search
Met 95% op Rotten Tomatoes is dit één van de beste sciencefictionseries ooit gemaakt
Series / Specials

Met 95% op Rotten Tomatoes is dit één van de beste sciencefictionseries ooit gemaakt

'The Expanse' bestaat uit zes seizoenen waarvan drie een perfecte score hebben op Rotten Tomatoes.

Er zijn heel wat sciencefictionseries die gemaakt worden, maar het is niet ge-makkelijk om er een goede serie van te maken. Bij The Expanse is dit wel gelukt. De serie, die bestaat uit zes seizoenen, heeft een score van 95% op Rotten Tomatoes en is een van de beste scifiseries om te kijken. De seizoenen 3, 4 en 5 hebben zelfs een per-fecte score van 100% op de website.

The Expanse is een Amerikaanse sciencefictionserie ontwikkeld door Mark Fergus en Hawk Ostby en is gebaseerd op de gelijknamige romans van James S.A. Corey. Het eerste seizoen kwam uit in 2015. Oorspronkelijk werd de serie gemaakt voor de zender SyFy, maar na drie seizoenen annuleerde het netwerk de serie. Amazon nam de serie over en vernieuwde het voor nog eens drie seizoenen, waardoor The Expanse bestaat uit 6 seizoenen met het laatste seizoen dat uitkwam in 2021.

Zonnestelsel


The Expanse speelt zich af in een toekomst waarin de mensheid het zonnestelsel heeft gekoloniseerd. De drie grootste machten zijn de Verenigde Naties van de Aarde en de Maan, de Martian Congressional Republic op Mars en de Outer Planets Alliance (OPA), een losse politieke confederatie van kolonies verspreid over de asteroïdengordel en de manen van Jupiter en Saturnus.

De Verenigde Naties zijn een militaristische, ultra-kapitalistische samenleving met autoritaire ondertonen, terwijl de Martianen zijn geëvolueerd naar een corporatistische cultuur. Beide onderdrukken genadeloos de "Belter"-bevolking van de OPA om controle te krijgen over hun waardevolle natuurlijke hulpbronnen.

Diverse groep


De serie volgt een diverse groep protagonisten zoals VN-politicus Chrisjen Avasarala (Shohreh Aghdashloo), detective Joe Miller (Thomas Jane) en scheepsofficier James Holden (Steven Strait) en zijn bemanning. Ze ontrafelen onbedoeld een samenzwering en plaatsen zichzelf in het middelpunt ervan, wat het fragiele vredesstelsel bedreigt, terwijl ze omgaan met existentiële cri-sissen die worden veroorzaakt door nieuw ontdekte buitenaardse technologie.



Zo is er ook onder andere de verdwijning van Julia Mao die hun levens verbindt. Het onderzoek leidt hen op een race door het zonnestelsel die het grootste complot in de menselijke geschie-denis aan het licht zou kunnen brengen.

Mooie score


The Expanse heeft voor elk seizoen een mooie score gekregen op Rotten Tomatoes. Enkel het eerste seizoen heeft een kleinere score van 79%, maar de rest van de serie zit boven de 95% met drie seizoenen die zelfs een perfecte score hebben. In totaal heeft The Expanse een score van 95% en het is een van de beste sciencefictionseries ooit gemaakt.



Ondanks de wissel van netwerken, is de serie goed gebleven. Het derde seizoen, wat de laatste was op SyFy, maakte heel veel indruk en vertoonde geen tekenen van afnemende kwaliteit. Het vierde seizoen, wat de eerste was op Prime Video, miste ook geen enkele slag en slaagde erin om netwerkwijzigingen succesvol te navigeren zonder ook maar iets te verliezen van het rijke karakterwerk of de narratieve complexiteit. Het ingekorte laatste seizoen van The Expanse eert de personages en thema's van de serie met een elegante conclusie.

Kijken?


Alle zes seizoenen van The Expanse zijn te zien op Prime Video.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

The Expanse: een van de beste scifi-series ooit gemaakt. Mee eens?

  • Jazeker

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen