search
Recensie Disney+-serie 'Betrayal: The Perfect Husband'
Recensie

Recensie Disney+-serie 'Betrayal: The Perfect Husband'

Zeer zinvolle documentaire voor kijkers die zich afvragen wat ze zouden doen als hun partner blijkt vreemd te gaan.

Regie: Jon Hirsh | Afleveringen: 3 | Speelduur: 42-46 minuten | Jaar: 2023

Betrayal: The Perfect Husband heeft een kernvraag die veel kijkers aan het denken zal zetten: wat zou je doen als je plotseling ontdekt dat je partner je bedriegt? En niet zo'n klein beetje ook. Door de nadruk te leggen op het verwerkingsproces van Jen, wiens perfecte huwelijk een leugen bleek te zijn toen haar man Spencer ineens van seksueel misbruik werd beschuldigd, is een respectvolle, leerzame documentaire tot stand gekomen die zaken bespreekbaar maakt die eigenlijk verplichte kost zouden moeten zijn voor veel opgroeiende vrouwen.

De documentaire begint langzaam door zeer uitgebreid te vertellen over wat een heer en toffe kerel die Spencer aanvankelijk leek. Net als de kijker zich begint af te vragen wanneer het verhaal eindelijk over de shockerende gebeurtenissen zal gaan, komt het besef hoe bizar het is dat een man die zo ontzettend vriendelijk en geliefd is, zo'n misdaad kan plegen. En dan weten we de misselijkmakende details nog niet eens.

Dit is meer dan een man met twee gezichten. Dit is een man met twee gezichten die zo ontzettend haaks op elkaar staan dat Dr. Jekyll en Mr. Hyde er een puntje aan kunnen zuigen. Wie ook twee gezichten heeft, maar dan op een andere manier, is Jen. Om verwarring bij de kijker te voorkomen: voor het interview is Jen aanzienlijk mooier opgemaakt dan ze dat zelf in het dagelijks leven doet, waardoor het even lijkt alsof er twee ex-vrouwen aan het woord komen. Maar het is dezelfde Jen en deze documentaire draait om haar.

De focus van Betrayal ligt niet zozeer op wat Spencer precies heeft gedaan en met wie. Ondanks de waarschuwing aan het begin van elke aflevering over expliciete inhoud, zijn de details niet veel opzienbarender dan een gemiddelde aflevering van Spuiten en Slikken. Wellicht dat het voor de Amerikanen een stuk heftiger is om aan te horen dan de gemiddelde Europeaan. Pas wanneer het verhaal gaat over 'grooming', het manipuleren van minderjarigen, komt de echte shock.

Wat de documentaire mooi benadrukt is hoe Jen de daden van haar ex-man heeft te boven is gekomen. Openhartig vertelt ze hoe ze zich voelde en hoe ze met de situatie omging. Voor veel vrouwen – en wellicht ook mannen – zal dit heel herkenbaar zijn. Jen wilde alles weten over Spencers bedrog, wat een veelvoorkomende reactie is bij een vreemdgaande partner. Experts zeggen dat hier voorzichtigheid geboden is, want voor je het weet raak je geobsedeerd met het achterhalen van informatie.

Voor Jen was het onderzoeken van de affaires van haar man echter een deel van haar verwerkingsproces. Het is leerzaam om Jen te horen vertellen hoe de waarheid haar pijn deed, maar ook opluchtte. Daarom is het bekijken van deze documentaire zelfs aan te raden aan eenieder die worstelt met dezelfde problemen. Of eigenlijk iedereen die ooit in eenzelfde positie terecht zou kunnen komen. En dat zijn alle vrouwen helaas. En, eerlijk is eerlijk, er zullen ook wel wat mannen zijn.

Ook verfrissend is dat alle vrouwen in de documentaire meewerken om de waarheid te openbaren. Er zijn zowel slachtoffers van Spencer als vrouwen die welwillend een affaire met hem aangingen en alles ertussenin. Met alle stereotypes in de media van vrouwen die elkaar aanvallen omdat een man hen bespeelt, is het fijn een beetje waarheid te zien over vrouwelijke solidariteit.

Naast Jen komen er diverse experts aan het woord die benoemen dat verraad ook echt traumatiserend kan zijn. Die erkenning zal veel betekenen voor veel slachtoffers. Betrayal: The Perfect Husband is daarmee een mooie, respectvolle documentaire over een onderwerp waarover meer informatie zou moeten worden verspreid om zo veel mogelijk nieuwe slachtoffers te voorkomen.

★★★☆☆

Betrayal: The Perfect Husband is te zien bij Disney+.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen