search
Hij stond in 'Seinfeld' in de schaduw van Jerry, maar verdiende de hoofdrol
Series / Specials

Hij stond in 'Seinfeld' in de schaduw van Jerry, maar verdiende de hoofdrol

Hoewel de sitcom 'Seinfeld' rond Jerry Seinfeld draait, verdiende zijn beste vriend George Costanza ook wel de hoofdrol.

Het is niet altijd gemakkelijk om vrienden te zijn met George Costanza uit de sitcom Seinfeld, maar hij stal wel heel vaak de show in Seinfeld en verdiende het dus wel om de hoofdrol te krijgen. Maar de show zou niet Seinfeld heten als dat zo was.

Seinfeld, die tussen 1989 en 1998 op de Amerikaanse televisie te zien was, draait om het leven van Jerry Seinfeld (gespeeld door de gelijknamige acteur), zijn buurman Cosmo Kramer (Michael Richards), zijn beste vriend George Costanza (Jason Alexander) en zijn ex-vriendin Elaine Benes (Julia Louis-Dreyfus). Samen komen ze altijd in de meest bizarre situaties terecht.

Gebaseerd op echte mensen


Jerry Seinfeld en Larry David zijn de bedenkers en producers van deze reeks en heel wat afleveringen van de sitcom zijn gebaseerd op zaken die zij echt hebben meegemaakt. Een voorbeeld is in een woeste bui ontslag nemen, 's avonds tot inkeer komen en de dag erna weer op het werk komen alsof er niets gebeurd is.

Ook de personages zijn gebaseerd op echte mensen. Zo is George gebaseerd op David met al zijn onzekerheden en gebreken en Kramer is gebaseerd op de buurman van David. De echte Kramer, Kenny Kramer, doet nu rondleidingen in New York met de Tourbus.

George


George Costanza, ook wel bekend als de "korte, gezette, trage kale man," zoals vriendin Elaine Benes hem ooit beschreef, was naast Jerry misschien wel het belangrijkste personage in de sitcom. Hij is sinds de middelbare school de beste vriend van Jerry. Hij is gierig en eigenwijs en is jaloers op de prestaties van anderen. Hij is altijd op zoek naar het succes dat Jerry heeft, maar wil succes zonder het werk ervoor te doen. Hij wordt afgebeeld als een loser die voortdurend onzeker is over zijn capaciteiten en bedenkt altijd grote plannen die altijd op niets uitdraaien, wat meestal later problemen voor hem veroorzaakt en talloze grappige situaties oplevert.



Zo heeft George heel wat meegemaakt in de sitcom. Van mislukte plannen (het marmeren roggebrood) en zijn gekke familievakanties (Festivus) tot het slapen met iemand van het schoonmaakpersoneel van zijn kantoor en zijn secretaresse, George staat niet in contact met de realiteit. Nu is zijn beste vriend Jerry geen engel, maar zijn impulsiviteit en verkeerde leiding kunnen niet vergeleken worden met die van George.

Invloedrijk


Seinfeld wordt algemeen beschouwd als een van de grootste en invloedrijkste shows aller tijden. Het werd eens omschreven als "de show die nergens over gaat", omdat het meestal draait om banale dingen, maar dat zorgde ervoor dat de sitcom zo'n succes werd.



Er zijn 180 afleveringen gemaakt die elk zo'n 21 minuten duren, verdeeld over 9 seizoenen. De show heeft veel prijzen gewonnen, waaronder een Golden Globe voor Seinfeld en een Emmy voor Outstanding Writing for a Comedy Series.

Kijken?


Hoewel de sitcom intussen al meer dan 30 jaar geleden is gestart, heeft het nog steeds veel fans en bekijken nog veel mensen het. Wil je Seinfeld en zijn vrienden zelf ook zien in de sitcom? Je kan alle negen seizoenen van Seinfeld kijken op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen