search
Christian Bale weigert om in een tv-serie te spelen: zei 'True Detective' al eens af

Christian Bale weigert om in een tv-serie te spelen: zei 'True Detective' al eens af

De Britse acteur had zijn eerste grote rol op 13-jarige leeftijd in de epische film 'Empire of the Sun' van Steven Spielberg.

Emelyne Six
Bekend om zijn veelzijdigheid en fysieke transformaties voor zijn rollen, is Christian Bale een hoofdrolspeler geweest in films van verschillende genres. Hij heeft verschillende prijzen ontvangen, waaronder een Oscar en twee Golden Globe Awards. Maar aan tv doet hij niet mee. Zo wees hij zelfs de hoofdrol in True Detective af.

Bale is een van de weinige acteurs die met zijn eerste grote Hollywoodoptreden in de schijnwerpers zijn gekomen. Nadat hij op tienjarige leeftijd had besloten om acteur te worden, bemachtigde hij een kleine rol in de televisiefilm Anastasia: The Mystery of Anna uit 1986. De ster van de film, Amy Irving, die getrouwd was met regisseur Steven Spielberg, raadde Bale vervolgens aan voor Spielberg's film Empire of the Sun uit 1987.

Doorbraak


Op dertienjarige leeftijd werd Bale gekozen uit meer dan 4.000 acteurs om een Britse jongen te spelen in een Japans interneringskamp tijdens de Tweede Wereldoorlog in Empire of the Sun. Voor de film sprak hij met een upper-class accent zonder de hulp van een dialoogcoach. De rol lanceerde Bale naar roem en zijn werk leverde hem lof op.

Maar die roem voor Empire of the Sun was niet allemaal positief. Zo leidde het ertoe dat Bale werd gepest op school en de druk om als acteur te werken ondraaglijk vond. Hij werd argwanend tegenover het acteerberoep vanwege de media-aandacht, maar zei dat hij zich op jonge leeftijd verplicht voelde om door te gaan met acteren om financiële redenen. Rond deze tijd overtuigde acteur en filmmaker Kenneth Branagh Bale om te verschijnen in zijn film Henry V uit 1989, waardoor hij weer in acteren werd getrokken.

Verdere carrière


Empire of the Sun bracht BAle immense aandacht en opende de deuren naar meer hoofdrollen gedurende de jaren '90, maar het is vooral vanaf het jaar 2000 dat hij bredere erkenning kreeg voor zijn vertolkingen. Zo speelde hij seriemoordenaar Patrick Bateman in de zwarte komedie American Psycho en de titelrol in de psychologische thriller The Machinist. In 2005 speelde hij de superheld Batman in Batman Begins en opnieuw in The Dark Knight en The Dark Knight Rises, waarbij hij lof kreeg voor zijn optreden in de trilogie, die een van de meest winstgevende filmfranchises is.Bale bleef hoofdrollen spelen in verschillende films buiten zijn werk als Batman, waaronder The Prestige, Terminator Salvation, Public Enemies, Exodus: Gods and Kings en de superheldenfilm Thor: Love and Thunder. Voor zijn vertolking van bokser Dicky Eklund in de biografische film The Fighter uit 2010 won hij een Oscar en een Golden Globe Award. Verder speelde hij ook in andere grote producties als American Hustle, The Big Short, Vice en Ford v Ferrari. In 2022 was hij te zien in Amsterdam en The Pale Blue Eye, twee films die hij ook mee geproduceerd heeft.

Psychologisch complexe personages


Bale is een groot acteur geworden die bekend staat om zijn veelzijdigheid en fysieke transformaties, die soms echt tot het extreme gaan. Hij speelt vaak psychologisch complexe personages, waarbij hij vaak lange periodes neemt om zich volledig in hen onder te dompelen.Dit verklaart mogelijk waarom de Engelse acteur zich heeft onthouden van het kleine scherm, waarbij hij slechts een handvol televisieoptredens maakte aan het begin van zijn carrière. Zo is hij wel te zien in vier televisiefilms, allemaal uitgebracht voor het jaar 2000, en in vier afleveringen van Heart of the Country uit 1987, maar sindsdien weigert de acteur te spelen in een televisieserie. Hij wees zelfs de hoofdrol af voor het tweede seizoen van True Detective, die uiteindelijk naar Colin Farrell ging.

Aanbevolen artikelen