search
Scandinavische topper met 100% op Rotten Tomatoes: een betere bingewatch op Netflix is er niet
Series / Nieuws

Scandinavische topper met 100% op Rotten Tomatoes: een betere bingewatch op Netflix is er niet

De spannende serie 'Borgen' wil je het liefste in één keer afkijken.

Heb je zin om dit weekend een spannende serie te bingewatchen? Dan is er niks geschikter dan een goede Scandinavische serie, bijvoorbeeld het politieke drama Borgen.

Borgen is een Deense dramaserie. Het eerste seizoen kwam uit in 2010, waarna er nog drie volgden. De eerste drie seizoenen werden van 2010 tot 2013 gemaakt voor de Deense televisieomroep DR. In 2022 volgde het vierde seizoen, als coproductie met Netflix.

Keuzes


Het verhaal van de serie gaat over de ingewikkelde levens van de politici en reporters, die te maken hebben met de pieken en dalen in 'Borgen' ('Het Kasteel' in het Deens). Dat is de bijnaam voor het Deense parlementsgebouw.

Het centrale personage is politica Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen), die in de loop van het eerste seizoen aan de weg baant om premier te worden. Op dagelijkse basis moet ze keuzes maken tussen haar idealen en de politieke werkelijkheid. Ook haar persoonlijke leven zet ze op het spel.

Hoge score


Op Rotten Tomatoes heeft Borgen een zeer indrukwekkende beoordeling, die niet vaak voor komt. Alle seizoenen hebben namelijk een perfecte score van 100% op de tomatometer.Ook op IMDb krijgt de serie een hoge beoordeling, namelijk een 8,5. Vooral de geloofwaardige ontwikkeling van de personages in combinatie met het afwisselende en complexe plot wordt geprezen door critici. Er gebeurt enorm veel, maar door de manier waarop het is weergegeven blijft het goed te begrijpen.

Verfrissend


De critics consensus op Rotten Tomatoes luidt als volgt: "Borgen koppelt op verfrissende wijze een krachtig feministisch verhaal aan een heldere kijk op politieke machinaties – culminerend in een uitstekende standaarddrager voor het Deense drama".

Alle seizoenen van Borgen zijn te bekijken op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen