search
Gene Roddenberry wilde dít geliefde personage niet in 'Star Trek: The Next Generation' om een ongelooflijke reden
Series / Featured

Gene Roddenberry wilde dít geliefde personage niet in 'Star Trek: The Next Generation' om een ongelooflijke reden

Gene Roddenberry was niet bepaald te porren, maar om een wel erg aparte reden.

De Star Trek-franchise heeft een uitgebreide verzameling aan persoonlijkheden opgeleverd. Het verhaal dat erachter zit is niet zelden minstens zo interessant als het personage zelf.

Dit geldt zeker voor Guinan, die vanaf het tweede seizoen van Star Trek: The Next Generation te zien was. Whoopi Goldberg vertelde in een interview met Television Academy dat het nog een uitdaging was om de rol te krijgen. Gene Roddenberry geloofde gewoon niet dat een gevestigde filmactrice in een tv-serie zou willen spelen.

Furore


Goldberg maakte halverwege de jaren 80 furore in The Color Purple en won later een Oscar voor haar rol in Ghost. De Amerikaanse actrice was echter helemaal weg van het scifi-genre.

Tegen LeVar Burton, die Geordi LaForge speelde in de serie, zei ze dan ook: "Het kan me niet schelen wie ik moet overtuigen, ik wil een rol in die serie".

Gevestigd


Maker Gene Roddenberry kon er echter met de pet niet bij. Hij snapte niet waarom een gevestigde Hollywoodster als Goldberg in vredesnaam met haar hoofd op tv wilde. En nog wel in een scifi-serie. "Gene dacht bij zichzelf 'dat mens spoort niet'," lacht Goldberg.



Goldberg wist Roddenberry echter te overtuigen, hoewel ze daarvoor wel alles uit de kast moest trekken. Ze vertelde hem namelijk over de inspirerende invloed van Nichelle Nichols als Nyota Uhura in Star Trek: The Original Series.

Doorlopen


Goldberg: "Ik zei tegen hem 'Gene, voordat Uhura te zien was waren er geen zwarte mensen in scifi te zien, en al helemaal niet als officier, zoals Uhura. Mede dankzij jou zijn er sinds die tijd ook zwarte Amerikanen te zien in scifi-series". Roddenberry ging van pure gekkigheid een hele berg scifi-series doorlopen, en Goldberg bleek gelijk te hebben.



Hierna creëerde de bedenker de rol van de mysterieuze Guinan, de barkeeper in Ten-Forward. Guinan werd hiermee een vast personage in de iconische hitserie. Zij was ook te zien in twee Star Trek-films en natuurlijk in Star Trek: Picard. Op deze manier maakte de Oscarwinnares haar droom werkelijkheid: in dezelfde franchise spelen als haar grote voorbeeld Nichols. Kijk Star Trek: The Next Generation op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen