search
Briljant plan om 'Game of Thrones' af te ronden werd gedumpt door HBO
Series / Featured

Briljant plan om 'Game of Thrones' af te ronden werd gedumpt door HBO

'Game of Thrones' zou in eerste instantie anders eindigen, maar hiervoor werd een stokje gestoken.

The Wall Street Journal schreef onlangs een artikel over de showrunners van de fantasyhit, David Benioff en D.B. ("Dan") Weiss. Hierin werd onthuld dat het tweetal het fiks bekritiseerde einde eerst heel anders had gepland.

HBO was in die tijd eigendom van het telecombedrijf AT&T. Het plan van Benioff en Weiss, namelijk om het slot in de vorm van een filmtrilogie te gieten, werd door hogerhand resoluut afgewezen. Het duo kreeg vervolgens ook nog eens te maken met onrealistische eisen, waardoor ze uiteindelijk naar Netflix zijn verkast.

Geen interesse


Schrijver George R.R. Martin noemde in 2020 de plannen om Het lied van ijs en vuur middels een filmtrilogie af te maken. HBO wilde het echter bij een tv-format houden. Dit werden de dertien afleveringen van seizoen 7 en 8.

Benioff lichtte toe dat er totaal geen interesse was in een filmtrilogie. Hem werd te kennen gegeven dat "HBO [staat voor] 'home box office' en niet [voor] home away'". Hiermee ging duidelijk een dikke streep door het idee en het publiek kreeg de inmiddels bekende twee slotseizoenen te zien.

Onrealistisch verzoeken


Het bleef echter niet bij de afwijzing, aangezien dit wel vaker gebeurt in film- en tv-land. De makers kregen een aantal zotte ideeën op hun bord waar ze verder niks mee konden. Zo werd er een voorstel gedaan om mini-afleveringen te maken, die bedoeld zouden zijn voor mensen met een korte aandachtsspanne. Ook kwam het idee om de serie verticaal te filmen, zodat mensen makkelijker op hun telefoon konden kijken.



Voor de makers werkte dit duidelijk niet. Benioff: "Wanneer je een overeenkomst hebt voor vijf jaar, dan wil je een stabiel bedrijf zodat je je werk kunt doen zonder dat je wordt lastiggevallen. Dat wordt een beetje lastig als een telecombedrijf je overneemt. Uiteindelijk gingen we voor stabiliteit". Na de afronding van Game of Thrones vertrok het duo naar Netflix, waar ze inmiddels 3 Body Problem gemaakt hebben. De laatstgenoemde serie is overigens ook niet verticaal gefilmd.

Waar te zien?


Game of Thrones kun je zien op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen