search
Is "Gouden Era van TV" voorgoed voorbij? Zeker van wel, volgens ''The Sopranos'-maker
Series / Nieuws

Is "Gouden Era van TV" voorgoed voorbij? Zeker van wel, volgens ''The Sopranos'-maker

Volgens David Chase maken we nu allemaal "de uitvaart van televisie" mee.

Vijfentwintig jaar na het uitkomen van de baanbrekende serie The Sopranos is er veel veranderd in het televisielandschap. Temidden van opgekomen streamingdiensten en binge-gedrag ziet The Sopranos-maker David Chase het somber in. Volgens hem is de "gouden eeuw van tv" voorgoed voorbij.

De afgelopen kwarteeuw is behalve het tv-aanbod ook de manier van kijken radicaal veranderd. Door VOD hebben kijkers allerlei soorten content binnen handbereik, en is een peperdure serie allang niet meer zo zeldzaam als hij ooit was in de hoogtijdagen van Chase.

Interview


Tijdens een interview met The Times vertelde Chase meer over zijn huidige kijk op zaken. Hij stelde onder andere dat het publiek tegenwoordig hun gedachten niet bij het verhaal kan houden, en dat schrijvers en creatievelingen nu harder moeten vechten om hun aandacht vast te houden.

Hij zei over de uitzichtloze situatie: "Wij houden meer van multitasken… het publiek kan zijn gedachten niet erbij houden, dus we kunnen niets maken dat of te logisch is, of onze aandacht trekt en vereist dat het publiek zich concentreert."

Tijd voorbij


Voor velen kan de stelling van Chase wat pessimistisch klinken, en anders een beetje conservatief. Er komen nog steeds enorm veel goede series uit, zoals The White Lotus, Succession en House of the Dragon. En dat gebeurt nog steeds met of zonder multitasken aan de kant van de kijker.



De criteria zijn in vijfentwintig jaar tijd ongetwijfeld enorm veranderd. Maar het huidige televisielandschap de "uitvaart" noemen van televisie, zoals Chase dat doet, doet veel huidige makers en werken weinig eer aan.

Kijken


The Sopranos is nu te zien bij HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen