search
'All-In: The Trilogy': een traktatie voor de wielerfanaat
Recensie

'All-In: The Trilogy': een traktatie voor de wielerfanaat

De beste wielerploeg ter wereld voltooit een krankzinnig plan en toch weet dit serieseizoen het vorige niet per se te ontstijgen.

Regie: Job van der Zon | Afleveringen: 5 | Speelduur: 40-54 minuten | Jaar: 2024

Je moet het als ploegleider van een ambitieus wielerteam maar durven. Je weet dat de camera's op je gericht zijn, je weet dat topsport geen garanties kent en toch stel je een krankzinnig sportief plan in werking. Precies een jaar na All-In: Team Jumbo-Visma verschijnt All-In: The Trilogy, de kroniek van een ploeg die voorheen véél won en nu (bijna) alles. Voor de wielerfanaat is het een traktatie om nog eens terug te zien hoe die unieke hegemonie tot stand kwam. Tegelijkertijd maakt de serie niet per se meer indruk dan het wielerjaar ervoor.

De leader van All-In: The Trilogy bevestigt nog maar eens hoe rap ploegleider Merijn Zeeman zijn reputatie van sportief meesterbrein heeft weten te vestigen. Als de beginletters van de serie in beeld verschijnen, zit de verder broodnuchtere Alkmaarder eenzaam achter de tekentafel, terwijl hij door rook en lichtstralen wordt omringd. Zonder het succes van wielerjaar 2023 zou je zeggen dat het de Nederlandse ploeg (en de seriemakers) naar het hoofd is gestegen, maar Jumbo-Visma bewees nu eenmaal anders: het team bedacht een bizar plan en voerde het zonder franjes uit.

Een van de bijdragende wielerjournalisten belicht in de eerste aflevering direct maar even de moeilijkheidsgraad. Als het winnen van een grote ronde (die van Italië, Frankrijk of Spanje) "heel moeilijk" is, hoe moeilijk is het dan om ze alle drie op je naam te schrijven? Volgers van de wielersport kennen het antwoord, maar weten sinds vorig jaar ook dat het mogelijk is. En dus komen de (nu al historische) wedstrijdbeelden nog eens voorbij, maar dan opgefleurd met inkijkjes van achter de schermen.

Die inkijkjes hebben een absolute meerwaarde, want hoe ging het er bij Jumbo-Visma aan toe wanneer de ploegleiders of renners even niet meer in hun eigen plan geloofden? Vooral tijdens de Tour en de Vuelta gaven wielercommentatoren, analisten en fans meermaals aan dat ze wel eens luistervink zouden willen spelen in de teambus van de geelzwarte formatie.

In de Tour was dat omdat toprenner Wout van Aert zijn kans op een etappezege misliep en vervolgens omdat Jonas Vingegaard – die de ronde uiteindelijk voor het tweede jaar op rij won – een aantal dagen moest buigen voor uitdager Tadej Pogacar. In de Vuelta gebeurde het omdat Jumbo-Visma zoveel sterker was dan de rest dat de kopmannen binnen de ploeg het uiteindelijk tegen elkáár gingen opnemen.

De beelden vanuit de teambus zijn een cadeautje voor de wielerfanaat, omdat deze met terugwerkende kracht heel wat strategische vraagtekens weghalen. Zo laat de serie zien hoe Jonas Vingegaard zich na afloop van een voor Van Aert desastreus geëindigde Touretappe direct met de Vlaming verzoent. En dat terwijl de Vlaamse media spraken van botsende belangen en zelfs verraad. Ook zien we hoe de onverbloemde ontevredenheid van Girowinnaar Primož Roglič tijdens de Vuelta uiteindelijk leidt tot zijn onvermijdelijke vertrek bij de ploeg.

De vijf nieuwe afleveringen vermaken en verhelderen, maar weten de eerste All-In-serie niet per se te ontstijgen, terwijl je dat door unieke triple van de wielerformatie wel zou verwachten. Juist omdat we al weten dat het plan is geslaagd, is het makkelijker om onverschillig te reageren op tussentijdse momenten van tegenslag en wanhoop. Terecht of niet, dat sentiment ligt bij vlagen wel op de loer.

Een voorbeeld is het (dramatisch verzuchte) "op deze manier gaan we de Tour niet winnen" als Pogacar zich bergop enkele keren sterker toont dan Vingegaard. Nog geen tien (serie)minuten later rijdt de Deen zijn concurrent in een tijdrit volledig op een hoop. In het vorige seizoen waren winst en verlies meer in balans, waardoor de grootse prestaties dié de ploeg neerzette nog meer indruk maakten. Ironisch genoeg zorgt de verbluffende hegemonie van Jumbo-Visma er dus juist voor dat de montage van het geheel op dramatisch vlak wat wankeler overkomt.

De meest prikkelende vraag die de geelzwarte formatie nu overspant, richt zich op de toekomst. Hoe ga je ermee om als je alles al hebt gewonnen en eigenlijk alleen nog maar kan blijven winnen? De (gelukkig) selectiever ingezette voice-over geeft in de slotaflevering alvast een cryptisch voorzetje: "Op weg naar nog beter blijf je altijd onderweg." Die zullen we onthouden als Jonas Vingegaard deze zomer opgaat voor zijn derde Tourzege. En dat bizarre, nooit eerder voltooide plan? Dat gaan Zeeman en de zijnen ditmaal niet eens meer proberen.

★★★☆☆

All-In: The Trilogy is te zien bij Prime Video.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan om 'All-In: The Trilogy' te gaan kijken?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen