search
Nicolas Cage speelt in bijna alles, maar een medium blijft een no-go
Series / Specials

Nicolas Cage speelt in bijna alles, maar een medium blijft een no-go

De Amerikaanse acteur weigert om in een tv-serie te spelen.

Heel wat acteurs doen zowel mee in films als tv-series, maar dat zal nooit het geval zijn bij Nicolas Cage. Hij heeft geweigerd terug te keren naar het medium, nadat hij zijn acteerdebuut maakte in een tv-pilot die nooit werd opgepikt. De zeer excentrieke acteur kreeg zijn eerste filmrol in Fast Times at Ridgemont High uit 1982 en zijn sterrenkracht is sindsdien alleen maar gegroeid.

Geboren als Nicolas Coppola, veranderde Cage al vroeg in zijn carrière zijn naam om niet te profiteren van het succes van zijn oom, regisseur Francis Ford Coppola, en te worden beschuldigd van nepotisme. Hij koos voor de naam Cage naar stripboekheld Luke Cage.

Doorbraak


Na zijn filmdebuut in Fast Times at Ridgemont High, speelde hij in Coppola's Rumble Fish uit 1983. Hij speelde ook mee in andere films geregisseerd door zijn oom, zoals The Cotton Club en Peggy Sue Got Married. In 1983 brak hij door met een hoofdrol in de film Valley Girl en vele films volgden. Zo was hij te zien in Birdy uit 1984. Voor zijn rol in deze film liet hij zonder verdoving een tand uittrekken om zich in te leven in zijn rol.

In 1987 speelde hij de hoofdrol in twee van de succesvolste films van dat jaar, waarmee hij zijn status als belangrijk acteur bewees. In Raising Arizona van de Coen Brothers speelde hij een dommige boef met een gouden hart die samen met agente Holly Hunter een gezin wil stichten. In Moonstruck speelde hij de man waarop Cher verliefd wordt. De laatste film bezorgde hem vele vrouwelijke bewonderaars en een Golden Globe-nominatie.

Comeback


Na een lichte carrière-dip in het begin van de jaren '90, maakte Cage in 1995 een comeback met een Oscarwinnende rol als een depressieve, alcoholische scenarioschrijver in Leaving Las Vegas. Na in 1995 zichzelf te hebben bewezen als een serieuze acteur, volgde een reeks big-budget-actiefilms, zoals The Rock, Con Air en Face/Off. In 1998 speelde hij een engel die verliefd wordt op Meg Ryan in City of Angels en in 2000 keerde hij weer terug naar de actiefilm met Gone in 60 Seconds.



In 2002 speelde hij in Adaptation. van Spike Jonze een zware dubbelrol, waarin hij zowel de scriptschrijver Charlie Kaufman als zijn (fictieve) broer Donald speelde. Voor deze rol kreeg hij zijn tweede Oscarnominatie. In 2006 kwam de film World Trade Center uit, waarin hij brigadier John McLoughlin speelt die vast komt te zitten onder het ingestorte WTC. Samen met Will Jimeno zit hij drie dagen vast onder het puin. Hij mocht ook in de rol kruipen van de Ghost Rider in de gelijknamige film uit 2007 en het vervolg Ghost Rider: Spirit of Vengeance uit 2011.

Animatiefilms en produceren


Hij sprak de voorbije jaren ook heel wat stemmen in in animatiefilms. Zo sprak hij de stem in van Grug in The Croods, zijn meest succesvolle film, Superman in Teen Titans Go! To the Movies en Peter Parker / Spider-Man Noir in Spider-Man: Into the Spider-Verse. Cage heeft de voorbije jaren ook gespeeld in verschillende kritisch geprezen films, waaronder Joe, Mandy, Color Out of Space, Pig, The Unbearable Weight of Massive Talent en Dream Scenario die binnenkort te zien zal zijn in de bioscoop.



Cage is gedurende zijn hele carrière een productieve acteur gebleven en verschijnt vaak in meerdere films per jaar. Hij is naast acteur ook in de 21e eeuw begonnen aan een nieuwe carrière als filmproducent en richtte zijn eigen productiemaatschappij op, genaamd Saturn Films. Hij produceerde onder andere The Life of David Gale, Next, Bangkok Dangerous en Sympathy for the Devil. Ook de films Longlegs en Arcadian, die later dit jaar uitkomen en waarin hij meespeelt, heeft hij geproduceerd. We zullen dus niet op het puntje van onze stoel zitten voor zijn terugkeer naar televisie, want dat zal er waarschijnlijk nooit van komen, behalve als het is om iets te presenteren, zoals hij gedaan heeft voor History of Swear Words.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen