search
Will Smith wist in 1999 in één klap een geliefde tv-serie compleet te verpesten: 'Wild Wild West' nooit meer hetzelfde
Series / Nieuws

Will Smith wist in 1999 in één klap een geliefde tv-serie compleet te verpesten: 'Wild Wild West' nooit meer hetzelfde

'Wild Wild West' was losjes gebaseerd op de tv-serie uit de jaren 60 'The Wild Wild West'.

In 1999 kwam The Matrix uit met Keanu Reeves in de hoofdrol als Neo. Het is een van de legendarische rollen van de acteur. Maar dat kan helemaal anders uitgedraaid zijn, want Will Smith kon de rol van Neo gespeeld hebben. Grappig genoeg sloeg Smith de rol van Neo af om de actiekomedie Wild Wild West te schieten, een film die een grote flop zou worden.

Wild Wild West is geregisseerd door Barry Sonnenfeld, die in 1997 al samenwerkte met Smith voor Men in Black, en is losjes gebaseerd op de tv-serie uit de jaren 1960, The Wild Wild West. De serie bestaat uit vier seizoenen en werd gemaakt in een tijd dat Westerns populariteit verloren en het spionagegenre zijn intrede deed. Michael Garrison kwam met het idee deze twee te combineren. Hij omschreef de serie zelf als “James Bond op een paard”.

Geweld


De serie bevatte een aantal fantasie-elementen, zoals de technologisch geavanceerde apparaten die werden gebruikt door de agenten en hun tegenstanders. De combinatie van het Victoriaanse tijdperk en het gebruik van Verneaanse technologie heeft verschillende steampunk-websites ertoe gebracht om de serie te noemen als een pionierende invloed op het genre.

Het eerste seizoen van The Wild Wild West werd opgenomen in zwart-wit en was wat serieuzer dan de rest van de serie. Cinematograaf Ted Voightlander werd genomineerd voor een Emmy Award voor zijn werk aan dit seizoen. De andere seizoenen werden opgenomen in kleur. Ondanks dat de ondertoon vanaf seizoen twee een stuk humoristischer werd, zaten er toch nog een aantal gewelddadige afleveringen tussen. Dat was ook de reden dat de serie uiteindelijk werd stopgezet na vier seizoenen.

Verfilming


Voordat Smith de rol aannam in Wild Wild West uit 1999, werden er in 1979 en 1980 twee televisiefilms gemaakt gebaseerd op de serie: The Wild Wild West Revisited en More Wild Wild West. Robert Conrad en Ross Martin hernamen hun rol als de agenten James West en Artemus Gordon van de originele serie voor deze twee films.



In 1999 verscheen de bioscoopfilm Wild Wild West met Smith als Jim West en Kevin Kline als Artemus Gordon. In samenwerking met Men in Black-regisseur Sonnenfeld probeerde Smith en de rest van het creatieve team ongetwijfeld de magie van Men in Black uit 1997 te heroveren.

Razzies


Ze slaagden daar echter niet in. Wild Wild West probeerde het ambitieuze concept van de serie opnieuw te vertellen, waarbij een paar geheime agenten werken om president Ulysses S. Grant te beschermen. Het is gemakkelijk te zien hoe dat verhaal zou kunnen leiden tot een vermakelijke film, maar Wild Wild West viel uiteindelijk tegen.



Wild Wild West was een commerciële mislukking met slechts een totaal van 222,1 miljoen dollar aan inkomsten. De film werd genomineerd voor acht Razzies en won er vijf tijdens de Golden Raspberry Awards, waaronder Slechtste Film en Slechtste Originele Nummer voor het nummer Wild Wild West van Smith.

Kijken?


Wil je Wild Wild West met Smith toch nog zien? Je kan de film huren en kopen op onder andere Prime Video.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen