search
'True Detective' is 10 jaar oud: dit is hoe de serie TV voorgoed veranderde
Series / Nieuws

'True Detective' is 10 jaar oud: dit is hoe de serie TV voorgoed veranderde

De wereld is nooit meer hetzelfde geweest sinds het verschijnen van de misdaadserie.

Morgen is het zover: dan viert de televisiewereld een belangrijk tienjarig jubileum. Op 12 januari 2014 ging namelijk het mythische eerste seizoen van True Detective van start.

Tien jaar na dato is de invloed van de misdaadserie van maker Nic Pizzolato nog altijd merkbaar. True Detective heeft namelijk op een aantal manieren zijn stempel gedrukt op de ontwikkeling televisieseries.

A-acteurs


Zo wist de serie A-acteurs als Matthew McConaughey, Woody Harrelson en Michelle Monaghan te casten. Mede daardoor is het tegenwoordig veel gangbaarder voor filmacteurs om in series te spelen.

Ook maakte de serie duistere en realistische misdaadverhalen populair en gewoon. De serieuze benadering zagen we later terug in series als Mindhunter en Mare of Easttown.

TV als cinema


In tijden van House of the Dragon en Rings of Power is het moeilijk voor te stellen, maar er was een tijd waarin TV toch vooral werd gezien als het inferieure broertje van cinema.

True Detective veranderde dat. De serie vertelde een groot en lang verhaal in plaats van de typische detective-series die vaak een zaak per aflevering hadden. Daarnaast vertelde True Detective het verhaal anders dan gewoon was, met imposante regie en camerawerk.



Zowel het eerste seizoen als de vervolgseizoenen van True Detective zijn te zien op HBO Max. Het nieuwste seizoen gaat van start op 14 januari.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen