search
Deze historische oorlogsserie uit 2023 ben je misschien al vergeten, maar blijft een dikke aanrader: 'De Stamhouder'
Series / Specials

Deze historische oorlogsserie uit 2023 ben je misschien al vergeten, maar blijft een dikke aanrader: 'De Stamhouder'

De Nederlandse historische serie 'De Stamhouder' mag je absoluut niet missen.

Met zoveel aanbod op Amerikaanse streamingdiensten zoals Netflix, Disney+ en HBO Max vergeten we soms dat er ook veel goede films en series zijn van Nederlandse bodem. Een goed voorbeeld daarvan is de serie De Stamhouder uit 2023.

De Stamhouder werd in januari en februari van vorig jaar uitgezonden op NPO 1. De serie is geregisseerd door Diederik van Rooijen en bestaat uit 8 afleveringen van ongeveer 50 minuten.

Familieverhaal


Het verhaal van de serie is gebaseerd op het echte leven van journalist Alexander Münninghoff, waar hij in 2014 het boek De Stamhouder over schreef. Met dit boek won hij in 2015 de Libris Geschiedenis Prijs.

De serie vertelt het verhaal van een Nederlands-Letse familie in de jaren voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. De serie volgt zowel Alexander Münninghoff zelf in de late jaren 60, als zijn vader Frans Münninghoff voor en tijdens de oorlog.

Stamhouder


Wanneer Alexander ontdekt dat zijn verbitterde vader een Naziverleden heeft, gaat hij op zoek naar zijn familiegeschiedenis. We zien het verhaal van zijn vader, die opgroeide in Letland en vertrok om zich aan te sluiten bij de Waffen SS.



Frans is de oudste zoon van zijn familie, dus is hij de stamhouder. Wanneer zijn zoon Alexander geboren wordt, betekent dit dat hij de nieuwe stamhouder is van de familie Münninghoff. In zijn zoektocht komt Alexander er langzamerhand steeds meer achter wat het betekent om deze titel te dragen.

NPO Plus


De rol van Alexander wordt gespeeld door Matthijs van de Sande Bakhuyzen. Als zijn vriendin Ellen zien we actrice Sallie Harmsen.

De jonge versie van zijn vader Frans wordt gespeeld door Robert de Hoog, de oudere versie door Marcel Hensema. Bekijk De Stamhouder op NPO Plus.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen