search
Hoe '13 Reasons Why' werd afgerond met een net zo duister als onbevredigend einde
Series / Specials

Hoe '13 Reasons Why' werd afgerond met een net zo duister als onbevredigend einde

De serie 13 Reasons Why heeft hoofdpersonage Clay Jensen geen recht gedaan.

13 Reasons Why vertelde een hard verhaal en zou nooit een vrolijk einde hebben. De tienerdramaserie van Netflix is gebaseerd op de gelijknamige young adult-roman van Jay Asher. Door zijn verschillende verhaallijnen verkent en beeldt de show een breed scala aan sociale kwesties uit die de moderne jeugd beïnvloeden. Het eindigde dus ook wel wat duister, maar ook wel onbevredigend. Let op: SPOILERS!

13 Reasons Why bestaat uit vier seizoenen met het eerste seizoen dat gebaseerd is op het boek. De rest van de seizoenen zijn er niet meer op gebaseerd en zijn nieuwe verhalen. De serie draait om middelbare scholier Clay Jensen (Dylan Minnette) en de nasleep van de zelfmoord van medestudent Hannah Baker (Katherine Langford). Voor haar dood laat ze een doos met cassettebandjes achter waarop ze gedetailleerd vertelt waarom ze ervoor koos zichzelf van het leven te beroven, evenals de mensen die zij verantwoordelijk acht voor haar dood. De titel refereert naar de 13 redenen waarom ze zelfmoord pleegde.

Verhaal


Dit is het verhaal dat we volgen in het eerste seizoen. In het tweede seizoen proberen de betrokken personen verder te gaan met hun leven na de confronterende tapes uit het eerste seizoen. Een rechtszaak die de ouders van Hannah Baker aanspannen tegen de school zorgt ervoor dat de betrokkenen weer worden geconfronteerd met de gebeurtenissen op de tapes. Daarnaast zorgen polaroidfoto’s en bekentenissen voor nieuwe inzichten in de redenen voor Hannahs zelfmoord.

Het derde seizoen draait om Bryce Walker (Justin Prentice), die vermoord wordt, en de vraag wie hem vermoord heeft. Na zijn dood worden de vroegere daden van Bryce en wie hij is geworden in de nasleep van de vrijgave van Hannah's bandjes onderzocht. Het vierde en laatste seizoen gaat over de personages die zich voorbereiden op hun diploma-uitreiking.

Einde


In dat laatste seizoen zien we ook hoe de geestelijke gezondheid van Clay verslechtert. Hij heeft de meest traumatische middelbare schoolervaringen gehad die een persoon kan hebben, maar toch laat de serie hem naar de universiteit gaan om de rest van zijn leven te beginnen.



Dit is een anticlimactisch en bijna ongevoelig einde voor een serie die zijn stempel drukte door uiterst gevoelige onderwerpen te behandelen op een manier die bekritiseerd werd als minder dan ideaal. Het laat Clay niet toe om met zijn trauma om te gaan en het aan te pakken, wat bijna duisterder is dan hem erin te laten wegzakken en dan te groeien van zijn ervaringen.

Kijken?


Het eerste seizoen van 13 Reasons Why was een groot succes waardoor het vernieuwd werd voor een nieuw seizoen, maar misschien waren ze beter bij één seizoen gebleven, want de volgende drie seizoenen kregen tegenover het eerste seizoen vooral negatieve recensies.



Alle afleveringen van 13 Reasons Why zijn te zien op Netflix. Wel een waarschuwing dat er soms harde beelden te zien zijn, die misschien te veel kunnen zijn voor bepaalde mensen.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen