens boosaardige weergave op beeld.

Rechtszaak


De Temple wilde in de rechtszaak meer dan $150 miljoen voor vermeende schending van auteursrecht, inbreuk op handelsmerk en schade aan hun zakelijke reputatie. Binnen dertien dagen kwamen Netflix en de organisatie tot een schikking.



Volgens Variety wilde de Temple aan het einde van de dag slechts $50 miljoen, en Netflix moest erkennen dat delen van het Baphomet-standbeeld waren gekopieerd.

Kijken


Zelf zien waar het allemaal om draait? Chilling Adventures of Sabrina is nu te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen