search
Slechts één aflevering veranderde 'The Wire' en daarna was de HBO-hitserie nooit meer hetzelfde
Series / Specials

Slechts één aflevering veranderde 'The Wire' en daarna was de HBO-hitserie nooit meer hetzelfde

Zowel de serie als zijn personages waren niet meer dezelfde na deze aflevering.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
The Wire, die liep voor vijf seizoenen, wordt gezien als een van de beste series ooit. Gemaakt door voormalig politieverslaggever David Simon, bestond The Wire uit heel wat onvergetelijke personages. Denk maar aan Stringer Bell (Idris Elba), Omar Little (Michael K. Williams), Avon Barksdale (Wood Harris) en Avon's neef D'Angelo Barksdale (Lawrence Gilliard Jr.). De politieagenten die hen opjagen zijn evenzeer boeiend met onder meer Jimmy McNulty (Dominic West), Bunk Moreland (Wendell Pierce) en Cedric Daniels (Lance Reddick). Let op: SPOILERS!

Het kat-en-muisspel tussen de drugsdealers en de politie verloopt in een perfect gemeten tempo gedurende het eerste seizoen en de eerste helft van seizoen 2, maar in de zesde aflevering van seizoen 2, All Prologue, wordt een van deze personages gedood en wordt een decennialange vriendschap gebroken. Deze belangrijke dood van een personage veranderde het verdere verloop van de serie.

Avon Barksdale


Gedurende het eerste seizoen van The Wire, en ook in de eerste helft van seizoen 2, worden de straten van West Baltimore geregeerd door de grootste drugsdealer van de stad: Avon Barksdale. Hij vecht voor controle over elke straathoek en de belangrijkste sociale woningbouwprojecten in de binnenstad, die bekend staan als "the towers". Stringer Bell is zijn rechterhand, die ervoor zorgt dat alles op straat goed verloopt en de organisatie soepel draait. Onder Stringer staat Avon's neef D'Angelo, belast met het runnen van een belangrijk stuk vastgoed binnen de projecten dat bekend staat als "The Pit."

Tegen het einde van seizoen 1 heeft luitenant Daniels en zijn team van politieagenten de perfecte afluisteroperatie uitgevoerd en kunnen ze serieuze aanklachten indienen tegen zowel Avon als D'Angelo. Avon komt er met slechts zeven jaar vanaf, maar D'Angelo wordt uiteindelijk het slachtoffer van veel zaken waar hij niets mee te maken had en krijgt een straf van 20 jaar.

Huurmoordenaar


Wanneer Avon naar de gevangenis wordt gestuurd, begint Stringer Bell een grotere rol op zich te nemen in de dagelijkse operaties van de Barksdale-organisatie. Met Avon en D'Angelo achter de tralies is dit de perfecte kans voor Stringer om de volledige operatie over te nemen en een van de grootste beslissingen die hij neemt verandert het verloop van The Wire gedurende de laatste drie seizoenen.



Uit bezorgdheid dat D'Angelo zou gaan praten om een lichtere straf te krijgen, gaat Stringer achter Avon's rug om en huurt hij een huurmoordenaar in om D'Angelo in de gevangenis te vermoorden en het te laten lijken alsof hij zichzelf heeft opgehangen. Dit is een keerpunt in de serie, omdat Stringer uiteindelijk Avon vervangt als degene die de beslissingen neemt.

Impact


Door D'Angelo te doden, zet Stringer een andere manier in gang om zaken te regelen in The Wire en grijpt hij op beslissende wijze de macht voor controle over de Barksdale-organisatie. Nadat Avon zijn eigen deal heeft gesloten en na slechts één jaar vrijkomt, is zijn oude manier van zakendoen vervangen door zijn voormalige rechterhand. Terwijl Avon vastzit, stroomlijnt Stringer het bedrijf en implementeert hij een maffia-achtige filosofie die Avon's stoere mentaliteit en aanpak vrijwel overbodig maakt. Naast de verschuiving in machtsdynamiek slaagt Stringer er ook in om D'Angelo uit te schakelen.



Deze zet heeft gevolgen voor de rest van The Wire. Wanneer het tijd is voor Avon om Stringer aan Brother Mouzon (Michael Potts) en Omar Little te overhandigen in aflevering 11 van seizoen 3, Middle Ground, kost hun onherstelbaar beschadigde relatie - door de moord op D'Angelo - uiteindelijk ook Stringer zijn leven. Maar de toon en sfeer die voortkwam uit de gebeurtenissen in All Prologue blijft zelfs na de dood van Stringer bestaan. De strijd om de top van de voedselketen wordt gespannen en onrustig, nadat de twee langdurige vrienden en zakenpartners uit elkaar vallen.

Kijken?


Marlo Stanfield (Jamie Hector) en Snoop (Felicia Ramsey) mogen dan meedogenloos zijn geweest, maar de complexe relatie tussen Stringer en Avon kon nooit worden gereproduceerd en de dood van geen enkel ander personage kwam zo hard aan als die van D'Angelo.

Je kan alle vijf seizoenen van The Wire kijken op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Als je moet kiezen, ga je dan voor 'The Wire' of 'The Sopranos'?

  • The Wire

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • The Sopranos

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen