search
De jaren 90-serie 'Dinosaurs' heeft een van de meest duistere eindes van allemaal

De jaren 90-serie 'Dinosaurs' heeft een van de meest duistere eindes van allemaal

Eigenlijk had iedereen het einde van 'Dinosaurs' kunnen zien aankomen...

Nina Beerendonk
Je zou van een familie sitcom misschien niet één van de meest duistere eindes in een serie ooit verwachten. Dat is ook precies waarom zoveel mensen in de jaren 90 verrast werden door het einde van Dinosaurs.

Dinosaurs is een Amerikaanse sitcom die vier seizoenen lang liep, van 1991 tot 1994. Het is geen standaard sitcom, aangezien de serie gaat over een familie van antropomorfische dinosauriërs.

Familie Sinclair


De serie speelt zich af in 60.000.000 v.Chr. op het supercontinent Pangea. Het verhaal draait om de dinosaurusfamilie Sinclair, die bestaat uit vader Earl Sneed, moeder Fran, zoon Robbie, dochter Charlene en een baby. Ook woont Frans moeder Ethyl bij hen.

De afleveringen van Dinosaurs draaiden, zoals bij de meeste sitcoms, om alledaagse situaties die de familie meemaakt. Er werden ook actuele kwesties behandeld. De meeste sitcoms hebben een vrolijk einde, misschien soms een tikkeltje melancholisch vanwege het afscheid.

Einde van de wereld


Dat was niet het geval bij Dinosaurs. Hoewel je het einde op zich best had kunnen zien aankomen, waren veel kijkers toch enorm verbaasd door de manier waarop de makers de serie afsloten.De serie eindigt namelijk met de dood van de gehele familie Sinclair. En dat niet alleen: vrijwel de hele wereld vergaat, net zoals dat bij de echte dinosauriërs gebeurde. Hoewel dit einde realistisch is, waren veel fans geschokt omdat de dinosauriërs zo menselijk gemaakt waren en ze aan hen gehecht waren geraakt.

Klimaatverandering


Maar het duistere einde was een heel bewuste keuze van de makers. Het vergaan van de wereld in de serie was namelijk een waarschuwing voor de effecten van klimaatverandering. Het was een onverwachte wending voor een familieserie, maar daardoor kwam de boodschap wel extra hard binnen.

Dinosaurs is helaas niet te streamen in Nederland. Wel is de complete serie op DVD te bestellen via Amazon.

Aanbevolen artikelen