search
De angstaanjagende serie 'Ju-On: Origins' is enger dan de meeste horrorfilms
Series / Specials

De angstaanjagende serie 'Ju-On: Origins' is enger dan de meeste horrorfilms

'Ju-On: Origins' is een Japanse horror miniserie gebaseerd op de 'Ju-On' franchise.

In 1998 begon de Ju-On franchise, gecreëerd door Takashi Shimizu, met de release van de korte films Katasumi en 4444444444. Shimizu bezocht de Film School of Tokyo, waar hij studeerde onder Kiyoshi Kurosawa, die hem hielp om de Ju-On projecten tot een goed einde te brengen. Na 13 films, kwam er in 2020 de serie Ju-On: Origins uit, gebaseerd op de Ju-On-franchise.

Shimizu regisseerde deze miniserie, die een breuk markeert met de formule van de Ju-On franchise door het iconische personage Kayako Saeki uit te sluiten. De Ju-On films draaien over het algemeen om een vloek die ontstaat in een huis in Nerima, Tokyo, wanneer Takeo Saeki ervan overtuigt is dat zijn vrouw Kayako een affaire heeft met een andere man en haar, hun zoon Toshio, en Toshio's kat vermoordt in een jaloerse woede-uitbarsting.

Vloek


Volgens Ju-On wordt er een vloek geboren wanneer een persoon sterft met een diepe en krachtige woede. De vloek verzamelt zich op de plaats waar die persoon is gestorven of die zij frequent bezocht en herhaalt zich daar. De geesten van de overledenen achtervolgen de locatie, waarbij ze potentieel iedereen doden die de vloek tegenkomt op welke manier dan ook, zoals het betreden van een vervloekt huis of in contact komen met iemand die al vervloekt was.

De manifestatie van de vloek is voornamelijk de dood, waarbij de lichamen van de slachtoffers al dan niet verdwijnen. De daaropvolgende sterfgevallen kunnen meer vloeken creëren en ze verspreiden naar andere locaties. De serie herschiep de oorsprong van de vloek, afwijkend van het verhaal van de Saeki-familie.

Miniserie


De serie duikt diep in de huiveringwekkende manifestaties van de vloek, die terreur en dood verspreiden en laat een verschuiving zien in het horrorgenre. Deze keer volgen we Honjo Haruka, een beginnende actrice, die 's nachts het geluid van voetstappen hoort in haar huis. Wanneer ze via een tv-programma hoort over de parapsychologisch onderzoeker Odajima Yasuo, zoekt ze hem op voor advies over haar probleem.



De data van de paranormale onderzoeker onthult een griezelige connectie tussen een reeks angstaanjagende incidenten die plaatsvonden tussen 1958 en 1997: ze kwamen allemaal voort uit hetzelfde huis. Verspreid over een periode van 40 jaar, verkent de serie de aard van deze incidenten, voortbouwend op het gevestigde uitgangspunt van de Ju-on-films en voert de terreur naar nieuwe hoogten op. Met verwijzingen naar werkelijke tragedies uit het recente verleden van Japan, biedt het frisse schrikeffecten zoals de fans van J-horror waarschijnlijk nog niet eerder hebben gezien.

Kijken?


Geroemd om zijn effectieve minimalisme en focus op psychologische impact, begon de Ju-On-franchise met V-Cinema successen (oftewel direct-naar-video) en bloeide later op in de bioscoop met internationale lof. Interessant genoeg werkte het mogelijk nog beter op televisie. Terwijl Netflix nog geen nieuws heeft vrijgegeven over het tweede seizoen van de serie, wist Origins de onheilspellende, sfeervolle en blijvende horror van de originele serie vast te leggen.



Ju-On: Origins bestaat uit zes afleveringen die elk een klein halfuurtje duren, dus je kan de serie gemakkelijk bingen en dat kan op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen