search
Recensie Disney+-serie 'A Real Bug's Life'

Recensie Disney+-serie 'A Real Bug's Life'

Spinnen en insecten beleven spannende avonturen in deze oogstrelende natuurserie voor kinderen.

Dirk Sung van Aalsburg
Regie: Nat Sharman, Alex Hemingway, James Manisty, e.a.| Cast: Akwafina (verteller - stem) | Afleveringen: 5 | Speelduur: 31-32 minuten | Jaar: 2024

In 1998 bracht Disney Pixar de heerlijke computergeanimeerde film A Bug's Life uit, waarin een eigenzinnige mier zijn kolonie moest redden van een (door hemzelf veroorzaakte) invasie van sprinkhanen. Dit was in een tijd dat nog reikhalzend werd uitgekeken naar elke nieuwe Pixar-film om te zien wat enen en nullen nu weer op het witte doek konden toveren. De magische kracht daarvan is inmiddels afgenomen, want geavanceerde computeranimatie is bekende kost geworden en de interessante verhaallijnen lijken wat opgedroogd. Tijd om terug te gaan naar de natuur en de bugs in hun echte exoskelet en leefomgeving te bewonderen.

Het belang van insecten en andere kleine beestjes wordt steeds breder onderkend in een wereld die hoog inzet op ecologische verantwoordelijkheid en biologische duurzaamheid. Circle of life en zo. Disney en National Geographic bezorgen ons in dat kader de leuke documentaireserie A Real Bug's Life. Hierin worden in verhaaltjes van een halfuur verschillende biotopen met hun kleine bewoners onder de loep genomen. Een Brits boerenerf en de Afrikaanse savanne, maar ook de drukke metropool New York herbergen allerlei geleedpotigen die onmisbaar zijn voor het behoud van onze wereld.

A Real Bug's Life toont het leven van spinnen, mieren, vlinders en bidsprinkhanen in een narratieve stijl die Walt Disney in de jaren vijftig al hanteerde voor zijn natuurdocumentaires. De diertjes worden tamelijk antropomorfisch neergezet en maken echte 'avonturen' mee, vol spanning, tegenslag en geluk. Anders dan droge natuurdocumentaires waarin de dierenwereld zuiver door de ogen van biologen wordt bekeken, is A Real Bug's Life een echte dramaserie met bugs in de hoofdrollen. Qua wetenswaardigheden accuraat en zeker leerzaam, maar het vermaak staat centraal. Dit is echt een serie voor kinderen.

Daarom is het leuk dat Akwafina de verteller is. De komische rapper en acteur weet met haar karakteristieke stemgeluid de schwung in de verhaaltjes te houden. Haar charme is onmiskenbaar en ze gaat niet te ver over de top zoals in sommige van haar andere stemrollen. Het script is goed geschreven met veel gevatte opmerkingen en woordgrapjes die vooral het jeugdige publiek aan zullen spreken.

Regendruppels die in de beleving van een insect inslaan als meteorieten zijn bekende kost in natuurfilms, maar in A Real Bug's Life wordt elke beweging of omgevingsverandering aangedikt met luide toeters en bellen. Bij beelden van mieren die een paadje overlopen horen we verkeersgeluiden en iedere stap of sprong van een springspinnetje wordt benadrukt door een piepje of bliepje. Vaak is dit te veel van het goede en zou het beter zijn om gewoon even te genieten van de stilte of het verre getsjirp van krekels. Laat de beelden het werk doen, want die zijn mooi genoeg.

De close-upopnames van de geleedpotigen zijn ronduit verbluffend. Je ziet elk haartje op de kop van een bij en alle facetten in het oog van een vlieg. De kleurenpracht van een vlindervleugel of het fluorescerende dekschild van een kever zijn zelden zo mooi in beeld gebracht. A Real Bug's Life is wat dat betreft zuivere reclame voor de insectenwereld, want wie trapt na het zien van deze serie nog achteloos een diertje met zulke mooie ogen en voelsprieten dood?

De gefilmde beelden worden helaas veelvuldig gecombineerd met nogal opzichtige CGI. Er zijn scènes waarin de kijker op de rug van een vlieg meereist door zijn omgeving, maar daarbij is het duidelijk dat het beestje hevig is bewerkt door de computerprogrammeurs van National Geographic. Ook rondvliegende druppels jus d'orange of grassprieten rond een maaier zijn duidelijk uit pixels opgebouwd. Het laatste frame van de aftiteling vertelt ons: "Some sequences have been graphically enhanced or were filmed under controlled conditions." Alles voor het verhaal.

In dat verband is het ook zonneklaar dat de avontuurlijke bugs weleens een zetje in de juiste richting hebben gekregen. Zo is er bijvoorbeeld een verhaallijn waarin een Afrikaanse mier met een babylarf tussen haar kaken de weg naar huis moet zien te vinden. Een van de vele gevaren op haar pad zijn de mierenleeuwen die onderin een kuiltje op hun prooi liggen te wachten. Onze mier met baby valt natuurlijk in een van de dodenvallen, worstelt een tijdje met het zand en komt er toch weer heelhuids uit tevoorschijn. Erg spannend allemaal, maar A Real Bug's Life voelt daardoor niet altijd 'real'.

In dit hele gebeuren is de menselijke hand buiten beeld duidelijk zichtbaar. Als deze mier een hertje was dat de filmmakers even langs een echte leeuw hadden gemanoeuvreerd zou dit waarschijnlijk tot grote verontwaardiging hebben geleid, maar met insecten en andere geleedpotigen ligt dat blijkbaar toch nog anders. De emancipatie van de bugs is nog niet voltooid.

★★★☆☆

A Real Bug's Life is te zien bij [url1=https://www.disneyplus.com/nl-nl/series/a-real-bugs-life/4U6OnTyIVOtC[/url1].

Aanbevolen artikelen