search
De woeste Lucy Lawless was in een klap "groter en beter" met haar eigen fantasy-spinoff
Series / Specials

De woeste Lucy Lawless was in een klap "groter en beter" met haar eigen fantasy-spinoff

Xena begon als een schurk in 'Hercules' en kreeg dan haar eigen serie, die beter en groter zou worden dan de originele serie.

Veel van de series die uitkwamen in de jaren 90 zijn intussen cultfavorieten of regelrechte popculturele fenomenen geworden. Een van die series is Xena: Warrior Princess, waarin de titulaire heldin, gespeeld door Lucy Lawless, de strijd aangaat met de krachten van het kwaad. Ironisch genoeg begon Xena als een spin-off van Hercules: The Legendary Journeys en in de loop der jaren groeide het uit tot een betere serie dan Hercules.

Toen Xena voor het eerst verscheen in Hercules: The Legendary Journeys, was dat als een schurk. In de aflevering The Warrior Princess verleidt ze de jonge Iolaus (Michael Hurst) om Hercules (Kevin Sorbo) te lokken en te doden. Xena wordt afgeschilderd als wreed, bloeddorstig en manipulatief - ver van het feministische icoon dat ze zou worden in haar eigen serie.

Unchained Heart


In de voorlaatste aflevering van seizoen 1 van Hercules, The Gauntlet, wordt Xena verraden en moet ze vertrouwen op Hercules voor hulp. Dit leidt uiteindelijk tot een gevecht tussen de twee, maar Hercules weigert Xena te doden. In de seizoensfinale van seizoen 1, Unchained Heart, kiest ze ervoor om zich te verzoenen voor haar misdaden.

Dit leidde ertoe dat Xena haar eigen serie kreeg, terwijl die bijna niet werd gemaakt. Xena ging oorspronkelijk aan het einde van de aflevering Unchained Heart sterven, maar mede-bedenker van de serie Robert Tapert werd overtuigd door Universal om haar een eigen serie te geven. Zo begon de weg naar verlossing voor Xena met de pilotaflevering Sins of the Past waarin ze een maagd, genaamd Gabrielle (Renee O'Connor), redt, die uiteindelijk haar sidekick zou worden.

Overtrof Hercules


Het duurde even voordat de kijkcijfers stegen in het eerste seizoen, maar al snel werd een tweede seizoen besteld en uiteindelijk liep de serie zes seizoenen, waarmee het Hercules: The Legendary Journeys in kijkcijfers overtrof. Xena: Warrior Princess werd veel populairder dan Hercules en was toen te zien op televisie in meer dan 108 verschillende landen.



Een groot deel van wat Xena een boeiender personage maakte, was haar strijd om verlossing. Gedurende de serie komen vijanden uit haar verleden haar achtervolgen en ze doorloopt een aantal beproevingen, waaronder haar kruisiging. In tegenstelling tot Hercules lijkt het alsof hij nooit echt gegroeid is als personage; hij was de standaard heldhaftige man. Xena kreeg ook meer bekendheid door de relatie tussen Xena en Gabrielle, die een aantal romantische ondertonen had.

Animatiefilm en mogelijke reboot


Xena werd een echte franchise met ook strips en videospellen die gemaakt werden. Naast de serie werd er ook een geanimeerde film gemaakt, genaamd Hercules & Xena - The Animated Movie: The Battle for Mount Olympus. Lawless en Sorbo hernamen hun rollen als Xena en Hercules voor deze film, waarbij de titelhelden de godin Hera bestreden.



De serie werd in 2001 stopgezet na zes seizoenen en het duurde niet lang voordat er geruchten rondgingen over een mogelijke reboot en/of filmadaptatie. Pas in 2015 werd er opnieuw gesproken over een reboot met Javier Grillo-Marxuach die werd gevraagd om het te schrijven en produceren. Grillo-Marxuach zei dat hij ernaar uitkeek om elementen van de serie bij te werken, waaronder de relatie tussen Xena en Gabrielle. Het zou zelfs Tapert en Sam Raimi als uitvoerende producenten hebben teruggebracht. In 2017 werd het project opgeschort, omdat Grillo-Marxuach het project had verlaten vanwege creatieve verschillen en Universal geen richting kon vinden voor de nieuwe serie.

Kijken?


Hoewel de reboot er nooit gekomen is, blijft Xena: Warrior Princess tot op de dag van vandaag een van de meest invloedrijke genreseries uit de jaren 1990. Het was een van de vele series die een goed afgeronde vrouwelijke hoofdrol zouden bevatten en wordt nog steeds aangehaald in de popcultuur. Xena zal voor altijd voortleven in de harten van haar fans, evenals de vrouw die haar portretteerde.



Je kan Xena: Warrior Princess bekijken op SkyShowtime.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Wie is er eigenlijk niet fan van Xena: Warrior Princess?

  • Ja, inderdaad! Ik ben fan :)

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee, nooit gezien | Xena?

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen