search
Recensie Prime Video-serie 'Wedding.con'
Recensie

Recensie Prime Video-serie 'Wedding.con'

De verhalen over oplichtingspraktijken bij Indiase datingapps zorgen voor weinig originele documentaire.

Regie: Tanuja Chandra | Afleveringen: 5 | Speelduur: 28-31 minuten | Jaar: 2023

In India acht men het nog steeds zeer belangrijk om te trouwen, het liefst met een beetje een goede partij. Want hoe goed je het ook voor elkaar hebt, als je niet getrouwd bent heb je volgens de maatschappij hoe dan ook gefaald in het leven. En dus is het zaak iemand te vinden voordat het te laat is. Uithuwelijking is daarbij niet ongebruikelijk, maar tegenwoordig gaan ook veel Indiase vrouwen zelf op zoek naar een geschikte huwelijkspartner. Menig crimineel ziet daar brood in.

De vijfdelige documentaire Wedding.con draait om de misstanden bij Indiase datingapps. Er komen vijf vrouwen aan het woord die op zoek waren naar een geschikte man om mee te trouwen en deze online dachten te hebben gevonden. Ze werden alle vijf opgelicht, waarbij ze grote sommen geld kwijtraakten. Enkelen van hen zijn hun schulden nog steeds aan het afbetalen.

Wat opvalt is dat de geïnterviewde vrouwen, die grotendeels onherkenbaar in beeld komen, het verloren geld niet eens als het grootste probleem zien. De schaamte is voor hen vele malen erger. Doordat ze in de problemen raakten hebben ze hun hele familie te schande gemaakt. Er is in India vanuit de maatschappij immers weinig respect voor de slachtoffers van dit soort situaties.

Het doel van de documentaire is dan ook duidelijk: deze vrouwen dienen te worden gehoord en dit soort verhalen moet uit de taboesfeer worden gehaald. Logisch voor ons westerlingen, maar kennelijk niet vanzelfsprekend in India. De makers willen dat duidelijk veranderen en andere vrouwen laten zien dat ze zich niet hoeven te schamen voor dit soort situaties. Het is namelijk niet hun schuld dat ze daarin terecht zijn gekomen. Door wet- en regelgeving is het lastig de daders te vervolgen, zo vertelt een vrouwelijke jurist die duidelijk vrouwen wil waarschuwen en onderwijzen over dit onderwerp.

Wedding.con is een nuttige documentaire voor Indiase kijkers, maar voor een westers publiek worden er waarschijnlijk te veel open deuren ingetrapt om er iets van te leren. Hier zullen hopelijk wat sneller alarmbellen rinkelen wanneer je wordt gevraagd grote sommen geld over te maken naar het buitenland zonder ooit iemand te hebben ontmoet.

Van een entertainende factor is ook nauwelijks sprake. Het verhaal wordt bloedserieus en tot in detail verteld. Er is geen opbouw of opsmuk om voor wat extra spanning te zorgen. Het is puur een chronologisch, feitelijk verhaal dat wordt verteld. Doordat alle vijf de vrouwen zo hun verhaal uitgebreid vertellen is er veel overlap en herhaling, waardoor het geheel langdradig aanvoelt.

★★☆☆☆

Wedding.con is te zien bij Prime Video.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen