search
De scifi-serie '3rd Rock from the Sun' lanceerde de carrière van 'Inception'-ster Joseph Gordon-Levitt
Series / Specials

De scifi-serie '3rd Rock from the Sun' lanceerde de carrière van 'Inception'-ster Joseph Gordon-Levitt

Voordat hij meespeelde in heel wat grote films, was een jonge Joseph Gordon-Levitt te zien in '3rd Rock from the Sun'.

We kennen hem als de schattige inwoner van Hollywood die zijn rollen serieus neemt. Net als een dozijn andere Hollywoodsterren begon Joseph Gordon-Levitt ook op tv door te verschijnen in enkele vreemde afleveringen van populaire tv-series en tv-films. Hij begon zijn acteercarrière als kind met verschijningen in de films A River Runs Through It, Holy Matrimony en Angels in the Outfield, waarmee hij een Young Artist Award en een nominatie voor een Saturn Award verdiende, maar zijn grote doorbraak maakte hij in de sitcom 3rd Rock from the Sun.

3rd Rock from the Sun, die bestaat uit zes seizoenen, is een Amerikaanse sitcom die werd uitgezonden van 1996 tot 2001. In deze serie speelde Gordon-Levitt de rol van Tommy Solomon, een alien die op Aarde landt om het volk dat er woont te bestuderen en daarvoor moet integreren in de maatschappij. Dat doet zijn personage door naar de middelbare school te gaan, want Gordon-Levitt was maar 15 jaar oud toen de sitcom begon.

Aliens


Naast Gordon-Levitt spelen ook John Lithgow, Kristen Johnston en French Stewart in de serie de rol van een alien die op de aarde landt. De aliens, die de achternaam Solomon hebben aangenomen, kwamen op die naam nadat er Solomon stond op de eerste truck die voorbij reed toen ze op Aarde aankwamen.

De serie was een groot succes en heeft een reeks Emmy's gewonnen, waaronder vijf Emmy's in 1997. Dat jaar won de serie ook twee Golden Globe-prijzen, voor beste televisieserie in het comedy- of musicalgenre en voor beste mannelijke acteur in een televisieserie voor Lithgow.

Studeren


Tijdens zijn tijd bij 3rd Rock from the Sun, speelde Gordon-Levitt ook al in een aantal films. Zo was hij te zien in Halloween H20: 20 Years Later en had hij een bijrol in 10 Things I Hate About You. Hij sprak ook de stem in van Jim Hawkins in de Disney-animatiefilm Treasure Planet voordat hij een pauze nam van acteren om te studeren aan Columbia University. Hij stopte in 2004 om zijn acteercarrière te hervatten.Sinds zijn terugkeer naar acteren, heeft Gordon-Levitt gespeeld in heel wat grote films. Zo kan je hem kennen van onder andere 500 Days of Summer, 50/50, Inception, The Dark Knight Rises, Looper en Lincoln. Hij portretteerde Philippe Petit in de door Robert Zemeckis geregisseerde film The Walk en klokkenluider Edward Snowden in de film Snowden van Oliver Stone. In 2020 had hij een bijrol in het juridische drama The Trial of the Chicago 7 en dit jaar zal hij te zien zijn naast Eddie Murphy in Beverly Hills Cop: Axel F.

Schrijven en regisseren


Gordon-Levitt heeft dus een behoorlijk verbazingwekkende carrière gemaakt in films en is een zelfgemaakte en zelfverzekerde acteur. Naast acteren is hij ook bezig met schrijven en regisseren. In 2013 schreef en regisseerde hij Don Jon en in 2021 schreef, regisseerde en speelde hij in de komische dramaserie Mr. Corman, die te zien is op Apple TV+.Hij is ook de oprichter van het online mediaplatform HitRecord, waarvan projecten zoals HitRecord on TV en Create Together hem twee Primetime Emmy Awards hebben opgeleverd in de categorie Beste Interactieve Programma.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen