search
WOII-oorlogsfilm 'De Bezette Stad' met Carice van Houten kijk je nu al thuis op de buis
Series / Specials

WOII-oorlogsfilm 'De Bezette Stad' met Carice van Houten kijk je nu al thuis op de buis

Regisseur Steve McQueen maakte de docufilm 'De Bezette Stad' over Amsterdam tijdens nazi-bezetting, nu te zien op Pathé Thuis.

Regisseur Steve McQueen ken je mogelijk van zijn succesfilm 12 Years a Slave uit 2013 en wie weet ben je hem wel eens tegen het lijf gelopen in Amsterdam. De Britse Oscarwinnaar woont namelijk al ruim 30 jaar in Nederland.

Het is dus ook niet gek dat hij de docufilm De Bezette Stad maakte over het dagelijkse leven in Amsterdam onder nazi-bewind. In december was de film kort te zien op het witte doek. Sinds kort vind je de film ook thuis op de buis.

De Bezette Stad


De Nederlandse actrice Carice van Houten verzorgde de voice-over in De Bezette Stad en de docufilm is gebaseerd op het boek Atlas van een Bezette Stad van Bianca Stigter.

In De Bezette Stad botst het verleden met het heden. Volgens de synopsis zien we "een levendige reis van de nazi-bezetting van Amsterdam tot de laatste jaren van pandemie en protest."

Intensief


Met een speelduur van zo'n vier uur is De Bezette Stad geen vluchtige kijk, maar overduidelijk een intensievere tijdsinvestering. Je krijgt er wel iets voor terug. De docu krijgt namelijk een prima Audience Score van 86 procent op Rotten Tomatoes.De critics consensus op Rotten Tomatoes is als volgt: "Occupied City [De Bezette Stad] is een indrukwekkend ambitieuze poging om het verleden met het heden te verbinden, hoewel de repetitieve aanpak en overweldigende lengte voor veel kijkers te veel zal zijn."

Pathé Thuis


Wil je De Bezette Stad graag zien, dan vind je de docufilm sinds kort op Pathé Thuis.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen