search

Ons nieuws van donderdag 15 februari 2024

Recensie Apple TV+-serie 'The Dynasty: New England Patriots'
Recensie

Recensie Apple TV+-serie 'The Dynasty: New England Patriots'

Terugblik op de zegejaren van American footballploeg beschouwt veel, maar onthult weinig.

Regie: Matthew Hamacheck | Afleveringen: 10 | Speelduur: 34-51 minuten | Jaar: 2024

Het is een paradox om je vingers bij af te likken: tussen 9/11 en de coronapandemie wonnen de New England Patriots maar liefst zesmaal de Super Bowl en toch ging het in de media vaak vooral over randzaken. Corruptie, rivaliteit en zelfs moord; de makers van The Dynasty: New England Patriots nemen uitgebreid de tijd om op de dubbelzinnige zegejaren van deze gevierde American footballploeg terug te blikken. Het beschouwende eindresultaat is het bekijken waard, maar wordt wel getekend door de halsstarrige houding van de twee absolute hoofdrolspelers.

"Tom verzekerde me dat zijn selectie de beste keuze was die ik ooit had kunnen maken," glinstert Robert Kraft aan het begin van dit ambigue sportsprookje. Tom is Tom Brady, de ex-quarterback van het team dat de miljonair en clubeigenaar sinds 1994 onder zijn hoede had. De steenrijke Kraft droomde groot, maar kon zijn plannen pas vanaf 2000 echt gaan verwezenlijken, toen de komst van trainer Bill Belichick samenviel met de draft van de toen tweeëntwintigjarige Brady.

The Dynasty laat zien hoe de komst van Belichick en Brady de New England Patriots tot grote hoogten stuwde. Voordat de ego's van deze twee alfa's zo hard botsten dat hun wegen scheidden, domineerde het onwaarschijnlijke duo bijna twintig jaar lang de American footballsport. "We werkten voor Bill, maar speelden voor Tom," klinkt het al vroeg in de serie. Om de geleidelijk ontluikende spanning tussen de twee tastbaar te maken, praten de makers niet alleen met de hoofdrolspelers zelf, maar ook met hun vaste bemiddelaar Kraft (die beide krachten niet kwijt wilde), familieleden van Brady en verschillende oud-teamgenoten.

Met kenmerkende overdrijving – op den duur worden de beelden uit het wedstrijdarchief zelfs een moment begeleid door een compositie van Verdi – balanceren de afleveringen telkens tussen lyrische hoogte- en dieptepunten en meer afstandelijke interviewfragmenten. Visueel wordt het nooit zo flitsend als in de recente Netflix-serie Quarterback (warm aanbevolen), maar als de Patriots op een compleet besneeuwd veld terugkomen van een achterstand, loont het toch om voor de verandering eens niet naar verjaarde YouTube-filmpjes te hoeven kijken.

Omdat de opkomst en suprematie van The Dynasty jarenlang op de voet werd gevolgd door Amerikaanse media, is er meer dan genoeg materiaal om de afleveringen opzienbarend te maken. Die archiefweelde is echter ook een valkuil. In de loop van de afleveringen halen de makers alle relletjes nog eens boven water, van 'spygate', over het vermeende afluisteren van tactieken, tot 'deflategate', over de vermeende manipulatie van de speelbal.

Beklemmender nog is de geschiedenis van Aaron Hernandez, een talentvolle probleemjongen die zijn carrière in 2013 om zeep hielp door een moord te plegen. Nam de club met het tekenen van Hernandez een groter risico dan in 2010 verantwoord was? Dat de jonge Amerikaan zou ontsporen stond niet in de sterren geschreven, maar kondigde zich wel aan. Het is waarschijnlijk dat Belicheck en Kraft wel inzagen dat ze met vuur speelden, maar zich lieten verblinden door de kans op wedstrijdsucces.

Voorspelbaar genoeg reageren de hoofdrolspelers van toen zoals ze destijds ook deden: ze weigeren het volledige verhaal te vertellen. De halsstarrige houding van Brady en vooral Belichick maakt het werk voor de interviewer er niet makkelijker op en zorgt bij vlagen voor een ietwat frustrerende kijkervaring. Wat is de toegevoegde waarde van hun medewerking als deze footballlegendes nauwelijks iets van betekenis te melden hebben? Kraft is als enige een stuk opener en ergens voelt dat gegeven alsnog als een openbaring: de mannen die de Patriots groot maakten, acteren alsof ze ook nu nog iets te verliezen hebben.

De fans van het eerste uur zullen maling hebben aan de wantrouwende, gereserveerde wijze waarop de coach en de sterspeler hun (vermeende) zwarte bladzijden omslaan. Voor hen kan vooral Brady nooit meer stuk. In dat licht is de documentaire bovengemiddeld interessant: als in de negende aflevering Belichecks band met Donald Trump aan bod komt, lijken de makers voor het eerst serieus kleur te bekennen. De nalatenschap van Belicheck en Brady moet als een harmonieus geheel worden beschouwd, echoën de meest feestelijke wedstrijdbeelden. En toch voelt de serie als een afscheid zonder slingers.

★★★☆☆

The Dynasty: New England Patriots is te zien bij Apple TV+.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Recensie NPO Start-serie 'Best Interests'
Recensie

Recensie NPO Start-serie 'Best Interests'

Traag drama met ongebalanceerde sympathie voor personages werkt uiteindelijk effectief naar emotionele betrokkenheid.

Regie: Michael Keillor | Cast: Michael Sheen (Andrew), Sharon Horgan (Nicci), Alison Oliver (Katie), Noma Dumezweni (Samantha), Mat Fraser (Greg), e.a. | Afleveringen: 4 | Speelduur: 55-58 minuten | Jaar: 2023

Kort nadat Nicci en Andrew zijn thuisgekomen van vakantie bezwijkt hun jongste dochter Marnie die al lichamelijke beperkingen heeft. Volgens de dokter zal Marnie niet meer bij bewustzijn komen en moeten de ouders gaan nadenken over het beëindigen van haar leven. Dat zet hun huwelijk onder enorme druk, maar dit alles eist ook zijn tol voor hun oudste dochter Katie.

De eerste aflevering begint met alweer zo'n korte blik op de toekomst waar er kennelijk iets dramatisch speelt, voordat het verhaal echt begint in het verleden. Maar hier werkt het wel: in plaats van een actiemoment om naartoe te werken is het een emotioneel moment. Een man en een vrouw staan op afstand naar elkaar te kijken buiten een rechtbank, waarna blijkt dat een gelukkig stel was. Wat zal er gebeuren om deze breuk te veroorzaken?

Toch blijft er nog steeds de afleiding: al kijkend naar de eerste aflevering is er steeds de vraag wanneer het gaat gebeuren. Het blijft zwak, zo'n opening. Gelukkig lossen twee punten het voor Best Interests snel op. Ten eerste komt het antwoord in deze eerste aflevering al, ten tweede heeft de trailer al verraden waar het conflict om draait.

Deze eerste aflevering verdeelt ook meteen oneerlijk de sympathie voor de personages. Andrew is een schatje. Ja, hij slaat iets te veel biertjes achterover en rookt daarbij tegelijkertijd een jointje terwijl hij met zo'n fragiel kind eigenlijk op ieder moment scherp moet zijn, maar hij is ontzettend aardig, begripvol en heeft een geweldige band met Marnie.

Nicci is nogal gemeen. Het begint al met een beschuldiging dat het Andrews schuld is dat Marnie ziek werd. Hij biedt een luisterend oor wanneer de zeer meelevende dokter haar diagnose deelt, zij gedraagt zich als een 'Karen'. Ze ziet Marnie reacties geven die er niet zijn en is diep beledigd wanneer men haar niet op haar woord gelooft. Dit gaat maar door. Er is geen evenwichtige balans; de kijker staat te makkelijk aan Andrews kant terwijl de sympathie gelijkwaardig verdeeld zou moeten zijn.

Want er is toch niets onbegrijpelijk aan het idee dat twee ouders van mening verschillen wanneer het beëindigen van het leven van hun kind ter sprake komt? Er is amper twijfel of de dokter het misschien bij het verkeerde eind heeft, en deze wordt ook nog eens voortreffelijk gespeeld door Noma Duwezweni (The Little Mermaid, Only Murders in the Building); iedereen zou een arts willen zoals zij.

Pas laat in de tweede aflevering begint het los te komen. Met name omdat er dan eindelijk meer aandacht is voor Katie, de andere dochter. Ze durft niet naar het ziekenhuis om Marnie als kasplantje te zien, maar stelt dat ze er gewoon even geen zin in heeft. Omdat Nicci en Andrew totaal niet met haar bezig zijn komt ze daarmee weg, wat ze liever anders zou zien.

Later krijgt Andrew wat vuur aan de schenen gelegd wanneer Katie hem vertelt dat lieve woorden en de juiste instelling hebben – of eigenlijk: menen te hebben – niet voldoende is. Voeg de daad bij het woord. Maar toch, het kwaad is al geschied: Nicci was al onsympathiek en accepteert ook nog eens hulp van onbetrouwbare pro-lifers die Marnie's kwestie aangrijpen om hun organisatie in een goed daglicht te zetten.

Behalve Duwezweni zijn er nog twee andere topacteurs, namelijk Sharon Horgan als Nicci en Michael Sheen als Andrew. Doordat beiden de ruimte krijgen om hun ding te doen, is er goed spel maar af en toe ook momenten waarop erg bewust de emoties naar buiten worden geperst om te laten zien dat ze toppers zijn in hun vak. Nerveuze trekjes, stotteren en emotionele uitbarstingen: dergelijke kleine momenten voelen net iets te gemaakt aan.

Maar dat zijn slechts momenten, want over het algemeen sleuren ze iedereen mee in dit drama. Gecombineerd met het lage tempo zorgt dit ervoor dat in de laatste aflevering de kijker volledig in de schoenen staan van deze mensen. Zonder iets weg te geven: misschien is het onverwachte vreugde, misschien is het intens verdriet, maar er valt hoe dan ook een traan te delen met deze mensen over hoe het verhaal eindigt.

★★★☆☆

Best Interests is te zien bij NPO Start.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Seizoen 4 van 'The Umbrella Academy' is vanaf deze datum te bekijken!
Series / Nieuws

Seizoen 4 van 'The Umbrella Academy' is vanaf deze datum te bekijken!

Netflix maakt officieel bekend wanneer het slotseizoen van start gaat, vergezeld van nieuwe posters.

Na twee jaar kunnen de fans weer uitkijken naar het vierde, en tevens laatste seizoen van The Umbrella Academy. De stripverfilming eindigt met een seizoen van in totaal zes afleveringen.

Hiermee is seizoen 4 het kortste seizoen van de serie. Het gehele seizoen gaat op 8 augustus in première en alle afleveringen zullen in een keer online gezet worden.

Andere realiteit


Met de aankondiging heeft Netflix tegelijkertijd ook nieuwe posters van de hoofdpersonages online gezet.

Het derde seizoen eindigde met een cliffhanger, waarin de hoofdpersonages weer eens in een andere realiteit terechtgekomen waren.

Niet zo soepel


Niet alleen leeft hun vaders vrouw Abigail nog in deze realiteit, ze zijn ook nog eens allemaal hun vermogens kwijtgeraakt. Dit betekent een kans op een nieuw leven, maar of dit wel zo soepel gaat?De serie is natuurlijk verder gegaan dan de oorspronkelijke strips van Gerard Way en Gabriel Bá. Maker Steve Blackman zei hierover het volgende tegen Comicbook: "Ik heb een idee waar Gabriel [Bá] naartoe wil. Dit gebruiken we als een soort springplank waar onze inspiratie op gebaseerd is. Maar ik zou nooit een serie willen maken zonder de invloed van Gerard en Gabriel".

Waar en wanneer te zien?


Seizoen 4 van The Umbrella Academy kun je streamen vanaf 8 augustus op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Marvel geeft trailer aan 'X-Men' '97': beste Marvel-animatieserie keert terug
Series / Trailer

Marvel geeft trailer aan 'X-Men' '97': beste Marvel-animatieserie keert terug

Marvel Animation komt met de eerste beelden uit het langverwachte X-Men '97.

Marvel Studios maakt eigenlijk alleen producties die direct verbonden zijn aan het Marvel Cinematic Universe. Alweer een tijdje terug kondigde de studio aan dat daar enige verandering in kwam met een vervolg op de geliefde animatieserie X-Men: The Animated Series.

Deze serie uit de jaren 90 was een groot succes en kreeg uiteindelijk vijf seizoenen met 76 afleveringen. Lang werd er gesproken over meer seizoenen. Dit jaar keert de reeks terug met X-Men '97.

X-Men '97


De originele animatieserie was te zien van 1992 tot en met 1997 en X-Men '97 gaat verder waar die reeks eindigde. De onderstaande trailer laat dat einde zien en laat daarna het logo zien van Marvel Animation, dat in opmaak veel wegheeft van dat van Marvel Studios.

X-Men '97 hanteert dezelfde stijl als de originele serie en de eerste beelden onthullen de begrafenis van Professor X. Daarna zien en horen we personages als Wolverine, Cyclops, Storm, Beast, Rogue, Gambit en uiteraard de schurk Magneto.

Trailer


Vanaf 20 maart is de serie te volgen op Disney+ en het tweede seizoen is al in de maak. Hieronder zie je de allereerste beelden uit de Marvel animatieserie.De animatieserie, het eerste echte X-Men project van Disney/Marvel sinds de rechten in 2019 terugkeerden nadat deze lange tijd in handen waren van 20th Century Fox, komt van Marvel Animation.

Stemacteurs


Stemacteurs als Cal Dodd, Lenore Zann, George Buza, Catherine Disher, Chris Potter, Alison Sealy-Smith, Adrian Hough, Christopher Britton en Alyson Court keren terug voor X-Men '97.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
De scifi-serie '3rd Rock from the Sun' lanceerde de carrière van 'Inception'-ster Joseph Gordon-Levitt
Series / Specials

De scifi-serie '3rd Rock from the Sun' lanceerde de carrière van 'Inception'-ster Joseph Gordon-Levitt

Voordat hij meespeelde in heel wat grote films, was een jonge Joseph Gordon-Levitt te zien in '3rd Rock from the Sun'.

We kennen hem als de schattige inwoner van Hollywood die zijn rollen serieus neemt. Net als een dozijn andere Hollywoodsterren begon Joseph Gordon-Levitt ook op tv door te verschijnen in enkele vreemde afleveringen van populaire tv-series en tv-films. Hij begon zijn acteercarrière als kind met verschijningen in de films A River Runs Through It, Holy Matrimony en Angels in the Outfield, waarmee hij een Young Artist Award en een nominatie voor een Saturn Award verdiende, maar zijn grote doorbraak maakte hij in de sitcom 3rd Rock from the Sun.

3rd Rock from the Sun, die bestaat uit zes seizoenen, is een Amerikaanse sitcom die werd uitgezonden van 1996 tot 2001. In deze serie speelde Gordon-Levitt de rol van Tommy Solomon, een alien die op Aarde landt om het volk dat er woont te bestuderen en daarvoor moet integreren in de maatschappij. Dat doet zijn personage door naar de middelbare school te gaan, want Gordon-Levitt was maar 15 jaar oud toen de sitcom begon.

Aliens


Naast Gordon-Levitt spelen ook John Lithgow, Kristen Johnston en French Stewart in de serie de rol van een alien die op de aarde landt. De aliens, die de achternaam Solomon hebben aangenomen, kwamen op die naam nadat er Solomon stond op de eerste truck die voorbij reed toen ze op Aarde aankwamen.

De serie was een groot succes en heeft een reeks Emmy's gewonnen, waaronder vijf Emmy's in 1997. Dat jaar won de serie ook twee Golden Globe-prijzen, voor beste televisieserie in het comedy- of musicalgenre en voor beste mannelijke acteur in een televisieserie voor Lithgow.

Studeren


Tijdens zijn tijd bij 3rd Rock from the Sun, speelde Gordon-Levitt ook al in een aantal films. Zo was hij te zien in Halloween H20: 20 Years Later en had hij een bijrol in 10 Things I Hate About You. Hij sprak ook de stem in van Jim Hawkins in de Disney-animatiefilm Treasure Planet voordat hij een pauze nam van acteren om te studeren aan Columbia University. Hij stopte in 2004 om zijn acteercarrière te hervatten.Sinds zijn terugkeer naar acteren, heeft Gordon-Levitt gespeeld in heel wat grote films. Zo kan je hem kennen van onder andere 500 Days of Summer, 50/50, Inception, The Dark Knight Rises, Looper en Lincoln. Hij portretteerde Philippe Petit in de door Robert Zemeckis geregisseerde film The Walk en klokkenluider Edward Snowden in de film Snowden van Oliver Stone. In 2020 had hij een bijrol in het juridische drama The Trial of the Chicago 7 en dit jaar zal hij te zien zijn naast Eddie Murphy in Beverly Hills Cop: Axel F.

Schrijven en regisseren


Gordon-Levitt heeft dus een behoorlijk verbazingwekkende carrière gemaakt in films en is een zelfgemaakte en zelfverzekerde acteur. Naast acteren is hij ook bezig met schrijven en regisseren. In 2013 schreef en regisseerde hij Don Jon en in 2021 schreef, regisseerde en speelde hij in de komische dramaserie Mr. Corman, die te zien is op Apple TV+.Hij is ook de oprichter van het online mediaplatform HitRecord, waarvan projecten zoals HitRecord on TV en Create Together hem twee Primetime Emmy Awards hebben opgeleverd in de categorie Beste Interactieve Programma.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Deze historische oorlogsserie uit 2023 ben je misschien al vergeten, maar blijft een dikke aanrader: 'De Stamhouder'
Series / Specials

Deze historische oorlogsserie uit 2023 ben je misschien al vergeten, maar blijft een dikke aanrader: 'De Stamhouder'

De Nederlandse historische serie 'De Stamhouder' mag je absoluut niet missen.

Met zoveel aanbod op Amerikaanse streamingdiensten zoals Netflix, Disney+ en HBO Max vergeten we soms dat er ook veel goede films en series zijn van Nederlandse bodem. Een goed voorbeeld daarvan is de serie De Stamhouder uit 2023.

De Stamhouder werd in januari en februari van vorig jaar uitgezonden op NPO 1. De serie is geregisseerd door Diederik van Rooijen en bestaat uit 8 afleveringen van ongeveer 50 minuten.

Familieverhaal


Het verhaal van de serie is gebaseerd op het echte leven van journalist Alexander Münninghoff, waar hij in 2014 het boek De Stamhouder over schreef. Met dit boek won hij in 2015 de Libris Geschiedenis Prijs.

De serie vertelt het verhaal van een Nederlands-Letse familie in de jaren voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. De serie volgt zowel Alexander Münninghoff zelf in de late jaren 60, als zijn vader Frans Münninghoff voor en tijdens de oorlog.

Stamhouder


Wanneer Alexander ontdekt dat zijn verbitterde vader een Naziverleden heeft, gaat hij op zoek naar zijn familiegeschiedenis. We zien het verhaal van zijn vader, die opgroeide in Letland en vertrok om zich aan te sluiten bij de Waffen SS.Frans is de oudste zoon van zijn familie, dus is hij de stamhouder. Wanneer zijn zoon Alexander geboren wordt, betekent dit dat hij de nieuwe stamhouder is van de familie Münninghoff. In zijn zoektocht komt Alexander er langzamerhand steeds meer achter wat het betekent om deze titel te dragen.

NPO Plus


De rol van Alexander wordt gespeeld door Matthijs van de Sande Bakhuyzen. Als zijn vriendin Ellen zien we actrice Sallie Harmsen.

De jonge versie van zijn vader Frans wordt gespeeld door Robert de Hoog, de oudere versie door Marcel Hensema. Bekijk De Stamhouder op NPO Plus.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Goed nieuws voor 'Star Trek: Discovery': vanaf deze dag kijk je seizoen 5
Series / Nieuws

Goed nieuws voor 'Star Trek: Discovery': vanaf deze dag kijk je seizoen 5

Eindelijk is duidelijk vanaf wanneer je het laatste seizoen van Star Trek: Discovery kunt kijken.

De Amerikaanse streamingdienst Paramount+ heeft eindelijk de startdatum van het vijfde en laatste seizoen van Star Trek: Discovery aangekondigd. De serie geldt als een van de best ontvangen Star Trek-producties tot op heden.

Via Paramount+ wordt duidelijk dat het vijfde seizoen vanaf 4 april weer te zien is op de streamingdienst. In Nederland stond de serie lange tijd op Netflix en het is nog onbekend waar de nieuwe afleveringen in Nederland te zien zullen zijn.

Seizoen 5


In het afrondende seizoen staat een immense eeuwenoude kracht centraal. De bemanning van USS Discovery is niet de enige die ernaar op zoek is en moeten hun vijanden te slim af zijn om de mysterieuze kracht in handen te kijgen.

Het belangrijkste personage is opnieuw Captain Michael Burnham, gespeeld door Sonequa Martin-Green. Het nieuwe seizoen zal aftrappen met twee afleveringen. Daarna verschijnt er wekelijks een nieuwe aflevering.

Wisselend ontvangen


De ontvangst van Star Trek: Discovery is onder de recensenten erg sterk, met gemiddeld 85 procent op de Tomatometer. Het publiek is minder enthousiast gezien de gemiddelde 37 procent als Audience Score.Andere personages zijn Saru (Doug Jones), technicus Paul Stamets (Anthony Rapp), dokter Hugh Culber (Wilson Cruz), Starfleet consultant Cleveland "Book" Booker (David Ajala), wetenschapper Adira Tal (Blu del Barrio) en Starfleet Academy instructeur Sylvia Tilly (Mary Wiseman).
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Sphinx': de nieuwe thrillerserie van Videoland kijk je vanaf 22 maart
Series / Trailer

'Sphinx': de nieuwe thrillerserie van Videoland kijk je vanaf 22 maart

Videoland komt volgende maand met de nieuwe psychologische thrillerserie met de debuterende Andrea Vass.

Videoland heeft de trailer online gezet voor de nieuwe psychologische thrillerserie Sphinx die in maart op de streamingdienst verschijnt.

De serie komt van Horizon Film en is geregisseerd door Diederik van Rooijen. De hoofdrol komt van de jonge en debuterende actrice Andrea Vass.

Sphinx


De synopsis voor Sphinx: "Wanneer Minke na drie jaar vermissing opeens weer opduikt, is ze zichzelf niet meer. Verkeert ze nog steeds onder de vleugels van de raadselachtige Sphinx?"

En "Wanneer Minke weer thuis is en moet re-integreren, zorgt dit voor problemen bij zowel Minke als de andere leden van het gezin. Minke is Minke niet meer. Wat is er met haar gebeurd en wat betekenen de op haar rug getatoeëerde vleugels?"

Complex


Andere rollen komen van Marcel Hensema als haar vader Lucas en Rifka Lodeizen als moeder Eva. Joy Wielkens en Ruth Becquart zijn te zien als respectievelijk rechercheurs Asha en Fenna."Sphinx is een meeslepende en grensverleggende psychologische thriller waarin ik de kijker uitdaag met complexe verhaallijnen, angstaanjagende twists en mysterieuze raadsels. De verweving van mystiek, herkenbaar familiedrama, en het willen oplossen van de puzzel maken deze serie een spannende, emotionele rollercoaster," aldus regisseur en schrijver Diederik van Rooijen.

22 maart


Vanaf 22 maart kijk je de zes afleveringen van Sphinx op Videoland.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
NPO komt met rauwe serie 'Bodem': Eva Crutzen is vrijgezel en destructief
Series / Nieuws

NPO komt met rauwe serie 'Bodem': Eva Crutzen is vrijgezel en destructief

Vanaf 11 maart kijk je de rauwe en komische serie van BNNVara wekelijks op NPO 3.

BNNVara komt met een nieuwe komische tv-serie. Vanaf midden maart kijk je op NPO 3 naar Bodem waarin actrice en cabaretière Eva Crutzen de hoofdrol speelt. SerieTotaal heeft nu de trailer.

De in 1987 geboren Crutzen ken je van onder meer haar voorstellingen Bankzitten (2014) en Hardcover (2020) en ze speelde rollen in de films Alles op tafel uit 2021 en Tropenjaren uit 2022.

Bodem


Bodem wordt door NPO omschreven als een "rauwe, komische en vernieuwende dramaserie" en gaat over het vrijgezelle en destructieve leven van Cat, gespeeld door Crutzen. Cat probeert zich staande te houden in een wereld die doorgaat terwijl de hare met een klap tot stilstand is gekomen.

Crutzen schreef zelf het scenario en regisseerde ook alle afleveringen. Meral Polat uit De Luizenmoeder zie je als Cats beste vriendin. Marieke Heebink (Rampvlucht) en Leopold Witte (Gooische Vrouwen) vertolken haar ouders en Lineke Rijxman (Koppensnellers) speelt haar baas.

NPO 3 en NPO Start


Bodem is vanaf maandag 11 maart wekelijks te zien op NPO 3 en is uiteraard ook (eerder) te volgen op NPO Start. De afleveringen duren elk zo'n 25 minuten.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Nieuws over 'The White Lotus' seizoen 3: Onthullende Instagram-update
Series / Nieuws

Nieuws over 'The White Lotus' seizoen 3: Onthullende Instagram-update

The White Lotus deelt een spannende update via Instagram over seizoen 3.

Mike White is niet alleen de maker, maar ook de schrijver en regisseur van de immens populaire serie The White Lotus. Hij heeft zijn alles aan deze serie gegeven en dat is goed te zien. De serie is niet lang na het uitkomen van seizoen 2 vernieuwd voor een derde seizoen en nu is er een spannende update gegeven.

The White Lotus heeft een Emmy gewonnen en dat is goed te begrijpen na het zien van de eerste twee seizoenen. The White Lotus volgt de gasten en de crew van de gelijknamige resortketen. De twist is dat elk seizoen zich afspeelt op een andere locatie.

Seizoen 3


Seizoen 1 speelde zich af in Hawaï en seizoen 2 in Sicilië en er was al bekendgemaakt dat seizoen 3 zich af zal spelen in Thailand. Vorig jaar was ook al gezegd dat seizoen 3 zou beginnen met filmen in februari 2024 en nu is het eindelijk zover.

Het officiële Max-account deelde samen met het officiële The White Lotus-account de aankondiging op Instagram. Op de setfoto is een filmklapper te zien met het betoverende landschap van Thailand op de achtergrond.

De post


Onder de post staat het bericht: "Onvergetelijke ervaringen zijn in de maak bij #TheWhiteLotus. We zijn helemaal klaar om nieuwe gasten te verwelkomen in ons resort in Thailand."

Bekijk op instagram


Door de stakingen in 2023 heeft The White Lotus heel wat vertraging opgelopen. Bestuursvoorzitter Casey Bloys liet weten dat ze de originele planning hierdoor niet kunnen halen. The White Lotus seizoen 3 zal waarschijnlijk pas in 2025 in première gaan op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Fan-favoriete Disney+ komedie ontvangt slecht nieuws, ondanks lovende kritieken
Series / Nieuws

Fan-favoriete Disney+ komedie ontvangt slecht nieuws, ondanks lovende kritieken

This Fool heeft de afgelopen jaren alleen maar positieve reacties gekregen, maar was dat genoeg om de serie te redden van een annulering?

Het leek een tijdje heel goed te gaan voor de geliefde Disney+-komedie, This Fool. Helaas heeft de serie onlangs slecht nieuws gekregen en niemand zag het aankomen.

Het eerste seizoen van This Fool kwam in 2022 uit, met maker Chris Estrada aan het hoofd. De serie kreeg meteen goede recensies en werd snel vernieuwd voor een tweede seizoen.

Geannuleerd


Er werd heel wat vaart achter gezet en in 2023 kwam het tweede seizoen al uit. Iedereen verwachtte dan ook dat seizoen 2 een groot succes zou worden en dat de serie vernieuwd zou worden voor een derde seizoen.

This Fool had ondertussen een toegewijde fandom opgebouwd en kreeg goede recensies. Helaas was er één ding dat niet volgens plan verliep: de kijkcijfers waren te laag om vernieuwd te worden.

Gebaseerd op het echte leven


De annulering kwam hard aan bij maker Estrada, aangezien het verhaal op zijn eigen leven is gebaseerd. Hij speelde het hoofdpersonage Julio Lopez, die in South Central Los Angeles opgroeide, net zoals Estrada zelf.This Fool is te streamen op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
We krijgen Tyson te zien in 'Percy Jackson' seizoen 2: wie is dit nieuwe personage?
Series / Nieuws

We krijgen Tyson te zien in 'Percy Jackson' seizoen 2: wie is dit nieuwe personage?

In het nieuwe seizoen zullen ook nieuwe legendarische personages uit de boeken verschijnen.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
Eerder deze maand maakte Disney bekend dat er een tweede seizoen komt van Percy Jackson and the Olympians. De fantasy-serie is een succes, en dus krijgen fans meer te zien van de avonturen van Percy en zijn vrienden.

Percy Jackson is gebaseerd op de gelijknamige boeken van Rick Riordan. De schrijver heeft al onthuld dat seizoen 2 een verfilming zal zijn van The Sea of Monsters, het tweede boek in de serie.

Percy


Daardoor weten we al het een en ander wat betreft wat ons te wachten staat. Sommige van die elementen werden ook al aangekondigd in het eerste seizoen, maar dat geldt niet voor Tyson.

Tyson is een belangrijk personage in het tweede boek. In het dagelijks leven is hij klasgenoot van Percy. Al snel wordt duidelijk dat hij ook een identiteit heeft als een cycloop – een een-ogige reus – en dat hij immuun is voor vuur.

Halfbroer


Daarnaast blijkt dat hij in de alternatieve werkelijkheid de halfbroer is van Percy. Hij sluit zich aan bij Percy en Annabeth op hun avontuurlijke missie en verschijnt ook nog in latere boeken.Wanneer het tweede seizoen van Percy Jackson zal verschijnen is nog niet bekend. Tot het zover is kijk je het eerste seizoen op Disney+
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'True Detective' seizoen 4 tilt kijkcijfers HBO Max naar recordhoogte
Series / Nieuws

'True Detective' seizoen 4 tilt kijkcijfers HBO Max naar recordhoogte

Het seizoen is nog niet eens afgelopen maar is nu al het best bekeken hoofdstuk.

Het is nu officieel bevestigd: het vierde seizoen van True Detective is nu echt de best bekeken editie in de HBO-franchise geworden. De kijkcijfers laten zien dat alle voorgaande edities inmiddels zijn ingehaald.

Het vierde seizoen, met Jodie Foster en Kali Reis in de hoofdrollen en getiteld als Night Country, heeft sinds de première vorige maand 12,7 miljoen kijkers verzameld over alle platforms. Hiermee heeft het het succesvolle eerste seizoen van de troon gestoten.

Veel bekeken, minder gewaardeerd


Het eerste seizoen True Detective, met Matthew McConaughey en Woody Harrelson, wist in totaal 11,9 miljoen kijkers te trekken. Er is echter wel een significant verschil tussen het eerste en vierde seizoen.

Hoewel Night Country het in kijkcijfers aanzienlijk beter doet, terwijl het seizoen nog niet eens afgelopen is, wordt het wel aanzienlijk minder gewaardeerd. Kijkers vinden het eerste seizoen een stuk beter dan het vierde. Op IMDb scoort seizoen één gemiddeld een 9,3 en seizoen 4 tot nu toe een 7,1.

True Detective is HBO-topper


Het vierde seizoen, en de serie in het algemeen, blijkt een echt HBO-kijkcijferkanon. Ter illustratie: het weet ook hits als The White Lotus en Succession te verslaan die respectievelijk gemiddeld 10,1 miljoen en 8,1 miljoen kijkers wisten te scoren.Kijk alle afleveringen van True Detective op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Deze 4 epische scifi-series op Netflix vergeet je nooit meer
Series / Featured

Deze 4 epische scifi-series op Netflix vergeet je nooit meer

Deze sciencefictionreizen zijn de beste voorbeelden om aan te tonen dat het serieformaat sci-fi enorm kan versterken.

Waar vind je betere scifi-series dan op Netflix? Check gauw of jij alle onderstaande series hebt gezien, en zo niet, trakteer jezelf dan op een serie om nooit meer te vergeten.

Black MirrorIn deze anthologieserie komen bizarre verhalen tot leven die de meest duistere menselijke gevoelens aan het licht brengen, maar ook de mooiste uitvindingen en meer. Bekijk nu bij Netflix.

Lees de recensie van SerieTotaal.Lost in SpaceIn het jaar 2045 stort het ruimteschip van de familie Robinson neer op een buitenaardse planeet. Daar moeten zij het hoofd bieden aan een vijandelijke omgeving en aan hun verleden, dat aan hen blijft trekken. Bekijk nu bij Netflix.DarkDe vermissing van twee kleine kinderen in een Duits stadje legt het zondige verleden bloot van vier lokale families. De verontrustende geschiedenis van het stadje blijkt een complexe puzzel te vormen, die drie generaties beslaat en een duister geheim bevat. Bekijk nu bij Netflix.ManiacIn deze scifi-serie komen de twee vreemden Annie en Owen elkaar tegen tijdens een farmaceutisch onderzoek naar een pil die beweert alle pijn uit het leven te wissen. Hun persoonlijke problemen raken verweven met hun hallucinaties als gevolg van de pil, en samen komen ze terecht in bizarre en verbindende werelden. Bekijk nu bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Nieuwe Zweedse thrillerserie bijna op NPO Start: Kan deze 'The Bridge' evenaren?
Series / Trailer

Nieuwe Zweedse thrillerserie bijna op NPO Start: Kan deze 'The Bridge' evenaren?

De makers van The Bridge brengen een nieuwe zaak aan het licht.

De makers van The Bridge slaan de handen nogmaals ineen voor een nieuwe hitserie uit Zweden. In de dramaserie Fallen, ook wel Sanningen, zal zelfs de hoofdrolspeelster uit The Bridge weer te zien zijn, Sofia Helin.

Eind 2023 kwam de serie zelf al uit in Zweden, en is nu aangekocht door de NPO om in Nederland vertoond te worden op televisie en via NPO Start.

Verhaal


In de serie staat Sofia Helin aan het hoofd van een rechercheteam in Malmö. Een gruwelijke tragedie in haar privéleven houdt haar bezig, maar dan wordt haar professionele leven ook al op diens kop gezet.

Een coldcase wordt namelijk nieuw leven ingeblazen wanneer er nieuwe aanwijzingen verschijnen.

Cast en crew


Aan het roer van de Zweedse serie staat Camilla Ahlgren, die ook al The Bridge schreef en regisseerde.In de hoofdrollen zien we Sofia Helin en Hedda Stiernstedt als haar zus.

Release


Fallen zal vanaf 9 maart te zien zijn op NPO 3 en NPO Start. Iedere week zullen er steeds twee nieuwe afleveringen verschijnen.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'The Mandalorian' onthulde eindelijk het Palpatine-mysterie waar fans zich al tijden het hoofd over braken
Series / Featured

'The Mandalorian' onthulde eindelijk het Palpatine-mysterie waar fans zich al tijden het hoofd over braken

Jon Favreau en Dave Filoni verbinden de 'Star Wars'-verhalen en onthullen het raadsel omtrent Palpatine.

Door de manier waarop Disney de Star Wars-franchise heeft aangepakt leer je als kijker de wereld als één geheel kennen. De films en series verwijzen op diverse manieren naar elkaar.

Een voordeel van deze aanpak mag in deze duidelijk benoemd worden. Het betreft natuurlijk het raadsel hoe Rey (Daisy Ridley) in vredesnaam een afstammeling van Palpatine (Ian McDiarmid) kon zijn.

Potsierlijk


Het idee dat Palpatine een nakomeling heeft die hij niet direct vermoordt gaat volgens de fans al lijnrecht tegen zijn karakter in. Ook is het idee dat hij een relatie zou hebben, met wie dan ook, gewoon potsierlijk.

In een interview met Empire liet acteur Ian McDiarmid zich hier kort en bondig over uit. McDiarmid: "Ja, Palpatine heeft seks. Maar sta er niet teveel bij stil en trek die lijn niet te ver door".

Superieure nakomelingen


De Sith Lord kennende heeft hij een oplossing gevonden, en The Mandalorian heeft licht op de zaak geworpen. Het klonen-lab van de Imperial Remnant was hierin te zien. Hierin liet Palpatine zogeheten 'strandcasts' ontwikkelen. Dit betreft DNA van hemzelf dat vervolgens bewerkt is om superieure nakomelingen te produceren.Het boek Shadow of the Sith van Adam Christopher onthult vervolgens dat er ook menselijke klonen van Palpatine waren. Een van deze klonen was Reys vader Dathan (Billy Howle). De Sith hadden hem gecreëerd met materiaal van Palpatine.

Geen Force-krachten


Doordat Dathan geen Force-krachten bezat werd hij uitgestoten en bouwde met zijn vrouw Miramir (Jodie Comer) en Rey (Josefine Irrera Jackson) een bestaan op op de planeet Jakku. In Star Wars: The Rise of Skywalker zien we Palpatine's kloon/zoon en zijn vrouw kort voordat ze omkomen.De verschillende producties hebben op deze manier de verwantschap tussen Palpatine en Rey in beeld gebracht. Kijk The Mandalorian op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Seizoen 2 van 'The Rings of Power' wordt vooral "meer duister en vuiler"
Series / Nieuws

Seizoen 2 van 'The Rings of Power' wordt vooral "meer duister en vuiler"

De regisseur Charlotte Brändström heeft de eerste montage bekeken en laat weten wat er komt.

De idylle leek teruggekeerd in Midden-aarde na de Oorlog van Gramschap in de Eerste Era, waarin Morgoth werd verslagen. The Rings of Power vertelt het verhaal van de opkomst van Sauron gedurende de Tweede Era.

In het eerste seizoen maakten we kennis met het voorspoedige Midden-aarde, waarbij de eerste schaduwen al te zien waren. Brändström vertelt in een interview met MovieZine dat dit expliciet gemaakt zal worden in seizoen 2.

Eerste versie


De regisseur heeft de eerste versie van het nieuwste seizoen al in zijn geheel bekeken. Eerder regisseerde Brändström twee afleveringen in het eerste seizoen, en neemt in seizoen 2 vier afleveringen voor haar rekening.

Brändström: "Het wordt een stuk duisterder van toon, grimmiger ook. Er zitten een aantal onverwachte wendingen in het verhaal, maar de hoofdpersonen worden ook verder uitgewerkt. Ik denk dat we een goed seizoen hebben neergezet".

Groeiende machtspositie


Het eerste seizoen eindigde met Halbrand/Sauron (Charlie Vickers) die aankomt bij fort Angband, gemaakt door zijn vroegere leider Morgoth. Met het groeien van Saurons machtspositie zullen uiteindelijk alle bewoners van Midden-aarde met zijn invloed te maken krijgen.Brändström noemde geen potentiële premièredatum voor het nieuwste seizoen. Tot zover weten we dus alleen dat we The Rings of Power in de loop van 2024 te zien krijgen. Kijk tot die tijd het eerste seizoen op Prime Video.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.