search

Ons nieuws van woensdag 28 februari 2024

Recensie NPO Start-serie 'Irvine Welsh's Crime' seizoen 2
Recensie

Recensie NPO Start-serie 'Irvine Welsh's Crime' seizoen 2

De Schotse detective zit nog steeds vol rauwheid, emotie en overtuigend acteerwerk.

Regie: Trygve Allister Diesen, David Blair | Cast: Dougray Scott (Ray Lennox), Joanna Vanderham (Amanda Drummond), Ken Stott (Robert Toal), David Elliot (Tommy Stark), Derek Riddell (Richie Gulliver), e.a. | Afleveringen: 6 | Speelduur: 46-49 minuten | Jaar: 2023

Na een jarenlange zoektocht naar een zedendelinquent lijkt rechercheur Ray Lennox eindelijk tijd te krijgen om zijn eigen trauma te verwerken. Totdat een nieuwe zaak zich aandient. Dat Irvine Welsh's Crime geen doorsnee Britse detective is, werd in het eerste seizoen al duidelijk en de opvolger gaat op dezelfde voet verder: vol rauwheid, emotie en overtuigend acteerwerk.

Na de vondst van een reeks lijken stort Lennox zich weer volledig op het werk. Op het eerste oog hebben de slachtoffers niets gemeen, maar hun verwondingen zijn gelijk en geven een boodschap af. Aan Lennox en zijn partner Drummond de taak om de connectie tussen de slachtoffers te vinden en het mysterie op te lossen. Maar hun vorige zaak, de zoektocht naar een seriemoordenaar die het op jonge meisjes gemunt had, laat Lennox ook nu niet los.

De nieuwe zaak daagt hem opnieuw uit, waardoor zijn mentale gezondheid begint te wankelen. Drank en drugs liggen op de loer en al snel komen de herinneringen aan het seksueel misbruik uit zijn jeugd weer naar boven. De rechercheur wordt weer op sublieme wijze vertolkt door de Schotse Dougray Scott, die voor het eerste seizoen een welverdiende Emmy en een Schotse BAFTA ontving. Ook in het tweede seizoen levert Scott een indrukwekkende acteerprestatie en weet hij Lennox' innerlijke strijd overtuigend en vol emotie neer te zetten.

Als decor fungeert Edinburgh, waarvan vooral het grauwe straatleven wordt getoond. Deze Schotse stad is tevens de geboorteplaats van auteur Irvine Welsh, de schrijver van het boek waarop deze serie is gebaseerd. Hoewel seizoen twee plotinhoudelijk niets meer met dit boek te maken heeft, is de serie nog steeds doordrenkt met onderwerpen die typerend zijn voor Welsh, zoals het gewone volk, de donkere kant van de mens en het vele drugsgebruik.

Een kleine vergelijking met de film Trainspotting, ook uit de koker van Welsh, is snel gemaakt. Dit tweede seizoen weet namelijk ook een goede mengelmoes van ealisme en fantasie neer te zetten. De enorm ongemakkelijke en haast lachwekkende scènes rondom de seksistische rechercheur Stark worden afgewisseld met de diepdroevige en intense herbelevingen van Lennox, met daar tussendoor surrealistische scènes vanwege zijn neiging om naar de whisky te grijpen of een lijntje coke te snuiven.

Het tweede seizoen biedt meer ruimte voor de ontwikkeling van de andere personages. Zo krijgt partner Drummond een eigen verhaallijn waarin blijkt dat ze privé helemaal niet zo preuts is als ze doet voorkomen. Ook transgender Lauren en Lennox' therapeut leren we beter kennen. Allemaal krachtige vrouwen die opstaan tegen de dominantie van de mannen die hen omringen, maar qua diepgang en intensiteit komt niemand ook maar enigszins in de buurt van Lennox.

Het eerste seizoen moet je wel gezien hebben voordat je met het tweede begint, anders zijn de vele verwijzingen en flashbacks niet te volgen. Liefhebbers van gebruikelijke Britse detectives zullen misschien moeite hebben met het botheid van deze serie, alsook de polariserende opvattingen die erin worden geuit, maar zoals de titel al aangeeft is dit geen gewone crime; dit is crime op zijn Irvine Welsh. En daar hou je van of niet.

★★★★☆

Irvine Welsh's Crime is te zien bij NPO Start.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Recensie Prime Video-serie 'Lastpak: Noa Lang'
Recensie

Recensie Prime Video-serie 'Lastpak: Noa Lang'

Deze voetballende 'lastpak' mag zijn slechte imago dan als strijdbijl gebruiken, verder komt hij wonderwel oprecht over.

Regie: Bart van den Aardweg | Afleveringen: 4 | Speelduur: 33-42 minuten | Jaar: 2024

Het is alsof de makers van Noa Lang: Lastpak voorkennis hadden: precies in de periode dat de spraakmakende vleugelspeler door blessureleed niet op het veld te bewonderen valt, verschijnt op Prime Video een documentaire over zijn voetbal- en privéleven. Het is makkelijk om cynisch te reageren op de zoveelste realitysoap over een topsporter, maar de ironie wil dat een 'lastpak' als Lang zulke reacties juist als krachtvoer gebruikt. Reden genoeg om deze miniserie op zijn minst het voor(oor)deel van de twijfel te geven.

Voor een voetballer die zichzelf geen prater noemt, is Noa Lang in Lastpak opvallend vaak aan het woord. De lens van de camera lijkt voor de PSV-aanvaller een welkome uitlaatklep: alsof hij de miniserie doelbewust aangrijpt om alle vooroordelen richting zijn persoon zelf nog eens op een rijtje te zetten. Begrijpelijk, want die vooroordelen liegen er niet om. Niet voor niets begint de eerste aflevering met een audiofragment van Özkan Akyol, die de voetballer al eens op televisie omschreef als "een milde tbs-patiënt".

In die eerste aflevering valt ook de term 'problem child' - het werd dus Lastpak - en dat doet denken aan Jake Paul, de youtuber en bokser die vorig jaar óók zijn eigen documentaire kreeg. Beiden gedragen zich in de wedstrijdarena als opgefokte winnaars, die kritiek van vermeende 'haters' in hun voordeel gebruiken en hun slechte imago inzetten als strijdbijl.

Een belangrijk verschil is dat Paul er in zijn rol als influencer een extreme controledrift op nahoudt, die de makers van zijn Netflix-portret reduceerde tot figuranten in een éénmansshow. Hoe anders is dat bij Lang, die zich net zo bewust is van zijn imago, maar voor de verandering niét de indruk wekt dat hij een rol speelt. Onder een dekmantel van gemeend, maar vaak ook speels gemopper bewijst de getergde publiekstrekker zich stiekem als ideale(?) schoonzoon.

In Lastpak verschijnen zijn geharde vader, zijn liefdevolle moeder en vroegere trainers die het karakter van de voetballer proberen te duiden. Voor volgers van de sport is vooral de bijdrage van Manchester United-trainer Erik ten Hag interessant: in een van de afleveringen laat Lang onbeschaamd zijn appgeschiedenis met zijn oud-Ajax-trainer zien. Op een emotioneel betoog over zijn rol bij de club uit Amsterdam (medio 2019) volgde nooit een reactie.

Kleine plukjes uit het leven van Lang toveren een onwillekeurige glimlach op het gezicht. Zo heeft de voetballer een liefde voor mooie auto's, maar kan hij er niet mee omgaan; op zijn eigen parkeerterrein botst hij een deel van de bumper aan gort en in de parkeergarage opent hij zijn deur onhandig tegen een pilaar. Een Belgische ambtsdienaar legt hem eind 2022 uit dat zijn rijverbod (uitgevaardigd na een flitser) pas na het weekend ingaat; dat geeft Lang nog net gelegenheid om zich zonder hulpchauffeur bij het Nederlands elftal te melden.

Dat de documentaire toch nalaat om verder te overtuigen, heeft vooral met de vorm en de lengte te maken. Inwisselbare dronebeelden en atmosferische muziek, bij vlagen voorzien van door Lang gemompelde voice-overs, geven de serie een geforceerd gelikte uitstraling, die verder om zeep wordt geholpen door de koeienletters waarmee namen en (tussen)titels in beeld worden gebracht.

Met een totale lengte van nog geen tweeënhalf uur had deze serie nog wel wat extra inhoud kunnen gebruiken, maar voor een reis naar Qatar (waar Lang op het WK als wisselspeler fungeerde) was waarschijnlijk geen budget. In plaats daarvan beleven we de kwartfinale van het toernooi met de familie van de voetballer, die een paar dagen later, zo blijkt, Noa's klaagzang over de scheidsrechter en de dramatische afloop mocht aanhoren. Dat scheelt dan toch weer: hoeven we als kijkers in ieder geval niet nog een keer die vreselijke penalty's te aanschouwen.

★★★☆☆

Lastpak: Noa Lang is te zien bij Prime Video.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Gene Roddenberry wilde dít geliefde personage niet in 'Star Trek: The Next Generation' om een ongelooflijke reden
Series / Featured

Gene Roddenberry wilde dít geliefde personage niet in 'Star Trek: The Next Generation' om een ongelooflijke reden

Gene Roddenberry was niet bepaald te porren, maar om een wel erg aparte reden.

De Star Trek-franchise heeft een uitgebreide verzameling aan persoonlijkheden opgeleverd. Het verhaal dat erachter zit is niet zelden minstens zo interessant als het personage zelf.

Dit geldt zeker voor Guinan, die vanaf het tweede seizoen van Star Trek: The Next Generation te zien was. Whoopi Goldberg vertelde in een interview met Television Academy dat het nog een uitdaging was om de rol te krijgen. Gene Roddenberry geloofde gewoon niet dat een gevestigde filmactrice in een tv-serie zou willen spelen.

Furore


Goldberg maakte halverwege de jaren 80 furore in The Color Purple en won later een Oscar voor haar rol in Ghost. De Amerikaanse actrice was echter helemaal weg van het scifi-genre.

Tegen LeVar Burton, die Geordi LaForge speelde in de serie, zei ze dan ook: "Het kan me niet schelen wie ik moet overtuigen, ik wil een rol in die serie".

Gevestigd


Maker Gene Roddenberry kon er echter met de pet niet bij. Hij snapte niet waarom een gevestigde Hollywoodster als Goldberg in vredesnaam met haar hoofd op tv wilde. En nog wel in een scifi-serie. "Gene dacht bij zichzelf 'dat mens spoort niet'," lacht Goldberg.



Goldberg wist Roddenberry echter te overtuigen, hoewel ze daarvoor wel alles uit de kast moest trekken. Ze vertelde hem namelijk over de inspirerende invloed van Nichelle Nichols als Nyota Uhura in Star Trek: The Original Series.

Doorlopen


Goldberg: "Ik zei tegen hem 'Gene, voordat Uhura te zien was waren er geen zwarte mensen in scifi te zien, en al helemaal niet als officier, zoals Uhura. Mede dankzij jou zijn er sinds die tijd ook zwarte Amerikanen te zien in scifi-series". Roddenberry ging van pure gekkigheid een hele berg scifi-series doorlopen, en Goldberg bleek gelijk te hebben.



Hierna creëerde de bedenker de rol van de mysterieuze Guinan, de barkeeper in Ten-Forward. Guinan werd hiermee een vast personage in de iconische hitserie. Zij was ook te zien in twee Star Trek-films en natuurlijk in Star Trek: Picard. Op deze manier maakte de Oscarwinnares haar droom werkelijkheid: in dezelfde franchise spelen als haar grote voorbeeld Nichols. Kijk Star Trek: The Next Generation op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Michael Fassbender en George Clooney maken grote spionage-serie
Series / Nieuws

Michael Fassbender en George Clooney maken grote spionage-serie

Fassbender gaat het na een lange loopbaan als filmacteur ook eens proberen als hoofdrolspeler in een serie.

Michael Fassbender zal naar verluidt de hoofdrol gaan spelen in de door George Clooney geregisseerde spionage-serie The Department, een productie van Smokehouse Pictures, MTV Entertainment Studios and 101 Studios.

De serie is een nieuwe versie van Eric Rochants Franse spionage-serie The Bureau, die gemaakt werd door Canal+ en Matthieu Kassovitz als hoofdrolspeler had.

Bijzondere serie


The Bureau ging over Guillaume Debailly, die lid is van een speciale tak van de Franse geheime dienst en na een zes jaar durende undercover-missie in Damascus terugkeert in Frankrijk.

Debailly heeft moeite om zijn valse identiteit en een affaire met een Syrische vrouw los te laten, maar bevindt zich uiteindelijk in een strijd tussen de Franse geheime dienst en de CIA.

Snel voor de camera's


De serie werd geroemd om het feit dat geopolitieke problemen werden aangestipt en dat de psychologie van de hoofdpersonages tot in detail werd ontleed.



De opnames van de Engelstalige versie van Clooney zullen dit voorjaar al beginnen in Londen. De uiteindelijke serie zal te streamen zijn via SkyShowtime.

In 2025 of dit jaar nog?


Keith Cox, Nina L. Diaz, David Glasser, Ron Burkle, David Hutkin, Alex Berger, Ashley Stern, Pascal Breton en Bob Yari zijn allen uitvoerend producenten van The Department.

Het is nog onduidelijk wanneer The Department precies te streamen zal zijn.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Seizoen 2 Netflix-hit 'Beef' krijgt meerdere topacteurs
Series / Nieuws

Seizoen 2 Netflix-hit 'Beef' krijgt meerdere topacteurs

Het eerste seizoen viel flink in de prijzen, dus de grootste talenten hebben wel oor naar een stukje hiervan.

Jake Gyllenhaal en Anne Hathaway, die we eerder al samen zagen in de films Brokeback Mountain en Love and Other Drugs zullen herenigd worden in het tweede seizoen van de Emmy-winnende anthology-serie Beef op Netflix.

Deadline bracht het nieuws naar buiten, en weet ook te melden dat de getalenteerde nieuwkomers Charles Melton (May December) en Cailee Spaeny (Priscilla) ook te zien zullen zijn als een koppel dat ruzie heeft met het koppel gespeeld door Gyllenhaal en Hathaway.

Succesvolle anthology


Volgens Deadline zal Netflix op zeer korte termijn officieel het groene licht geven voor het tweede seizoen. Niet meer dan logisch ook, want Beef won de laatste maanden heel wat belangrijke prijzen.

Het door Steven Yeun en Ali Wong aangevoerde eerste seizoen geldt nog steeds als de best gerecenseerde nieuwe serie van 2023 op Metacritic met een score van 86/100.

Meer Beef


Serie-bedenker Lee Sung Jin sprak vorige maand al over de mogelijkheid van een tweede seizoen, maar gaf toen nog aan dat Netflix nog moest aangeven of ze interesse hadden.



Maar nu lijkt het dus zo goed als zeker dat we waarschijnlijk in 2025 kunnen rekenen op een tweede seizoen van Beef.

Al gekeken?


Het eerste seizoen van Beef is ondertussen gewoon te streamen via Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Hoofdrolspeelster 'Star Wars: The Acolyte' licht een tipje van de sluier op over het verhaal van de serie
Series / Nieuws

Hoofdrolspeelster 'Star Wars: The Acolyte' licht een tipje van de sluier op over het verhaal van de serie

Amandla Stenberg onthult in een interview wat we kunnen verwachten in deze bijzondere prequelserie.

De eerste live-actionserie die zich afspeelt in de tijd van de High Republic is met Star Wars: The Acolyte een feit. Amandla Stenberg sprak met CMagazine over het werken op de set, het verbod om teveel te delen en natuurlijk de context van de serie.

Haar personage is een padawan die met een Jedi, gespeeld door Lee Jung-jae (Squid Game) op het spoor komt van een aantal misdrijven in de Republiek. Star Wars: The Acolyte duikt in de vraag hoe de Jedi in Star Wars: The Phantom Menace zo ongelooflijk de plank missloegen met betrekking tot de Sith.

Uitgedaagd


Stenberg voelde zich behoorlijk uitgedaagd door het werken op de Star Wars-set. "Er wordt ongelooflijk hard gewerkt, en het is competitiever dan alles wat ik eerder heb meegemaakt," aldus de jonge actrice.

Verder is daar de overeenkomst die ze heeft getekend ('non disclosure agreement') waardoor ze moet oppassen met hetgeen ze zegt over verhaal. Dit weerhoudt Stenberg er echter niet van om toch een tipje van de sluiter op te lichten.

Stevig verankerd


Stenberg: "Het is een vreedzame tijd, met een stevig verankerd instituut. De ideeën over wat de Force is en hoe die wel en niet werkt waren behoorlijk streng. Daar mocht je gewoon niet aan tornen. In 'Star Wars: The Acolyte' kijken we dus hoe deze periode er aan bijdroeg dat 100 jaar later alles helemaal fout ging".

Bekijk op instagram


George Lucas gaf al eerder aan dat de Jedi veel te makkelijk dachten over hun tegenstanders. "Het aparte is dat iedereen destijds dacht dat ze gelijk hadden. De Jedi dachten dat ze gelijk hadden, maar dat was dus totaal niet zo. Die dynamiek willen we verkennen in de prequel," aldus Stenberg.

Waar en wanneer te zien?


Star Wars: The Acolyte wordt in de loop van 2024 verwacht op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Bedenker 'The X-Files' over de toekomst van het duo Mulder en Scully
Series / Nieuws

Bedenker 'The X-Files' over de toekomst van het duo Mulder en Scully

De oorspronkelijke bedenker deelt zijn gedachtes over de toekomst van de geliefde scifi-serie.

The X-Files was een unieke serie die in eerste instantie liep van 1993 - 2002. Na de films die zijn gemaakt, kwamen er respectievelijk in 2016 en 2018 nog twee aanvullende seizoenen. Momenteel is Black Panther-regisseur Ryan Coogler bezig met een reboot.

Carter zelf sprak onlangs met The Wrap over zijn eigen betrokkenheid bij dit project. Deze is betrekkelijk klein, maar de bedenker kijkt positief naar Cooglers ideeën. Zelf is hij uitsluitend geïnteresseerd wanneer de oorspronkelijke acteurs David Duchovny en Gillian Anderson terug zouden keren.

Graancirkels


De serie had niet op een beter tijdstip kunnen beginnen. UFOs, graancirkels en technologie stonden toen ontzettend sterk in de belangstelling. De jaren 90 waren daarnaast ook nog eens de aanloop naar het internet en social media.

Nadat The X-Files in 2018 redelijk definitief eindigde, pakte Coogler het format op en heeft inmiddels een aantal gesprekken gevoerd met Carter zelf. De maker staat positief tegenover de nieuwste reboot en heeft zijn zegen gegeven.

Cheerleader


Carter: "Mijn enige betrokkenheid bij de reboot is die van cheerleader. Ik sta langs de zijlijn en moedig de makers aan, meer niet. Van Disney mag ik hier niet over praten, maar ik heb Coogler een aantal malen gesproken en hij heeft goede ideeën".



"De enige reden om meer betrokken te zijn zou een terugkeer van David [Duchovny] en Gillian [Anderson] zijn. Wanneer mensen me vragen wat 'The X-Files' zo succesvol maakte, dan zeg ik dat het de chemie tussen de twee hoofdrolspelers was. Uiteindelijk heeft dit de serie groot gemaakt," besluit Carter.

Kleine kans


De kans op terugkeer van de hoofdrolspelers is betrekkelijk klein. Anderson gaf bijvoorbeeld al aan dat de serie voor haar een afgerond geheel vormt. We zullen dus nog even geduld moeten hebben om te zien in welke vorm Coogler het iconische verhaal gaat gieten. Kijk The X-Files op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Bijzonder gedreven acteur uit 'Avatar: The Last Airbender' bekeek de originele reeks maar liefst 26 keer
Series / Nieuws

Bijzonder gedreven acteur uit 'Avatar: The Last Airbender' bekeek de originele reeks maar liefst 26 keer

Deze Avatar-ster dook helemaal in de originele serie om zich voor te bereiden op zijn rol.

De nieuwe Netflix-serie Avatar: The Last Airbender is een enorm groot succes en één van de beste series op de streamingdienst. Avatar-ster Gordon Cormier liet weten hoe hij zich voorbereid heeft op deze hitserie.

Avatar: The Last Airbender is vooral zo populair geworden, doordat de serie trouw blijft aan het bronmateriaal. De showrunners vonden het dan ook extra belangrijk om bepaalde elementen uit de originele serie terug te laten komen of zich daardoor te laten inspireren.

Gordon Cormier


Cormier speelt in de rol van Aang en er rustte dan ook een heel belangrijke taak op zijn schouders, vooral ook omdat de vorige live-action Avatar niet hele positieve reacties had gekregen.

Om ervoor te zorgen dat Avatar: The Last Airbender een groot succes zou worden, heeft de acteur zich goed voorbereid. In een interview met The Hollywood Reporter liet Cormier weten wat hij gedaan heeft voor zijn rol.

De voorbereiding


Hij verklapte dat hij de originele serie tientallen keren heeft gekeken om zich voor te bereiden op zijn rol: "Ik heb [de animatieserie] 26 keer bekeken, omdat ik een groot fan was geworden."



Het komt wel vaak voor dat een acteur het bronmateriaal bekijkt om zich voor te bereiden, maar voor Cormier was dat niet helemaal het geval. Hij onthulde namelijk: "Ik heb er niet eens echt naar gekeken om mijn personage te bestuderen, alleen de eerste keer. Daarna heb ik het opnieuw bekeken voor de lol, en nog een keer en nog een keer."

Netflix


Doordat Cormier de serie zo vaak heeft gezien, heeft hij zijn personage echt goed leren kennen en is het hem gelukt om het verhaal van Aang om te zetten in een duistere live-action op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
De nieuwe serie 'Pact met de Duivel' is vanaf vrijdag te zien op Prime Video
Series / Nieuws

De nieuwe serie 'Pact met de Duivel' is vanaf vrijdag te zien op Prime Video

Een enorm proces in de Nederlandse rechtbank over zeven moorden, vijf moordpogingen en tien verdachten.

Prime Video komt aankomende vrijdag met een nieuwe Nederlandse docureeks over een zaak die duurde van 2007 tot 2017: de Passage-zaak. Ben je dol op misdaad, dan is dit zeker een reeks die je niet wil missen.

De Passage-zaak is de voorloper van het Marengo-proces en er zijn veel vragen over de gang van zaken tijdens het proces: Is het proces in de rechtbank wel eerlijk verlopen? En is de inzet van kroongetuigen geoorloofd in dit geval?

Pact met de Duivel


De docuserie volgt een van de grootste justitiële onderzoeken naar een reeks van liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. Er waren zeven moorden, vijf moordpogingen en tien verdachten.

In de docuserie zien we beelden die uitgezonden werden op de Nederlandse televisie en er zijn interviews met onder andere minister van Justitie Dilan Yeşilgöz. De dochter van de tot levenslang veroordeelde Dino Soerel werkte mee aan de reeks.

Vrijdag te zien


De zesdelige docuserie Pact met de Duivel met de voice-over van Ewout Lowie kun je vanaf aankomende vrijdag 1 maart kijken op Prime Video. Hieronder zie je de recente trailer.



foto: Amazon MGM Studios / Peet Gelderblom
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Netflix gaat de prijzen alweer omhoog gooien: straks boven de 20 euro per maand?
Series / Nieuws

Netflix gaat de prijzen alweer omhoog gooien: straks boven de 20 euro per maand?

Netflix is volgens marktanalysten van plan om de prijzen op te hogen: wat gaat er gebeuren met alle abonnees?

Al vanaf het begin was Netflix een grote concurrentie voor andere streamingdiensten en met exclusieve Netflix-series bleef de streamingdienst één van de meest populaire. De competitieve wereld zorgt er echter voor dat Netflix een aantal nieuwe plannen heeft die misschien niet in de smaak zullen vallen bij abonnees.

Vorig jaar introduceerde Netflix een nieuw soort account: een met advertenties. Deze werd in november voor het eerst toegepast in enkele landen, waaronder in de Verenigde Staten. Het grote voordeel? Dat abonnement kost maar $6,99 in plaats van $11,99.

Abonnement


Afgelopen oktober verhoogde Netflix al de prijzen in de VS met enkele dollars en ook sommige Europese landen kregen te maken met de prijsverhoging.

Dat was heel opvallend, omdat de streamingdienst enkele maanden daarvoor had gezegd een jaar lang de prijzen niet aan te passen. Ondanks de prijsverhoging bleef Netflix groeien, maar wat gaat er gebeuren met het nieuwe plan?

Prijsverhoging


Marktanalisten van UBS Securities verwachten dat de prijzen van Netflix nog fors zullen stijgen. Ze verwachten dat Netflix "een grotere hap uit het totale tv-kijken zal halen."



Hun verwachtingen zijn op dit moment nog slechts theoretisch, aangezien er nog geen officiële prijsverhoging aangekondigd is. Hoeveel de prijzen zullen stijgen is dan ook nog niet te zeggen, maar hopelijk blijft het een realistische prijs en hoeven abonnees straks niet meer dan €20 per maand op te hoesten.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
SerieTotaal tipt: epische actie op Netflix en nog twee aanraders op streaming
Series / Specials

SerieTotaal tipt: epische actie op Netflix en nog twee aanraders op streaming

Avatar: The Last Airbender is de grootste release, maar The Curse de meest interessante.

Op SerieTotaal verschijnen dagelijks nieuwe recensies van nieuwe series op televisie en de bekende streamingdiensten. Hieronder drie interessante nieuwe releases, met links naar onze recensies.

Avatar: The Last Airbender





★★★☆☆

Synopsis: Een jongen die bekendstaat als de Avatar, moet de vier elementaire krachten beheersen om een door oorlog verscheurde wereld te redden en het op te nemen tegen een wrede vijand.

Recensie: "Netflix' bibliotheek van verfilmingen van populaire animatieseries bevat voltreffers zoals One Piece en missers als Cowboy Bebop, waarvan vrijwel direct na de vernietigende kritieken duidelijk werd dat er geen vervolgseizoen zou komen. Avatar: The Last Airbender valt daar ergens tussenin." [/i]

Lees de rest van de recensie.

De Gijzeling in de Apple Store





★★★☆☆

Synopsis: Slachtoffers, politiemedewerkers en medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst spreken voor het eerst over hun belevingen tijdens een van de grootste gijzelingen van ons land. Het exclusieve beeldmateriaal, met unieke beelden en geluidsopnames van de gijzeling, en de persoonlijke interviews geven een indringende weergave van deze aangrijpende gebeurtenis op 22 februari 2022.

Recensie: "Inmiddels is duidelijk dat er enige sympathie voor A. mag zijn, maar niet meer dan een beetje. Bewaar die sympathie maar voor de politie, want 22 februari 2022 leverde maar één dode op en dat was de dader."

Lees de rest van de recensie.

The Curse





★★★★☆

Synopsis: Een vermeende vloek verstoort het leven van een pasgetrouwd stel dat probeert een kind te verwekken terwijl ze ook hun eigen nieuwe woonprogramma presenteren.

Recensie: "'Door de combinatie van alle bovengenoemde elementen neemt The Curse de kijker mee in waanbeelden, wat dusdanig meesterlijk gebeurt dat over de echtheid van de vloek altijd twijfel blijft bestaan. The Curse is vooral een serie om door te worden meegevoerd. Zeker je tijd waard, zowel letterlijk als emotioneel."

Lees de rest van de recensie.

Alle nieuwe recensies


Op onze overzichtspagina vind je alle nieuwe recensies van series op streaming en televisie.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Vanaf morgen zijn een favoriete filmreeks en meer bekende titels niet meer op Netflix te streamen
Films / Netflix Kijktip

Vanaf morgen zijn een favoriete filmreeks en meer bekende titels niet meer op Netflix te streamen

The Karate Kid en enkele andere bekende films zie je in maart niet meer op Netflix.

Netflix gaat morgen een reeks grote films offline zetten. Mocht je vanavond dus nog een van onderstaande films kijken, dan is ons advies: doen! In maart zie je de reeks films namelijk niet meer op de streamingdienst.

Je hebt bijvoorbeeld de laatste kans om de vijf films in de geliefde The Karate Kid-filmreeks te kijken. Op de streamer staan nu de drie originele films met Ralph Macchio als de jonge Daniel LaRusso, The Next Karate Kid met de jonge Hilary Swank en de reboot met Jaden Smith en Jackie Chan.

Meer grote films


Maar er gaan meer grote films verwijderd worden. Zo verdwijnen de misdaadfilm 21 uit 2008 met onder andere Jim Sturgess, Kate Bosworth en Kevin Spacey en de dramafilm World Trade Center uit 2006 met Nicolas Cage, Michael Pena en Maria Bello.

Eén van de betere films die verwijderd wordt is Fences van en met Denzel Washington, en met een toprol van actrice Viola Davis. Het drama staat op 92 procent op de Tomatometer en Davis won de Oscar voor Beste vrouwelijke bijrol.

Complete lijst


Vanaf morgen kun je de volgende films niet meer zien op Netflix, dus grijp snel je kans.

The Karate Kid
The Karate Kid
The Karate Kid II
The Karate Kid III
The Next Karate Kid

Double Jeopardy
Fall
Inferno
Into the Deep
Fences

Paradise Highway
Think Like a Man
Weapon of Choice
World Trade Center

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Onherkenbaar: de oorspronkelijke pilot van 'Gilmore Girls' was totaal anders
Series / Specials

Onherkenbaar: de oorspronkelijke pilot van 'Gilmore Girls' was totaal anders

De eerste pilot van 'Gilmore Girls' werd nooit uitgezonden, en dat is misschien maar beter ook.

Voordat een serie volledig wordt gemaakt, wordt er meestal een pilotaflevering gefilmd. Dit is een losse aflevering waarin het verhaal begint en we de personages voor het eerst zien. Maar dit gaat niet altijd meteen goed.

De pilot wordt namelijk niet altijd geaccepteerd. Of er worden last-minute toch nog veranderingen gedaan aan de serie, waardoor de pilot niet meer klopt. Dat was het geval bij de populaire serie Gilmore Girls.

Veranderingen


Het eerste seizoen van Gilmore Girls kwam uit in 2000. De serie gaat over de levens van jonge moeder Lorelai Gilmore (Lauren Gilmore) en haar tienerdochter Rory (Alexis Bledel) in het kleine plaatsje Stars Hollow.

De serie had al een pilot gefilmd, maar vanwege last-minute veranderingen in de cast moest deze opnieuw gefilmd worden. Er zijn toen ook een hoop dingen veranderd in het verhaal.

Dean en Suki


Hoewel we ons nu geen andere acteurs kunnen voorstellen als de personages in Gilmore Girls, waren er een paar bijna niet te zien in de serie. In de pilot werd de rol van Rory's toekomstige vriendje Dean niet gespeeld door Jared Padalecki, maar Nathan Wetherington.



Ook Melissa McCarthy had haar grote doorbraak als Suki St. James bijna niet gehad. De rol ging in eerste instantie naar Alex Borstein, die ook in de oorspronkelijke pilot te zien is. Door een ander contract kon zij de rol uiteindelijk niet aannemen.

Geen Luke


Verbazingwekkend genoeg is er een enorm belangrijk personage dat we bijna niet in de serie hadden gezien: Luke. In het originele script was de eigenaar van de koffiezaak in Stars Hollow een chagrijnige vrouw genaamd Daisy.

In de nieuwe pilot wilde het netwerk graag een extra mannelijk personage in de serie. En dat werd gelukkig Luke. De originele pilot werd uiteindelijk nooit uitgezonden, maar er zijn online wel delen van te zien. Bekijk Gilmore Girls op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Vanaf vrijdag kun je de epische en historische oorlogsfilm 'Napoleon' dan eindelijk kijken op Apple TV+
Films / Nieuws

Vanaf vrijdag kun je de epische en historische oorlogsfilm 'Napoleon' dan eindelijk kijken op Apple TV+

Aangekondigd als Apple TV+ Original: pas na 3,5 op de streamingdienst te zien.

De grote en epische oorlogsfilm Napoleon werd aangekondigd als een Apple TV+ Original. Geen andere grote Hollywoodstudio of streamingdienst durfde geld te steken in het ambitieuze project van regisseur Ridley Scott.

Op 14 november 2023 ging de film met Joaquin Phoenix als Napoleon en Vanessa Kirby als zijn geliefde Joséphine in première en nu na zo'n 3,5 maand verschijnt de film pas op de streamingdienst van Apple.

Ontvangst en opbrengst


Uiteraard hoort een film als Napoleon thuis op het grote doek. De film bevat enorme veldslagen en geweldige muziek van Martin Phipps. Toch wist het spektakel niet helemaal te overtuigen, getuige de slechts 58 procent op de Tomatometer na 329 recensies.

Het publiek geeft 59 procent op Rotten Tomatoes en een 6,4 op de IMDb en wist de film zeker te vinden. Er werd wereldwijd zo'n 221 miljoen dollar opgehaald, waarvan ruim 7 miljoen afkomstig is uit Nederland.

Duur


Tegenover de opbrengst staat een prijskaartje dat geschat wordt op zo'n 130 tot 200 miljoen dollar en dat zorgt ervoor dat de film is geflopt op het witte doek. Van de bruto opbrengst keert zo'n 55 procent terug naar de investeerders.



Samen met producties als Killers of the Flower Moon en Masters of the Air zorgt Napoleon er wel voor dat Apple TV+ flink in de schijnwerpers komt te staan. Het aantal abonnees is de afgelopen periode flink toegenomen en wie weet zorgt Napoleon voor een nieuwe boost.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Sensuele en spannende Netflix Original weet Top 10 te veroveren
Films / Netflix Kijktip

Sensuele en spannende Netflix Original weet Top 10 te veroveren

Op de tweede plaats staat Kelly Rowland met de thriller Mea Culpa van Tyler Perry.

De Netflix Top 10 met films wordt op dit moment aangevoerd door de misdaadthriller The Silencing. Op de plaats eronder staat de nieuwe Netflix Original Mea Culpa met actrice/zangeres Kelly Rowland, een van de drie leden van Destiny's Child.

Rowland speelt in Mea Culpa het personage Mea, een strafrechtadvocaat die de zaak aanneemt van een kunstenaar die wordt beschuldigd van moord. Ze moet kiezen tussen familie, plicht en haar eigen gevaarlijke verlangens.

Rotten Tomatoes


De sensuele thriller van Netflix en regisseur Tyler Perry kan niet rekenen op heel veel steun. Op de Tomatometer staat de film op slechts 21 procent na 14 recensies.

Zo schrijft Lisa Kennedy van New York Times: "Is het creëren van een ‘guilty pleasure’ iets waar een regisseur naar kan - of zelfs zou moeten - streven? Dat is een van de vragen die aanwezig is tijdens de opzettelijk stomende thriller ‘Mea Culpa’ van schrijver-regisseur Tyler Perry."

Publiek


Ook het publiek is niet zo over de film te spreken. 37 procent als Audience Score op Rotten Tomatoes is niet sterk en de 4,1 op de IMDb kan ook zeer zwak genoemd worden.



Sinds afgelopen vrijdag vind je de film op Netflix en op dit moment staat Mea Culpa op de tweede plaats in de Netflix Top 10. Andere rollen komen van Trevante Rhodes, Sean Sagar, Nick Sagar, RonReaco Lee, Shannon Thornton en Angela Robinson.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Netflix onthult 40 gloednieuwe series en seizoenen in maart: Ontdek ze allemaal
Series / Nieuws

Netflix onthult 40 gloednieuwe series en seizoenen in maart: Ontdek ze allemaal

Naast veel nieuwe Originals zie je deze maand veel bekende topseries van iets langer geleden.

Een nieuwe maand staat voor de deur en Netflix heeft alvast genoeg paraat om je ook in maart flink te kunnen vermaken. Hieronder het overzicht van alle nieuwe series die in maart op de streamingdienst verschijnen.

Eerder plaatsten we al het overzicht van wat kijkers in maart kunnen verwachten op Netflix. Hierin zijn de grootste series uitgelicht die de kijkers komende maand kunnen verwachten. Lees hiervoor ook het artikel: Netflix in maart: 8 intrigerende topseries die je niet wilt missen.


1 maart
Aníkúlápó: Rise of the Spectre (seizoen 1)
Blood & Water (seizoen 4)
CSI: Crime Scene Investigation (seizoen 10-15)
Doctor Slump (seizoen 1 - aflevering 11)
Furies (seizoen 1)
Maamla Legal Hai (seizoen 1)
Resident Alien (seizoen 1)
Somebody Feed Phil (seizoen 7)


2 maart
Captivating the King (seizoen 1 - aflevering 15)
Doctor Slump (seizoen 1 - aflevering 12)


3 maart
Captivating the King (seizoen 1 - aflevering 16)

5 maart
The Program: Cons, Cults, and Kidnapping (seizoen 1)

6 maart
Full Swing (seizoen 2)
Love is Blind (seizoen 6 - aflevering 12)
Supersex (seizoen 1)
The Blacklist (seizoen 10)


7 maart
ARA San Juan: El submarino que desapareció (seizoen 1)
Das Signal (seizoen 1)
Delicious in Dungeon (seizoen 1 - aflevering 10)
The Gentlemen (seizoen 1)


8 maart
Doctor Slump (seizoen 1 - aflevering 13)
Hacks (seizoen 1)


9 maart
Doctor Slump (seizoen 1 - aflevering 14)
Queen of Tears (seizoen 1)


11 maart
Young Royals (seizoen 3 - aflevering 1-5)

12 maart
Turning Point: The Bomb and the Cold War (seizoen 1)

13 maart
Bandidos (seizoen 1)

14 maart
Delicious in Dungeon (seizoen 1 - aflevering 11)
Girls5eva (seizoen 3)


15 maart
Below Deck (seizoen 7)
Dakgangjeong (seizoen 1)
Doctor Slump (seizoen 1 - aflevering 15)
Mano de hierro (seizoen 1)
Monk (seizoen 1-8)
The Outreau Case: A French Nightmare (seizoen 1)


16 maart
Doctor Slump (seizoen 1 - aflevering 16)

18 maart
Young Royals (seizoen 3 - aflevering 6)

19 maart
Physical: 100 (seizoen 2)
Siempre reinas (seizoen 2)


21 maart
3 Body Problem (seizoen 1)
Delicious in Dungeon (seizoen 1 - aflevering 12)


22 maart
Buying Beverly Hills (seizoen 2)

24 maart
The Real Housewives of Salt Lake City (seizoen 1)

27 maart
Testament: The Story of Moses (seizoen 1)
The Believers (seizoen 1)


28 maart
Delicious in Dungeon (seizoen 1 - aflevering 13)
Ronja Rövardotter (seizoen 1)


29 maart
Is it Cake? (seizoen 3)


Let op: dit overzicht is voorlopig. De streamingdienst kan te allen tijde beslissen om bepaalde titels toe te voegen, te annuleren of uit te stellen.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
De laatste scène van de jaren 80-komedie 'ALF' is en blijft hartverscheurend en onbegrijpelijk
Series / Specials

De laatste scène van de jaren 80-komedie 'ALF' is en blijft hartverscheurend en onbegrijpelijk

De populaire jaren tachtig sitcom ALF gaat over de Tanners die buitenaards wezen in huis nemen.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
De Tanners, een doorsnee Amerikaanse familie, krijgen plots buitenaards bezoek. Een ufo crasht in hun garage, zo ontdekken ze dat ze te maken hebben met een bezoeker van een andere planeet. Hun leven zal nooit meer hetzelfde zijn.

De serie ALF was in de jaren tachtig populair. Een echte sitcom waar humor toch wel de boventoon speelde. Alf was een harig, arrogant en klein onooglijk wezen van de planeet Melmac. De Tanners besluiten de alien in hun gezin op te nemen, maar alleen onder de voorwaarde dat hij zich nooit laat zien aan andere mensen.

Hilarische tv-momenten


Dat levert natuurlijk hilarische tv-momenten op. Zeker wanneer Alf in de gaten krijgt dat er ook een huiskat rondloopt. Hij vindt katten namelijk een delicatesse. Alf vindt het leven op aarde nog niet zo slecht en begint zich echt als een mens te gedragen. Toch blijft hij zich superieur voelen en laat zich dan ook regelmatig uit over hoe stom mensen wel niet kunnen zijn.

Met vier seizoenen en honderdenvier afleveringen heeft de serie het Amerikaanse en Europese publiek enorm vermaakt. Echter, de allerlaatste aflevering waarin we afscheid moeten nemen van ALF is eigenlijk onbegrijpelijk en best wel absurd. Wat iedereen probeerde te voorkomen gebeurt uiteindelijk toch!

Planeet Melmac


Vier jaar lang probeert ALF uit handen van de militaire wetenschap te blijven, maar als hij door zijn vrienden Rhonda en Skippy van de planeet Melmac eindelijk zou worden opgehaald lukt het hem niet om aan boord te geraken en lijkt het alsof hij ten prooi valt aan die militaire groep wetenschappers. Het is het einde van de serie.



ALF is bedacht door poppenspeler Paul Fusco en Tom Patchett. Mihaly ‘Michu’ Meszaros heeft al die jaren de stem ingesproken van ALF. Paul Fusco zelf heeft de levensgrote pop altijd bediend.

Harig Wezen


Naast het harige wezen werden de hoofdrollen vertolkt door Max Wright als Willie Tanner, Anne Shedeen als Kate Tanner, Andrea Elson als Lynn Tanner en Benji Gregory als Brian Tanner.



Er wordt gefluisterd dat het opnemen van deze serie niet eenvoudig was. Vooral voor Max Wright bleek het bijna onmogelijk tegen een pop te spelen. Hij verliet de set direct na dat hij de laatste scène had opgenomen. In 1996 verscheen de film ALF.

ALF is te zien op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Laatste artikelen

Bekijk alle artikelen

Meest gelezen artikelen

  1. 1. Deze langlopende scifi-serie eindigde met één van de meest gehate finales aller tijden

  2. 2. Mysterieuze sciencefictionserie heeft Netflix al bijna 6 weken in zijn greep: is het voldoende?

  3. 3. "Sherlock, ontmoet je gelijke": critici op Rotten Tomatoes zijn laaiend enthousiast over dit gloednieuwe moordmysterie

  4. 4. Met de beruchte 0% op Rotten Tomatoes is dit de slechtste Netflix-serie aller tijden

  5. 5. Duistere Netflix-thriller trapt over een paar dagen af: is dit de volgende hit?

Bekijk alle artikelen